• Mon. Jan 17th, 2022

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Noi reguli de carantină și izolare au intrat azi în vigoare. Persoanele vaccinate care au fost în contact cu un bolnav COVID vor sta închise în casă

Jan 8, 2022

Noile reguli de carantină și izolare au intrat, de azi, în vigoare. Astfel, persoanele vaccinate care au fost în contact cu un bolnav COVID vor sta, de-acum, închise în casă. Însă carantina va fi mai scurtă, de numai 5 zile. În cazul bolnavilor imunizați, perioada de izolare a fost redusă la 7 zile, adică jumătate faţă de cât era pină acum. În schimb, persoanele nevaccinate vor rămâne 10 zile în carantină sau izolare dacă se infectează.

08 Ianuarie 2022, 14:07 (actualizat 08 Ianuarie 2022, 14:37) |

Cei care au fost contacți direcți ai unor persoane infectate cu noul coronavirus vor sta în carantină 5 zile, dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Până acum, aceștia nu erau vizați de obligativitatea carantinării. Regulile se schimbă și pentru cei nevaccinați sau care nu au fost bolnavi de COVID. Astfel, perioada de carantină se scurtează. Va dura 10 zile, în loc de 14.

ADRIANA PISTOL, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Tulpina Omicron pare să aibă o perioadă de incubație mai mică, mai scurtă, față de tulpinile anterioare. Dacă, după cinci zile, persoana respectivă sănătoasă rămâne sănătoasă, șansele să mai dezvolte o infecție sunt foarte reduse.

Carantina de 5 sau 10 zile se va aplica și celor care sosesc din alte țări, în funcție de încadrarea în zona de risc epidemiologică.

Dr. Raed Arafat, șeful DSU: Dacă cineva a intrat, de exemplu, ieri și a primit decizie de carantină de 10 zile și este vaccinat sau trecut prin boală se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile, pentru că nu a avut test când a intrat în țară, se reduce tot la 5 zile.

Se reduce și perioada în care stau în izolare cei care sunt deja infectați: 7 zile pentru vaccinați și 10 zile pentru nevaccinați. În schimb, a fost păstrată definiția contactilor direcți pentru care e nevoie de carantină.

ADRIANA PISTOL, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Îl reprezintă un contact prelungit minim 15 minute, la o distanță mai mică de 2 metri și fără să port mască. Asta nu înseamnă un simplu salut.

Măsurile decise de CNSU au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare.

Articole pe aceeaşi temă

Source