Negocierile PSD-PNL pe programul de guvernare au ținut de dimineață până seara și continuă, aparent, fără blocaje. Ambele partide anunță creșteri de pensii și salarii anul viitor. Dar fiecare anunță procente diferite. Nici pentru sursa de finanțare a acestor majorări nu e încă un acord.
SORIN GRINDEANU, prim-vicepreședinte PSD: Ne dorim să creștem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie, iar alocațiile să fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri pentru a crește veniturile statului. Prima dintre ele ar fi cea legată de taxarea luxului.
FLORIN CÎȚU, președintele PNL: Este vorba dacă vrem să penalizăm pe cineva că a avut în viață … că a muncit și că a acumulat active, dacă vrem să penalizăm suplimentar. Mie nu mi se pare normal acest lucru. Putem să punem creșterile de cheltuieli, cum ar fi cu salarii, cu pensii, alocații și ne uităm exact dacă se încadrează în deficitul exprimat pentru anul viitor. Dacă nu se înacderază, singura soluție este să luăm banii de la investiții. Și aici noi nu vom fi de acord să luăm banii de la investiții.
Noul guvern ar urma să aibă două ministere în plus: pentru mediul de afaceri și pentru chestiuni sociale. Dar numele premierului nu se știe. Nici măcar de la ce partid va fi, mai ales că nici sistemul de trei premieri prin rotație nu e exclus.
FLORIN CÎȚU, președintele PNL: Vom găsi o soluție între noi și după aceea mergem s-o prezentăm domnului președinte. Nu mergem fără o soluție la domnul președinte.
SORIN GRINDEANU, prim-vicepreședinte PSD: Mandatul pe care noi l-am primit din partea Consiliului Politic Național este ca, prin aceste negocieri, să ajungem la soluția prin care PSD dă premier. Dacă acest mandat se schimbă în urma negocierilor, datoria noastră este să mergem în partid și să supunem dezbaterii.
Echipele de negociere ar urma să definitiveze programul de guvernare și acordul politic, până la finalul acestei săptămâni pentru ca, spre sfârșitul săptămânii viitoare, să poată fi instalat noul cabinet.
–––––––––––––––––––––––––––––––––
ACTUALIZARE Au fost discuții aprinse pe programul de guvernare între PSD și PNL. Liberalii au insistat pentru cota unică și s-au arătat flexibili pentru o creștere a pensiilor cerută de PSD, dar cu anumite condiții. Nu știm în continuare nici cine ar putea fi propus premier și cine și ce ministere ar putea ocupa. Alina Sorocean a urmărit toate declarațiile și vine cu detalii suplimentare:
Florin Cîțu, declarații după negocierile de astăzi:
„Putem să punem o creștere de cheltuieli, cum ar fi cu salarii, cu pensii, alocații, și ne uităm dacă se încadrează în deficitul exprimat pentru anul următor. Dacă nu se încadrează, singura soluție este să luăm bani de la investiții. Și aici noi nu vom fi de acord să luăm bani de la investiții”. – așa a concluzionat Florin Cîțu discuțiile despre creșterea pensiilor și a salariilor, după negocierile de azi, cu PSD și UDMR.
– Eu sunt sigur că se va găsi o soluție în Parlamentul României, pentru a desființa SIIJ (n.r., Secția Specială). Se lucrează la soluție.
– (Sunteți de acord cu impozitarea marilor averi?) În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm pe cineva că a muncit în viață și că a avut active, dacă vrem să-l penalizăm suplimentar. Nu mi se pare normal acest lucru. Dacă e vorba de evaziune fiscală, sunt de acord. Dar nu sunt de acord ca românii care munces, își asumă riscuri, investesc și au plătit impozite, să venim să le spunem: trebuie să mai plătiți ceva, pentru că asta e justiție socială. Cu asta nu suntem de acord, dar suntem de acord cu eliminarea evaziunii fiscale la orice nivel.
– Noi nu vom fi de acord să dăm bani de la investiții. Avem deja o creștere de pensii pentru anul viitor. Nu ne opunem, suntem de acord să creștem și pensii și salarii, am facut-o și anul trecut, dar toate trebuie făcute în contextul economic.
