Moș Crăciun a venit la copiii refugiați din Ucraina. Dorința lor: să se încheie războiul cât mai repede și să se poată întoarce acasă

Pentru copiii din Ucraina, care au început o nouă viaţă în România după ce au fugit din calea gloanţelor, Crăciunul nu e anul acesta despre cadourile de sub brad. Cea mai mare dorinţă pe care au scris-o în mesajele către Moş Crăciun e ca războiul să se încheie şi ei să se poată întoarce acasă. Au primit totuși și daruri, semn că Moşul i-a găsit chiar dacă sunt departe de casă.

25 Decembrie 2022, 14:50 (actualizat 25 Decembrie 2022, 14:58) Știrile TVR |

Andrioșa nu a împlinit încă 8 ani și, de la începutul războiului, de când a ajuns într-un centru de refugiați din București, construiește case de jucărie. Și-a promis că se va întoarce în Ucraina și o va numi din nou “acasă”.

La fel ca el, și alți copii care au fugit din calea războiului desenează case care le alină dorul.

Vica a învățat o poezie în limba română, cu speranța că Moș Crăciun o va găsi, chiar dacă e departe de casă.

Ivana a plecat din Odesa cu fetița ei în luna martie. Cel mai frumos cadou pentru copil ar fi să îl aibă aproape pe tatăl plecat pe front.

Ivana, refugiată: Mă bucur mult că am venit în România. Îmi place aici, şi copiilor mei le place, oamenii se poartă frumos cu noi şi viaţa mea s-a schimbat aici, lucrez, o iau de la capăt pentru copii. Îmi place mult în România, dar îmi doresc să mă întorc în Ucraina, în ţara mea.

Când a fugit cu cei doi copii din calea gloanțelor și a bombelor, Ania nu s-a gândit că luptele vor continua până la Crăciun. De fiecare dată când îi e greu, îi strânge în brațe pe cei mici și speră că războiul se va încheia.

“La noi în Ucraina continuă războiul. De obicei e frumos de sărbători, dar acum, fiindcă e război, e multă tristeţe în Ucraina noastră, care suferă atât. Desigur, simţim emoţii puternice. Îmi doresc să mă reîntorc în Ucraina cât mai curând, să-i văd pe mama, pe tata, mi-e foarte dor de ei, dar pur şi simplu nu pot acum”, spune Ania.

35% din cele aproape 2.700 de locuri din centrele de refugiați din Capitală sunt acum ocupate.

Source