Mugur Isărescu: Majoritatea factorilor merg acum în sensul scăderii prețurilor de consum

Semnale pozitive vin de la Banca Naţională. Guvernatorul Mugur Isarescu susţine că s-au temperat creşterile de preţuri, iar perspectivele sunt pozitive. Isărescu susţine că inflatia ar putea ating anul acesta 7,2% iar până la finalul anului viitor, ar mai putea scădea cu încă 3 procente.

15 Februarie 2023, 12:54 (actualizat 15 Februarie 2023, 13:26) Știrile TVR |

Rata inflației a ajuns la un platou  între 4,  în trimestrul IV în 2022 și apoi a coborât semnificativ în ianuarie 2023, determinând și au mai râmas de determinat partea de creștere a prețurilor, în special presiunile acumulate la nivelul prețurilor de producție, dar majoritatea factorilor merg acum în sensul scăderii prețurilor de consum, cât și a costurilor, a declarat Mugur Isărescu.

Deficitul de cont curent de aproape 10% din PIB este “măricel”, însă deocamdată acest deficit este bine finanţat, în principal cu fluxuri care nu generează datorie, precum participaţii de capital, investiţii straine directe şi absorbţia de fonduri europene, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la conferinţa de prezentare a Raportuli trimestrial asupra inflaţiei.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit descendent la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în noiembrie 2022 o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie continuu descendentă, menţinându-se însă la valori superioare intervalului ţintei centrale. Pentru anul curent, noua proiecţie a inflaţiei IPC este similară traiectoriei alternative, pe baza noii scheme de plafonare, prezentate la conferinţa din noiembrie 2022.

Source

Distribuie știrea