Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană.
Guvernul României a finalizat cu succes prima etapă a procesului de aderare la OCDE în decembrie 2022, ocazie cu care Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a depus Memorandumul Inițial conform Foii de Parcurs.
La un an de la primirea invitației adresate României de începere a negocierilor pentru aderarea la OCDE, Guvernul României organizează un eveniment dedicat promovării beneficiilor statutului de membru al acestei organizații pentru mediul de afaceri.
Evenimentul își propune să evidențieze rolul investitorilor de-a lungul procesului de aderare la OCDE, sectorul privat reprezentând un vector important în dezvoltarea României. De asemenea, evenimentul se va concentra asupra impactului pe care aderarea și statutul de membru OCDE le va avea asupra sectorului privat.
Evenimentul a fost deschis de prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă și de Secretarul general al OCDE, dl. Mathias Cormann.
Discursul prim-minstrului Nicolae Ciucă:
• Îmi face o deosebită plăcere să deschid acest eveniment important, dedicat aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și beneficiilor care decurg din aceasta. Evenimentul este organizat de către Guvernul României și vreau să salut prezența în sală a unui distins și specializat auditoriu. Salut, de asemenea, prezența la acest eveniment a înalților funcționari din Secretariatul OCDE și doresc să îi mulțumesc, în special, Secretarului General Mathias Cormann pentru mesajul pe care îl va transmite în minutele următoare.
• Aș dori să menționez, în debutul intervenției mele, faptul că actualul context internațional este unul extrem de complex, fie că ne gândim la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la crizele generate de acesta în plan economic, energetic și alimentar sau la efectele pandemiei Covid-19, pe care încă le resimțim.
• Anul 2022 a fost un an al provocărilor, fiind testate din plin capacitățile noastre de reacție și reziliență. Am continuat să consolidăm, prin eforturile noastre, profilul european și internațional al României. Ancorată profund în valorile democratice, România este determinată să continue procesul său de modernizare.
• Vin în fața dumneavoastră astăzi pentru a vă asigura că avem înaintea noastră un an cu planuri ambițioase și acțiuni consistente în termeni de politică internă și externă.
• După cum cunoașteți, după o așteptare care a durat 18 ani, anul trecut România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE. Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital.
• Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care vrem să îl valorificăm.
• Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris. Am început deja etapa tehnică, privind chestionarele pentru informații suplimentare și vizitele de evaluare.
• As vrea sa atrag atenția că procesul de aderare presupune o aliniere la întreg ansamblul de instrumente juridice ale OCDE – și aici vorbim despre 26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice. Astfel, procesul implică un efort intens și susținut, pe care Guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți. În multe domenii importante va fi necesară contribuția constructivă a dumneavoastră, a mediului de afaceri.
• Drumul către obiectivul nostru comun – aderarea la Organizație – va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administrației, a instituțiilor și a societății în ansamblul său. Fiecare transformare din acest parcurs va aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor și antreprenorilor, fie aceștia români sau străini.
• Mediul de afaceri reprezintă un vector important în modernizarea României, iar pentru aceasta ne dorim un parteneriat onest, solid și deschis cu dumneavoastră.
• Statutul de membru OCDE reprezintă intrarea într-un club, cu reguli și norme bine definite, care asigură un grad înalt de transparență și predictibilitate, elemente indispensabile unui mediu de afaceri dinamic și prosper.
• La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în economie și societate.
OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja vocea mediului de afaceri românesc este auzită în această structură.
• Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică internă. Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri.
• În ceea ce privește situația economică actuală din România, în 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creștere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul țării noastre de acum 20 de ani. Dorim să continuăm în mod susţinut această dinamică, la care ați dumneavoastră ați contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens. Vreau să vă asigur de întreaga noastră determinare în a avea un parcurs solid și consistent pentru atingerea acestui obiectiv.
• Revenind la beneficiile aderării la OCDE pentru companiile din România, acestea se vor traduce inclusiv prin acces la expertiza specialiștilor OCDE în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziția verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri. În ceea ce privește transformarea digitală, mizăm pe sprijinul OCDE atât în cadrul procesului de aderare, cât și ulterior, din postura de membru cu drepturi depline. Aceste eforturi vor veni să completeze măsurile pe care Guvernul le ia deja în acest domeniu, un exemplu în acest sens fiind programul de digitalizare a IMM-urilor.
• Suntem conștienți de faptul că, pentru a asigura în viitor dezvoltarea durabilă a României, avem nevoie de o economie solidă, bazată pe cunoaștere și inovare. Modelul actual economic, care a ajutat țara noastră să-și îndeplinească obiectivele de dezvoltare până în prezent, va fi transformat într-unul nou, axat pe activități cu valoare adăugată mare, prin adoptarea de tehnologii și procese de producție inovative.
• În speranța că evenimentul de astăzi va permite un prim schimb de idei/mesaje pe tema procesului de aderare a României la OCDE, deschid lucrările și vă urez mult succes în dezbaterile panelurilor care urmează.
