Neamţ: Un copil şi un adult din Bucureşti, recuperaţi de salvamontişti după ce s-au rătăcit noaptea în Ceahlău

Un copil în vârstă de 12 ani şi un adult de 49 ani, ambii din Bucureşti, au fost recuperaţi de salvamontiştii nemţeni după ce s-au rătăcit, marţi noaptea, în masivul Ceahlău.

27 Iulie 2022, 10:11 (actualizat 27 Iulie 2022, 10:31) Știrile TVR |

Salvare turisti

Şeful Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, a declarat că cei doi se aflau în zona de abrupt de pe partea estică a muntelui, denumită Jgheabul Cascadelor.

“Intervenţia de extracţie a celor doi turişti de 49 şi 12 ani, din Bucureşti, s-a finalizat în jurul orei 03,00, când echipa de intervenţie a ajuns cu ei la Cabana Dochia. Când au deviat de la traseu şi cum au ajuns în zona marilor pereţi din acea zonă, e destul de greu de explicat dat fiind faptul că adultul a fost de la începutul alarmării, când se strâng datele necesare alcătuirii unui plan de operaţiune, confuz şi uşor incoerent din cauza epuizării fizice”, a precizat Raul Papalicef.

El a explicat că tehnologia a făcut, din nou, diferenţa, pentru că dispecerul de serviciu a reuşit să îl ghideze pe turist să trimită o locaţie de pe telefonul mobil.

“Pentru echipa de intervenţie a urmat o noapte lungă printre brâne şi pereţi verticali şi numai pregătirea desăvârşită şi cunoştinţele aprofundate asupra zonei au făcut ca o tragedie să fie evitată”, a mai spus Raul Papalicef.

Cei doi turişti au fost conduşi epuizaţi, dar în siguranţă, la Cabana Dochia.

Source