– În ceea ce privește Codul Fiscal, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, ele durează. Cel puțin 6 luni pentru a intra în vigoare. Dar eu am spus de la început că nu vom crește taxele și ăsta e un principiu de la care nu abdicăm. În același timp, am arătat că schimbarea paradigmei prin care am alocat mai multe resurse către investiții ne-a ajutat să avem mai multe resurse la buget, anul acesta, 40 de miliarde de lei mai mult decât anul trecut, acest model economic funcționează și ar fi o eroare să-l schimbăm astăzi. În același timp, sunt discuții despre creșterea pensiilor, a salariilor, a alocațiilor și aici am spus da, noi am crescut pensiile, salariile, alocațiile, într-o perioadă de criză majoră, și vom face și acum, în contextul traiectoriei deficitului pe care noi deja am anunțat-o. Putem să punem o creștere de cheltuieli, cum ar fi cu salarii, cu pensii, alocații, și ne uităm dacă se încadrează în deficitul exprimat pentru anul următor. Dacă nu se încadrează, singura soluție este să luăm bani de la investiții. Și aici noi nu vom fi de acord să luăm bani de la investiții. Da, avem deja o creștere de pensii de 5% în programul de guvernare pentru anul viitor, s-ar putea să găsim resurse să avem o creștere de pensii puțin mai mare, nu ne opunem, suntem de acord să crească și pensii și salarii și alocații, am făcut acest lucru chiar și anul trecut, dar toate trebuie judecate în contextul acesta economic și mult mai important este să ne asigurăm că ele pot fi plătite și în viitor. Din decembrie nu se poate face nicio indexare, de la 1 ianuarie 2022.
– (Despre numele premierului) Vom găsi o soluție între noi și dupa aia o vom prezenta d-lui președinte. Da, ar trebui să mergem împreună la consultări și președintele României va avea acea soluție pe masă.
– (Acea variantă de premier prin rotație ar implica și un reprezentant de la UDMR?) Mie mi se pare firesc. Cred că vor fi diferite ponderile. Vedem cine prinde mai mult.
– Sunt mai multe variante, stim doar că vor mai fi două ministere – noi vrem un minister să se ocupe de mediul de afaceri, antreprenoriat, cred că va fi unul care să se ocupe de partea sociala.
– (Până duminică avem și nume de premier și toate ministerele împărțite?) Sper că da.(Săptămâna viitoare am putea să avem și votul în Parlament?) Ar fi ideal și sper să se întâmple așa ceva.
ACTUALIZARE În domeniul justiției, liderii PNL și PSD nu se înțeleg pe tema desființării Secției Speciale, un subiect controversat, a transmis Alina Sorocean, pentru Telejurnalul de la ora 14.00. Liberalii își păstrează punctul de vedere trecut și în programul de guvernare anterior, și anume desființarea Secției Speciale, pe când social-democrații nu sunt de acord cu acest punct.
ACTUALIZARE „Noi de dorim să venim cu venituri în plus la buget, nu doar să facem cheltuieli. Sigur că ne dorim să creștem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 de lei la 1000 de lei, să mărim cu 11 la sută punctul de pensie, iar alocațiile să fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri, care vor discutate în perioada următoare, pentru a crește veniturile statului. Prima dintre ele ar fi cea legată de taxarea luxului, dacă putem să îl numim așa. E un lucru pe care nu-l inventăm noi, toate țările civilizate au o asemenea taxare a luxului (impozitare progresivă, n.r)„, a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu, după discuțiile pe teme economice cu PNL.
ACTUALIZARE Sunt foarte multe discuții astăzi pe programul de guvernare. Prima discuție a fost legată de temele economice din acest program de guvernare. S-a discutat despre cota progresivă de impozitare, care este mărul discordiei între PNL și PSD, a transmis Alina Sorocean pentru Telejurnalul de la ora 12.00. Cele două partide nu se înțeleg pe această temă. Cei de la PSD spun că își doresc să introducă această cotă progresivă pentru că România este printre puținele țări care mai au cota unică de impozitare. De cealaltă parte, Florin Cîțu și mai mulți lideri din PNL susțin că nu doresc să introducă niciun fel de măsură care ar putea să conducă la majorări de taxe, chiar dacă doar pentru o parte a populației. Potrivit surselor, cele două partide ar fi ajuns la un consens: să găsească surse de finanțare pentru o creștere a veniturilor, însă urmează să se facă o analiză.
ACTUALIZARE Liberalii și social-democrații au început discuțiile pe programul de guvernare. La Vila Lac, începând cu ora 10.00, echipele de negocieri pe domenii încearcă să găsească consensul. De la ora 10.00 s-a discutat despre Economie-Finanțe, iar la masă au stat, printre alții, Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, iar PNL l-a trimis pe Virgil Popescu.
Negocieri pe capitole între PNL și PSD
De la ora 10,00 încep negocierile pe capitolul Economie-Finanţe, de la ora 12,00 – pe Justiţie, de la ora 14,00 – pe Apărare, Externe şi Interne, de la ora 15,00 – pe Dezvoltare, Fonduri europene şi Transporturi, de la ora 16,00 – pe Agricultură şi Mediu, iar de la ora 17,00 pe Energie.
