NATO, noi garanții de securitate pentru România. Experți francezi în țara noastră. Documentul transmis de Alianță Moscovei nu se referă la vizite reciproce la obiective militare – EXCLUSIV TVR

Ministrul Apărării de la Paris a ales România pentru a face prima sa vizită după ce Franța a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Se întâmplă la o săptămână după ce președintele Macron a anunțat că în România ar putea veni trupe franceze.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării din România:Sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Va fi și aici important pentru a găsi o soluție rapidă, având în vedere și contextul urgenței geostrategice, urgenței de înzestrare„.

Ambasadorul Peer Gebauer a anunțat că, de la mijlocul lunii februarie, Forțele aeriene germane vor participa cu avioane Eurofighter și soldați la măsura Poliție Aeriană Întărită Zona de Sud (Enhanced Air Policing South).

„Împreună cu Italia asigurăm securitatea spațiului aerian al NATO, că parteneri de încredere, cu o contribuție vizibilă și de înaltă calitate„, a precizat diplomatul.

Dinspre NATO vin asigurări că România are garanții maxime de securitate.

În documentul trimis Moscovei, NATO face propuneri concrete pentru recâștigarea încrederii reciproce. Este vorba inclusiv despre transparența în exercițiile militare și controlul armamentelor. Nu există însă în acest document ideea ca experți ruși să vină la Deveselu și cei ai NATO să meargă în baze militare rusești.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO:În documentul nostru, acest element specific nu figurează, dar evident există un pachet mai larg, în plan bilateral SUA – Federația Rusă și la noi în care încurajăm transparența. Noi nu avem nimic de ascuns atunci când spunem că scutul din Polonia, din România, cel din Spania (…) sunt pur defensive. Chiar aceasta este realitatea și nu avem o problemă să demonstrăm acest lucru, dar în documentul nostru acest element nu figurează„.

Până la eventuale mișcări de trupe, experții nord-atlantici se concentrează pe apărarea cibernetică și pe lupta cu dezinformarea, extrem de prezentă inclusiv în România.

Source

Distribuie știrea