NEOM – orașul inteligent din mijlocul deșertului

05 Septembrie 2022, 14:39 (actualizat 05 Septembrie 2022, 14:45) Știrile TVR |

„Viziunea a ceea ce ar putea fi viitorul”. cesta este motto-ul orașului inteligent-cognitiv NEOM. Un oraș situat în nord-vestul Arabiei Saudite în care tehnologia, inteligența artificială și arhitectura avangardistă promit să revoluționeze felul în care trăim. Și ne propune un stil de viață parcă desprins din filmele SF.

Plaje care strălucesc în întuneric. Miliarde de copaci plantați într-o țară dominată de deșert. Trenuri care levitează. O lună artificială. Și un oraș fără mașini și emisii de carbon, construit într-o linie dreaptă de oglinzi pe o lungime de peste 170 de kilometri în deșert. Cum v-am zis… SF! Acestea sunt câteva dintre planurile pentru NEOM – un „laborator viu” format din orașe, porturi și zone antreprenoriale, centre de cercetare, spații special amenajate pentru sport și de divertisment, dar și destinații turistice.

NEOM este o structură ce promite omenirii progres și inovație fără a amenința sănătatea planetei. O promisiune destul de generoasă! În jur de 500 de miliarde de dolari de generoasă și face parte din strategia saudită pe următorii 10 ani ce vizează renunțarea țării la petrol – industria care, de altfel, a făcut-o bogată. Acoperind o suprafață totală de peste 26.500 km² – mai mare decât Kuweit sau Israel – Neom va exista, susțin dezvoltatorii, în întregime în afara limitelor actualului sistem judiciar saudit, fiind guvernat de un sistem juridic autonom care va fi elaborat de investitori.

NEOM este un vis îndrăzneț al viitorului și al fondatorului său, prințul Mohammed bin Salman. Alteța Sa declară că proiectul urmează să fie un hub economic și tehnologic pentru epoca post-petrolieră a regatului care va contribui semnificativ la evoluția economică a regatului. Mai precis, va contribui cu 380.000 de locuri de muncă și 48 de miliarde de dolari la PIB-ul intern până în 2030.

Și tot el ne anunță că visul viitorului devine realitate anul acesta. În luna ianuarie a dat startul lucrărilor pentru prima regiune a orașului. Este vorba de The Line – Linia, un oraș lung de 170 km care va trece în linie dreaptă prin deșert.

The Line se concentrează pe oameni și nu pe infrastructuri, iar mersul pe jos va defini viața de zi cu zi: toate serviciile zilnice esențiale, cum ar fi școlile, clinicile medicale, facilitățile de petrecere a timpului liber, precum și spațiile verzi, vor fi la o distanță de 5 minute de mers pe jos. Când va fi finalizată, călătoria de-a lungul The Line se va face cu trenuri de mare viteză, iar cea mai lungă călătorie „nu va dura mai mult de 20 de minute”, susțin dezvoltatorii.

Această centură de comunități hiperconectate nu va avea mașini sau drumuri și va fi construită în jurul naturii. Este un răspuns direct la unele dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă omenirea în prezent, cum ar fi infrastructura moștenită, poluarea, traficul și aglomerația umană.

În plus, Neom va găzdui Oxagon, o regiune destinată domeniului economic și al afacerilor. Acesta este o regiune care plutește pe apă pe o lungime de 7 km, ceea ce o va face cea mai mare structură plutitoare din lume. La polul opus este regiunea TROJENA, o adevărată oază de relaxare în jurul unui munte. Cu zone special amenajate pentru o gamă largă de activități: de la ski și patinaj până la zone pentru drumeții în natură și locații spectaculoase pentru concerte.

Alte lucruri interesante despre orașul viitorului:

– 100 % alimentat cu energie regenerabilă: energie solară, energie eoliană… și hidrogen verde. NEOM va fi unul dintre cei mai importanți producători de hidrogen verde din lume, deoarece este unul dintre puținele locuri din lume unde acesta poate fi produs în mod competitiv și în cantități mari.

– NEOM va fi o putere regională în producția și stocarea apei, ancorată în desalinizarea apei. Rețeaua de distribuție a apei din NEOM va fi complet conectată printr-o infrastructură avansată conectată la Internet, furnizând apă potabilă de înaltă calitate și apă reciclată în întreaga sa rețea, eliminând în același timp apele reziduale. Irigarea inteligentă, detectarea scurgerilor și monitorizarea calității apei vor fi controlate în timp real.

Acesta este viitorul… sau cel puțin așa ar putea arată! Ne vom lămuri în câțiva ani. În 2026 mai precis când se estimează finalizarea lucrărilor pentru The Line.

Un articol de Maria Chiriță

Source

Distribuie știrea