Aprovizionarea pentru iarnă se dovedeşte o adevărată provocare pentru cei obişnuiţi să-şi umple cămările cu murături, dulceţuri şi conserve. Preţurile, care au crescut consistent faţă de toamna trecută, îi obligă să reducă din cantităţile cumpărate. Producătorii şi comercianţii, la rândul lor, încearcă să obţînă profit maxim, mai ales că seceta, dar şi utilităţile şi transportul le-au majorat costurile.
Agitație mare zilele acestea în piață din Piatra Neamț unde producătorii se întrec în oferte de legume și fructe. Clienții trec printre rânduri, le privesc, și după o evaluare atentă cumpără. Cantitățile sunt însă mai mici din cauza scumpirilor.
În acest an prețurile au crescut cu până la 20%, față de anul trecut, din cauza secetei. Astfel, un kilogram de cartofi a ajuns să coste 4 lei, în timp ce roșiile se vând și cu 9 lei kilogramul.
Câștigurile au scăzut în acest an, din cauza folosirii îndelungate a instalațiilor de udat. Iar costurile trebuie recuperate, chiar și parțial, spun producătorii.
În Olt, prețurile sunt chiar mai mari, chiar și cu 50% față de toamna trecută.
În piețele din Slatina un kilogram de roșii costă între 8 și 10 lei, iar unul de castraveți peste 6 lei. Ardeii capia se vând cu 3 lei kilogramul, dacă sunt mai mici și cu 6 lei, dacă sunt mai arătoși. Iar vinetele, cu 2-3 lei kilogramul. Cartofii și ceapa sunt la egalitate, în general, un kilogram costă 4 lei.
Statisticile oficiale confirmă scumpirea fructelor și legumelor. Cartofii ajuns din nou în top. Iar legumele și conservele de legume au avut în august prețuri mai mari cu peste 14 % față de aceeași luna a anului trecut.