Negocierile continuă la Cairo cu scopul de a încheia un acord care să suspende ofensiva Israelului în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor luați de Hamas pe 7 octombrie.
Principalul punct de dispută pare să fie dacă încetarea focului ar fi permanentă – așa cum insistă Hamas – sau nu.
Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu poate accepta cererea Hamasului.
A spus că acordul propus ar menține Hamasul la conducerea Fâșiei Gaza, reprezentând o amenințare pentru Israel, scrie BBC.
Se pare că formularea discutată implică o pauză de 40 de zile în lupte în timp ce ostaticii sunt eliberați și eliberarea unui număr de prizonieri palestinieni ținuți în închisorile israeliene.
Reprezentantul Hamas, un consilier al liderului Ismail Haniyeh, a declarat că gruparea privește propunerea recentă cu „o seriozitate deplină”.
Dar a repetat cererea ca orice acord să includă explicit retragerea israeliană din Gaza și încheierea completă a războiului.
Vorbit la televiziune duminică, domnul Netanyahu a spus: „Nu suntem pregătiți să acceptăm o situație în care batalioanele Hamas ies din buncărele lor, preiau controlul asupra Fâșiei Gaza din nou, își reconstruiesc infrastructura militară și se întorc să amenințe cetățenii Israelului în comunitățile înconjurătoare, în orașele din sud, în toate părțile țării.”
„Israelul nu va accepta cererile Hamasului,” a adăugat el.
Un oficial guvernamental israelian, care a dorit să rămână anonim, a declarat presei locale sâmbătă că Israelul „în niciun caz nu va accepta să încheie războiul ca parte a unui acord pentru eliberarea ostaticilor noștri”.
A adăugat: „IDF-ul va intra în Rafah și va distruge batalioanele Hamas rămase acolo – indiferent dacă există sau nu o pauză temporară pentru a elibera prizonierii noștri.”
SUA reticente să susțină o nouă ofensivă
Netanyahu a fost supus presiunii din partea coaliției sale de dreapta extremistă să continue cu ofensiva promisă de mult timp în cel mai sudic oraș din Gaza, unde aproximativ 1,4 milioane de persoane s-au adăpostit după ce au fugit din luptele din nord și din părțile centrale ale Fâșiei.
Statele Unite – cel mai important aliat diplomatic și militar al Israelului – sunt reticente să susțină o nouă ofensivă care ar putea provoca victime civile semnificative și au insistat să vadă mai întâi un plan pentru protejarea palestinienilor strămutați.
Mii de israelieni au protestat sâmbătă seară cerând un acord pentru aducerea acasă a ostaticilor
Guvernul israelian se confruntă și cu o presiune tot mai mare în interiorul țării. Mii de israelieni au protestat sâmbătă seară cerând un acord pentru aducerea acasă a ostaticilor.
Protestatarii din Tel Aviv au scandat „războiul nu este sfânt, viața este”, iar unii l-au acuzat pe Netanyahu că vrea să prelungească conflictul din Gaza.
Demonstrațiile de sâmbătă din Israel au fost ultima manifestare a presiunii crescute pe care Netanyahu o resimte în interior pentru a asigura întoarcerea ostaticilor.
Dintre cei 252 răpiți de Hamas pe 7 octombrie, 128 încă nu au fost găsiți – și printre aceștia, cel puțin 34 sunt presupuși morți.
Natalie Eldor, o protestatară din Tel Aviv, a declarat agenției de știri Reuters că a venit acolo pentru a „susține un acord”.
„Trebuie să aducem înapoi toți ostaticii, cei vii, cei morți. Trebuie să-i aducem înapoi. Trebuie să schimbăm acest guvern,” a adăugat ea.
Unii dintre cei care s-au adunat la baza militară Kirya din Tel Aviv l-au acuzat pe prim-ministru că subminează încetarea propusă a ostilităților, în timp ce alții au cerut sfârșitul războiului.
Referindu-se la perspectivele unei încetări a focului sâmbătă, ministrul Benny Gantz, membru al cabinetului de război al Israelului, a declarat: „Nu s-a primit încă un răspuns oficial. Când va fi acceptat cadrul negocierilor – cabinetul de management al războiului se va întâlni și îl va discuta.
„Până atunci, sugerez ‘surselor politice’ și tuturor factorilor de decizie să aștepte actualizări oficiale, să acționeze cu calm și să nu intre în isterie din motive politice.”
Negocierile pentru încetarea focului au continuat luni de zile fără un avans, nu a fost nicio pauză în lupte sau eliberarea ostaticilor de la sfârșitul lunii noiembrie.
Au fost momente în care părea că un nou acord se va destrăma înainte de a fi semnat.
O sursă familiarizată cu această ultimă rundă de discuții a declarat BBC-ului că negocierile sunt încă complexe și orice progres ar putea dura încă câteva zile.
Oficiali americani și israelieni spun că finalizarea unui acord de încetare a focului ar putea dura câteva zile
În timp ce negociatorii au purtat discuții, sâmbătă, la Cairo, oficialii americani și israelieni spun că orice acord potențial asupra unui cadru care ar asocia o încetare temporară a focului cu eliberarea ostaticilor din Gaza ar fi urmat probabil de negocieri continue asupra detaliilor mai fine ale acordului.
Între timp, șefa Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite a avertizat că nordul Fâșiei Gaza se confruntă acum cu o „foamete deplină”.
Cindy McCain a avertizat într-un interviu cu media din SUA că situația catastrofală din teritoriu se extinde spre sud.