Nicolae Ciucă a explicat absenţa lui Florin Cîţu din delegaţia din Ucraina: Au fost două vizite planificate separat

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat de ce preşedintele Senatului, Florin Cîţu, nu a făcut parte din delegaţia care a vizitat Ucraina, că au fost „două vizite planificate separat”.

27 Aprilie 2022, 13:03 (actualizat 27 Aprilie 2022, 13:08) Știrile TVR |

Nicolae Ciucă, premierul României

„Au fost două vizite planificate separat. Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegaţie, sigur, condiţionat fiind de măsurile de protecţie şi securitate din Kiev şi din localităţile unde am fost”, a spus Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a precizat că a primit invitaţia de a vizita Ucraina de la omologul ucrainean.

„A fost stabilită pe canalele diplomatice prin Ministerul Afacerilor Externe. Primele elemente au fost stabilite în urmă cu aproximativ două săptămâni”
, a explicat premierul.

Ciucă a fost întrebat şi de ce vizita lui în Ucraina nu a fost anunţată.

„Astfel de vizite, într-o zonă de război, trebuie să se planifice la un nivel de confidenţialitate cerut de protocolul pe care ţara gazdă îl stabileşte. Sunt chestiuni care ţin de securitatea atât a celor care merg în vizite, cât şi a celor care găzduiesc astfel de vizite şi trebuie să înţelegem că este o ţară în război. Liderii, preşedintele şi premierul au un program care nu are ca prim obiectiv primirea de vizite şi atunci, în funcţie de disponibilitatea pe care au avut-o, s-a planificat vizita„, a răspuns Nicolae Ciucă.

Marţi, premierul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoţit de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Premierul României a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski şi a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, şi preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Programul deplasării a inclus şi vizitarea localităţilor Borodianka şi Irpin, din proximitatea capitalei Kiev.

Source

Distribuie știrea