Netanyahu: „Nicio presiune internaţională” nu va împiedica Israelul „să se apere”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat la sfârşitul săptămânii că „nicio presiune internaţională” nu va împiedica Israelul „să se apere”, notează AFP.

„Le spun liderilor din întreaga lume că nicio presiune, nicio decizie a unei instanţe internaţionale nu va împiedica Israelul să se apere”, a declarat Benjamin Netanyahu în cursul unei ceremonii de comemorare a Holocaustului la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim.

„Dacă Israelul trebuie să rămână singur, Israelul va rămâne singur”, a insistat premierul israelian, în timp ce o reuniune la Cairo asupra unui proiect de armistiţiu asociat cu eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza s-a încheiat duminică fără progrese, Israelul şi Hamasul rămânând inflexibile după şapte luni de război.

El a denunţat, de asemenea, „acest vulcan teribil al antisemitismului” care se răspândeşte în întreaga lume împotriva Israelului din cauza războiului său din Fâşia Gaza, declanşat după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Benjamin Netanyahu a comparat manifestaţiile observate la universităţile din întreaga lume, în special în Statele Unite, cu discriminarea suferită de evrei în universităţile germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Ce denaturare a justiţiei şi istoriei”, a declarat el. Criticile, a adăugat premierul israelian, nu se datorează „acţiunilor noastre, ci pentru că existăm… pentru că suntem evrei”.

„Astăzi ne confruntăm din nou cu inamici hotărâţi să ne distrugă”, a spus Netanyahu mulţimii uriaşe adunate la ceremonie.

„Nu ne veţi pune mâinile în lanţuri… Israelul va continua să lupte cu răul uman… până la victorie”, a insistat el. „Îi vom învinge pe duşmanii noştri genocidari. Niciodată să nu se mai repete asta!”, a mai declarat Netanyahu.

Oferta ţărilor mediatoare, Qatar, Egipt şi Statele Unite, prezentată Hamas la sfârşitul lui aprilie, prevede un armistiţiu asociat cu eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, în schimbul prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel.

Dar un responsabil al Hamas a afirmat la sfârşitul săptămânii că mişcarea „nu va accepta sub nicio formă un acord care nu prevede în mod explicit încheierea războiului”.

Războiul a izbucnit pe 7 octombrie, când comandouri ale Hamas au lansat un atac fără precedent în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP întocmit pe baza datelor oficiale israeliene.

În timpul atacului, peste 250 de persoane au fost răpite şi 128 rămân captive în Fâşia Gaza, iar 35 au murit, potrivit armatei.

Distribuie știrea