MS: România va reduce perioada de carantină și izolare la 10 zile

29 Decembrie 2021, 12:32 (actualizat 29 Decembrie 2021, 13:21) |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că durata carantinei şi a izolării pentru persoanele bolnave de COVID va fi redusă la 10 zile, la fel ca în multe ţări din UE.

Vom rezolva în aceste zile durata carantinei şi a izolării. Va fi şi în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană“, a afirmat Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a mai spus că UE va condiționa circulația în interiorul său de doza a treia.

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a îndemnat la vaccinare, în contextul viitorului val al pandemiei generat de tulpina Omicron.

Dacă v-aţi vaccinat cu schema iniţială, faceţi-vă şi boosterul, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii Omicron şi nu pentru călătorii sau pentru a intra la mall. Iar cei care nu sunteţi, vaccinaţi-vă, din nou în conjunctura tulpinii Omicron, nu neapărat pentru a intra la mall. Vaccinarea este o măsură de prevenire a unei forme severe de îmbolnăvire care apare mult mai frecvent la persoanele vârstnice sau cu boli cronice, dar apare şi la tineri. Mulţi dintre noi poate avem o boală cronică şi nici măcar nu cunoaştem acest lucru. Vaccinaţi-vă ca să nu faceţi forme severe“, a spus Pistol.

Pentru valul 5, specialiștii au elaborat câteva scenarii și se așteaptă să înregistrăm o creștere a numărului zilnic de cazuri de infectări noi până la 25 de mii de cazuri.

Institutul Național de Sănătate Publică estimează că peste o lună vom înregistra mai bine de 25 de mii de cazuri de COVID pe zi, iar la mijlocul lunii viitoare, varianta Omicron va deveni dominantă.

Ministrul Sănătății spune că încearcă să evite un lockdown. Și a anunțat o serie de măsuri.

Source

Leave a Comment