Discursul secretarului general al OCDE, Mathias Cormann:
• Vă mulțumesc pentru ocazia de a mă alătura dvs astăzi pentru a vorbi despre drumul României către aderarea la OCDE. Acest proces se va baza pe performanța economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani: reducerea la jumătate a decalajului dintre PIB-ul pe cap de locuitor al României și media OCDE, de la aproximativ 70% la aproximativ 35%. Investițiile străine semnificative, progresele importante în reformele sistemului judiciar și politica monetară prudentă au contribuit la acest succes până în prezent. Într-adevăr, s-au realizat deja multe lucruri, dar se poate face și mai mult și suntem încrezători că se vor face mai multe pentru ca România să își atingă întregul potențial, creând și mai multe oportunități pentru români și pentru mediul de afaceri din România.
• Studiul economic pentru România al OCDE, lansat în 2022, constata că reformele suplimentare pot impulsiona creșterea economică și pot crea premizele necesare ca mediul de afaceri și cetățenii să participe pe deplin și să beneficieze de pe urma creșterii economice și a dezvoltării.
• Avem convingerea că drumul României către aderarea la OCDE, va contribui la impulsionarea unora dintre aceste reforme care consolidează creșterea economică. În timpul vizitei premierului Ciucă la OCDE, în decembrie anul trecut, România a depus Memorandumul inițial, finalul primei etape a procesului de aderare şi începând din acest moment urmează partea prin care va confirma tehnic. Acest proces va implica 26 de comitete OCDE sectoriale, formate din experți din fiecare dintre cele 38 de țări membre OCDE și Uniunea Europeană, care vor efectua evaluări tehnice aprofundate.
• Într-adevăr, aceste comitete vor întreprinde fiecare o evaluare aprofundată, evaluarea 360° a legislației, politicilor și practicilor existente în România, în raport cu instrumentele juridice și cele mai bune politici și practici ale OCDE. Standardele și instrumentele OCDE acoperă aproape toate domeniile politicilor guvernamentale, de la politica agricolă la educație și formare profesională, la guvernanță, inovare și fiscalitate, și am menționat acum doar câteva dintre ele.
• Pentru comunitatea de afaceri reunită astăzi aici, acest proces va avea beneficii directe și concrete, venind în sprijinul agendei de reforme a României și încurajând funcționarea unei piețe echitabile, eficiente, deschise și competitive. Procesul de aderare va contribui la asigurarea unui climat investițional deschis și atractiv în România pentru susținerea în continuare a creșterii economice, la realizarea de progrese suplimentare în lupta împotriva corupției și la îmbunătățirea eficienței și integrității companiilor deținute de stat. De asemenea, va promova concurența și neutralitatea concurențială prin încurajarea eliminării reglementărilor care împiedică activitatea companiilor inovatoare și prin contribuția la asigurarea unei concurențe echitabile. Va asigura promovarea de politici adecvate pentru încurajarea practicilor de afaceri sustenabile și reziliente, inclusiv în ceea ce privește lanțurile globale de aprovizionare din care România devine o parte din ce în ce mai importantă. De asemenea, acest proces va ajuta guvernul să intensifice investițiile legate de infrastructura durabilă, punând bazele creșterii viitoare. Beneficiile nu sunt unilaterale. Membrii OCDE și Organizația în ansamblu au multe de câștigat dintr-o cooperare mai strânsă în materie de politici și ca urmare a unei mai mari contribuții din partea României.
• Decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind lansarea negocierilor de aderare cu România și alte cinci state: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru, a reprezentat un pas istoric pentru Organizație. În contextul actual, marcat de provocări economice și geopolitice, cooperarea strânsă între state cu vederi similare este esențială. Una dintre principalele modalități de sprijinire a unei strânse cooperări este alinierea la standardele și bunele practici ale Organizației. Este exact ceea ce procesul de aderare urmărește să realizeze pentru și împreună cu România. Drumul României către aderarea la OCDE va fi benefic și pentru Organizație, în sens mai larg, prin perspectiva unică și expertiza pe care le aduce acest proces în activitatea noastră și și așteptăm cu nerăbdare ca acest lucru să se întâmple. În încheiere, doresc să afirm că suntem la începutul unui proces ambițios care va oferi beneficii concrete pentru mediul de afaceri și pentru toți cetățenii români. Este un proces care angajează întreaga societate și, prin urmare, va beneficia foarte mult de implicarea directă și sprijinul dvs.
• Business at OECD (BIAC) este un canal important de transmitere a feedback-ul dumneavoastră, dl. secretarul general adjunct al OCDE va aborda acest subiect în timpul discuției. Vă mulțumim pentru interesul acordat Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și, de asemenea, pentru disponibilitatea de a vă implica alături de noi, pe acest drum pozitiv, aducător de schimbare. Aștept cu nerăbdare oportunitatea de a vă întâlni la București sau în altă parte, în România, în lunile și anii următori.