Munca de acasă a lăsat mai multe clădiri de birouri goale. Un bloc cu parter și 9 etaje este acum spital

Aglomerate înainte de pandemie, marile clădiri de birouri au rămas mai mult goale, după criza sanitară. Mulți angajaţi lucrează, în continuare, de acasă, iar companiile sunt mulțumite de această soluție care presupune costuri mai mici. În aceste condiții, firmele închiriază spații mult mai mici, iar unele imobile, construite pentru corporații, sunt reamenajate acum pentru alte destinații. De exemplu, o astfel de clădire a fost transformată în spital, ce-i drept, cu investiții semnificative.

07 Iunie 2023, 20:19 (actualizat 07 Iunie 2023, 21:06) Știrile TVR |

Pipera era zona preferată a corporatiștilor din Capitală înainte de pandemie. Aici s-au contruit zeci de clădiri de birouri, moderne, cu dotări premium și firme strălucitoare ale marilor companii internaționale în special.

Anii pandemiei au schimbat regulile jocului, iar multe birouri au rămas goale.

Se lucrează de acasă. Cel puțin în compania noastră se lucrează mixt. Două zile la birou, trei zile de acasă.

Sunt într-adevăr spații care au rămas goale. Am reamenajat birourile, astfel încât să fie un pic mai interactiv și venitul la birou.

Mie îmi place mai multe formatul hibrid.

Unele clădiri de birouri au fost deja reconfigurate. Un bloc cu parter și 9 etaje este acum spital. Dar investiția nu a fost mică: peste 31 de milioane de euro.

Florinela Cârstina, director general, rețea de spitale private: Această clădire de birouri a fost transformată în 18 luni într-un spital multidisciplinar, cu două blocuri operatorii, cu 160 de paturi de spitalizare continuă, 22 de paturi de spitalizare de zi și o secție de terapie intensivă.

Daniel Paul, arhitect: A implicat intervenții inclusiv pe structură. Spațiul interior a fost reconfigurat complet. Are ascensoare suplimentare față de ce a fost înainte pentru transportul pacienților.

Tot mai mulți proprietari de imobile pentru firme se gândesc la reconversie pentru a limita pierderile. Piața clădirilor de birouri este de ceva vreme în scădere.

Daniel Mitu, specialist în piață imobiliară (Banii, Azi): Suntem poate cu 20% mai jos decât perioada similară a anului trecut, poate undeva cu un 30% mai jos decât perioada similară prepandemică și nu văd nici mari semnale că am putea recupera până la finalul anului.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei: Dacă este o clădire care permite reconversia, atunci e posibil să fie mai degrabă consolidare și refacere. Există în principal pe direcția medicală, deci există solicitări, există solicitări și de construire.

Specialiștii în domeniul imobiliar se așteaptă ca unele clădiri de birouri, cele mai mici, să fie reamenajate inclusiv pentru spații de locuit.

Source

Distribuie știrea