Noi tensiuni în coaliție, pe tema reformelor fiscale. Liberalii speră ca social democrații să nu încalce ”linia roșie”

Guvernul României s-a împrumutat de la Banca Mondială că să acopere din deficitul bugetar, spune premierul. Dar tot mai are nevoie de concesii din partea Comisiei Europene, care cere măsuri fiscale concrete. Se iau în calcul mai multe soluții. Potrivit unor surse, a fost readusă în discuție cota progresivă de impozitare a salariilor, dar și majorarea impozitului pe dividende. La ambele s-ar fi opus liberalii.

Liderii PNL și PSD au discutat despre mai multe soluții prin care să poată fi redus deficitul și, în paralel, să se taie și din cheltuielile publice. Deși e an electoral, sunt constrânși de oficialii Comisiei Europene să ia măsuri concrete.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Sunt niște detalii pe care o să le negociem cu nouă Comisie , cu noii comisari, ce pot să va spun este că BM ne-a acordat un împrumut pt acoperirea deficitului. Ce am discutat în coaliție foarte clar nu vom mări TVA-ul. Până în 1 septembrie, domnul ministru își face planul cu tehnicul de la minister, el discuta cu tehnicul de la Comisie cadrul legal pentru o reorganizare totală a sistemului public. Lucrul pe care îl vem prins în PNRR. România are nevoie de o reforma a sistemului bugetar, România are nevoie pentru fiecare bugetar de ținte, asta ne cere OECD.

Surse politice susțin că membrii coaliției ar vrea să negocieze la Bruxelles o amânare a planului de măsuri fiscale până anul viitor. Totodată, vor să ceară acceptarea unei ținte de deficit bugetar de 6,9 % și o reducere treptată a acestuia în următorii 7 ani.

Adrian Negrescu, analist financiar: În primul rând aș spune că declarațiile politicienilor merg pe ideea că ar fi bine să fie bine, ca să nu fie rău. Cam așa ceva. Pentru că idei concrete, soluții concrete, din păcate, nu pun pe masă. Abia din septembrie, probabil, să vedem de la Ministerul Finanțelor această foaie de parcurs legată de cum va arată fiscalitatea în 2025. Suntem pe ultimul loc în Europa la adunat banii din taxe și impozite. Avem un gap de TVA, de exemplu, adică o gaură din a aduce banii din TVA la buget, de vreo 9 miliarde de euro în fiecare an. Dacă am avea acești bani, n-ar mai trebui să creștem taxele. Practic, suntem la capitolul dileme fiscale, pe care sper ca ministrul Boloș să le deslușească și să vină cu o soluție care să ne ajute, nu mai mult să ne încurce din punct de vedere economic.

Surse din coaliție spun că s-a discutat și despre impozitarea progresivă și majorarea impozitului pe dividende la 10%. Potrivit surselor noastre, liderii PNL i-au transmis ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să nu accepte majorarea impozitului pe dividente, pentru că acesta a crescut deja la 1 ianuarie, de la 5 la 8 la sută.

Liberalii spun că pentru ei linia roșie în negocieri este cota unică de impozitare, pe care speră ca partenerii social democrați să nu o încalce.

Distribuie știrea