Montreal Protocol – keeping us, our food and vaccines cool | 16 septembrie, Ziua Mondială pentru Protecţia Stratului de Ozon

Ziua Mondială pentru Protecţia Stratului de Ozon face parte din calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 1995 şi marchează semnarea, în 16 septembrie 1987, a Protocolului de la Montreal asupra Substanţelor care Distrug Stratul de Ozon. În această zi, statele membre ONU sunt invitate să promoveze activităţi în concortanţă cu obiectivele Protocolului de la Montreal şi cu amendamentele aduse acestuia. Tema din acest an este Montreal Protocol – keeping us, our food and vaccines cool.

16 Septembrie 2021, 11:31 (actualizat 17 Septembrie 2021, 07:07) | Magda Manea |

Ziua Mondială pentru Protecţia Stratului de Ozon / FOTO: ozone.unep.org

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial ca cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului pus vreodată în aplicare, un exemplu unic de colaborare şi parteneriat internaţional pentru protejarea patrimoniul comun al umanității şi al comunităţii mondiale. La sfârşitul anului 2009, punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal a făcut posibilă eliminarea a peste 98% din nivelurile istorice de substanţe care distrug ozonul.

(w400) Ziua Mondi

Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficienţei sistemului imunitar la apariţia infecțiilor, a cancerului de piele, a cataractei şi orbirii, a arsurilor grave în zonele expuse la soare, reduce culturile şi, implicit, a cantităţile de hrană. Tema pentru acest an este Montreal Protocol – keeping us, our food and vaccines cool.

Mesajul acestei zile este că Protocolul de la Montreal face mult mai multe – cum ar fi încetinirea schimbărilor climatice și contribuie la creșterea eficienței energetice în sectorul de răcire, care contribuie la securitatea alimentară.

Multe substanțe care epuizează ozonul încălzesc clima, astfel încât acordul a încetinit deja schimbările climatice. Amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal prevede beneficii climatice și mai puternice. Conform amendamentului, națiunile s-au angajat să reducă treptat emisiile de hidrofluorocarburi (HFC), agenți de răcire cu efect de seră. Reducerea utilizării acestora va împiedica încălzirea cu până la 0,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, aducând astfel o contribuție pozitivă la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. HFC pot fi găsite în echipamente și produse utilizate în viața noastră de zi cu zi, cum ar fi frigiderele, aparatele de climatizare, spumele și spray-urile cu aerosoli. Ele au fost introduse ca o alternativă la substanțele care diminuează stratul de ozon, în principal hidroclorofluorocarburile.

Amendamentul Kigali oferă, de asemenea, o oportunitate pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul răcirii. Noua inovație care înlocuiește HFC-urile oferă o oportunitate de a reproiecta aerul condiționat și refrigerarea pentru a utiliza mai puțină energie, permițând extinderea eficienței răcirii confortului și a eficienței lanțului de frig, fără a crește impactul asupra climei.

Combinația dintre reducerea consumului de HFC și eficiența îmbunătățită a lanțului de frig, în special în economiile în curs de dezvoltare, va combate, de asemenea, pierderea de alimente.

Aproximativ o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial pentru consumul uman este fie pierdut, fie risipit în fiecare an, în mare parte din lipsa accesului la lanțurile de frig. Pierderile și deșeurile alimentare se ridică la miliarde de dolari pe an în SUA; nu numai risipa de resurse prețioase precum pământul, apa și energia, ci și generarea a aproximativ 8% din totalul gazelor cu efect de seră pe an la nivel global.

În această zi mondială, sărbătorim și recunoaștem Protocolul de la Montreal și Amendamentul Kigali în eforturile lor de a ne menține mâncarea și vaccinurile la rece!

Source

Distribuie știrea