Joi, discuţiile vor continua cu celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate şi Educaţie.
Negocierile au loc la Vila Lac.
Social democrații, liberalii și cei de la UDMR s-au întâlnit la Parlament, în biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu. După aproape 3 ore și jumătate de discuții, au anunțat primele concluzii.
„A fost o primă discuţie în format alături de PSD, UDMR şi minorităţi şi am discutat despre un calendar în care vom discuta despre programul de guvernare. Mâine vom începe cu punctele importante pe partea economică şi socială şi, după aceea, mergem mai departe”, a afirmat preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, la finalul întâlnirii.
Potrivit lui Cîţu, taxele nu vor fi majorate în perioada următoare.
„Discuţiile pe programul de guvernare încep mâine (miercuri, n.r). Dar, de principiu, PNL a comunicat şi aseară care sunt elementele importante pentru noi şi, aici, lăsând la o parte cota unică sau alt tip de impozitare, nu vom creşte taxe în perioada următoare. Este ceea ce noi susţinem”, a spus liderul PNL. „În acest moment, am spus foarte clar că nu vrem să creştem taxe. Niciun sistem de impozitare care va duce la creşterea taxelor nu va putea să fie trecut”, a arătat Florin Cîţu.
Premierul a spus însă că există o discuţie cu privire la majorarea numărului de ministere, la cel mult 20, în viitorul Guvern. „Nu am discutat despre ministere sau despre funcţia de premier. Am discutat despre programul de guvernare şi un calendar pentru zilele următoare. Încercăm să avem cât mai repede un Guvern stabil. (…) Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere (…) până la maxim 20”, a afirmat Cîţu.
Liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a arătat că viitorul program de guvernare ar trebui să conţină şi măsuri pe termen scurt şi mediu pentru creşterea nivelului de trai: „Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare, vom începe mâine discuţiile pe fiecare capitol în parte. Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui cumva conceput cu măsuri pe termen scurt şi cu măsuri pe termen mediu (…) pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi depăşirea iernii, fiindcă toţi românii sunt afectaţi de criza energetică şi de pandemie şi, pe urmă, restul de program de guvernare până la finele anului 2024.”
Întrebat cum se va poziţiona PSD în privinţa Legilor Justiţiei şi a desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, Ciolacu a spus: „Haideţi să lăsăm specialiştii pe Justiţie să se pronunţe. (…) Am văzut cum a funcţionat Justiţia fără SIIJ şi vedem cum funcţionează Justiţia în acest moment cu SIIJ. Bine ar fi să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat speranţa că, pe data de 18 noiembrie, noul Guvern va fi învestit de Parlament şi se poate merge înainte pentru următorii trei ani: „Am propus un calendar pentru a ajunge în Parlament, în cazul în care ne vom înţelege. Noi credem că pe 17 – 18 noiembrie se poate da un vot – prima dată audieri în comisii pe 17 noiembrie şi pe 18 vot în Parlament. Am format echipele pentru negocierea Guvernului, pe capitole, am format o echipă pentru a discuta cadrul de funcţionare a coaliţiei – acordul politic – şi ne apucăm de discutat fiecare propoziţie, fiecare capitol. Eu sper că pe 18 noiembrie vom avea Guvern votat în Parlament şi se poate merge înainte pentru următorii trei ani. (…) Mâine dimineaţă încep discuţiile pe programul de guvernare, pe fiecare capitol separat.”
El a adăugat că nu s-a stabilit deocamdată care formaţiune va da premierul: „Acest lucru încă nu a fost stabilit, rămâne în discuţie şi, sigur, în momentul în care noi reuşim să ne înţelegem pe program şi pe acordul politic, se poate ajunge şi la funcţia de prim-ministru. Am început discuţiile pe ministere, eu sunt convins că vom găsi o soluţie care va include atât principiile legate de cifre, de matematică, cât şi principiul politic, pentru că aici vorbim, dincolo de cifre, dincolo de matematică, de ceva mai consistent. Acest lucru înseamnă că vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului prin revizuirea Constituţiei, altfel, sigur, se poate guverna cu 55 – 56%, când vorbim de o majoritate atât de largă trebuie să ai şi un deziderat foarte ambiţios, dincolo de problemele urgente legate de pandemie, legate de inflaţie, de preţul energiei, legate de investiţii care trebuie să fie în acest moment prioritatea numărul unu”, a explicat Kelemen Hunor.
Articole pe aceeaşi temă