Nicușor Dan vrea un al doilea mandat la Primăria Capitalei, spunând că a scos PMB din faliment: Gabriela Firea a fost „un primar catastrofal”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, joi, că vrea să candideze pentru un al doilea mandat în fruntea instituției, spunând că a scos PMB din faliment. Întrebat și despre posibila candidatură a Gabrielei Firea, actual ministru al Familiei, la Primăria Capitalei, Nicușor Dan a spus că mandatul anterior al acesteia a fost „catastrofal”.

08 Septembrie 2022, 17:32 (actualizat 08 Septembrie 2022, 17:42) Știrile TVR |

Nicușor Dan

„Deocamdată mai sunt doi ani şi două luni şi vreau să petrec fiecare dintre aceste zile pentru a rezolva problemele mari pe care oraşul acesta le are. Şi, da, îmi doresc, desigur, să mai am un mandat, mai ales pentru faptul că în administraţia publică proiectele durează. Adică începi un proiect azi şi îl termini peste trei ani, pentru că trebuie să faci achiziţie, prefezabilitate, achiziţie, fezabilitate, achiziţie, proiectare şi execuţie. Dacă se întâmplă să ai şi o gaură de trei miliarde la început de mandat, termenele acestea se decalează. Da, îmi doresc, dar cel mai important lucru este să rezolvăm în doi ani şi două luni cât mai multe din problemele mari pe care bucureştenii le au”, a declarat joi Nicușor Dan, citat de Agerpres.

Întrebat despre o posibilă candidatură a Gabrielei Firea, fost edil al Capitalei în perioada 2016-2020, primarul a spus că „aici este o chestiune electorală, o chestiune politică în interiorul partidului. Sunt lucruri care pe mine nu mă privesc. Ca activitate administrativă, a fost un primar catastrofal”.

„Unul a băgat Primăria în faliment şi unul a scos-o, cred că acesta ar fi un răspuns. Am luat bani europeni în 2021 cât în ultimii zece ani – acesta e al doilea răspuns. Şi al treilea: Bucureştiul e o capitală europeană, un oraş în care trăiesc, cu zonele de influenţă, aproape patru milioane de oameni. Nu poţi într-un oraş ca Bucureşti să pui azi un pod aici, mâine un semafor dincolo. Adică, trebuie pentru un oraş ca Bucureştiul să ai gândire structurată şi structurală pe ce vrei să vrei să faci pe termen lung. Şi am venit cu acele proiecte structurale”, a răspuns Nicuşor Dan, întrebat de ce ar fi un primar mai bun decât Gabriela Firea.

El a spus că aceste proiecte structurale vizează: semaforizarea inteligentă (un program care include 800 de intersecţii, aflat în faza de atribuire a studiului de fezabilitate); reabilitarea a 50 de km de linii de tramvai (un kilometru, realizat până în prezent); realizarea a 10 drumuri radiale spre Centura Capitalei (un proiect realizat împreună cu CJ Ilfov şi Ministerul Transporturilor); trenul metropolitan.

Totodată, a adus şi un al patrulea argument, subliniind că Bucureştiul „a involuat” din cauza modului în care s-a realizat dezvoltarea urbană şi a faptului că “oricine a construit orice, oriunde”.

Gabriela Firea a declarat, miercuri: „Mi-aş dori să candidez din nou şi să îmi continui proiectele care sunt acum majoritatea dintre ele îngheţate, în special cele din marea infrastructură, cele din domeniul sănătăţii şi cele din domeniul social”.

CITIȚI ȘI:  Firea: ”Nu îmi doresc să candidez la alegerile prezidenţiale, ci la Primăria Capitalei, dar înţeleg că sunt anumite jocuri”

Source