Norvegia preia conducerea Consiliului Arctic de la Rusia

Norvegia a preluat joi preşedinţia Consiliului Arctic de la Rusia, într-un moment în care cooperarea dintre statele arctice occidentale şi Moscova în cadrul organismului polar regional este îngheţată din cauza invaziei din Ucraina, transmit Reuters şi AFP.

11 Mai 2023, 17:42 (actualizat 11 Mai 2023, 17:50) Știrile TVR |

Norvegia preia conducerea Consiliului Arctic de la Rusia / Pixabay

Consiliul Arctic a fost creat în 1996 pentru a discuta probleme care afectează regiunea polară, de la poluare la dezvoltarea economică locală şi până la misiuni de căutare şi salvare.b Acesta cuprinde cele opt state arctice: Rusia, Statele Unite, Canada, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia şi Danemarca.

La momentul invaziei ruseşti în Ucraina, în februarie anul trecut, Rusia se afla la jumătatea mandatului de doi ani de preşedinţie a consiliului, care se roteşte între membri.

Acest lucru a determinat celelalte şapte naţiuni arctice să întrerupă cooperarea cu Moscova, punând în aşteptare aproximativ o treime din cele 130 de proiecte ale Consiliului, deoarece acestea aveau o implicare directă a Rusiei. Rusia a calificat această acţiune drept „regretabilă”.

În condiţiile în care miniştrii occidentali au refuzat invitaţia ministrului rus de externe Serghei Lavrov de a vizita Siberia, transferul a avut loc joi în format digital, în prezenţa doar a unor înalţi oficiali, potrivit AFP.

Norvegia a comunicat că deocamdată contactele cu Rusia vor rămâne la nivelul înalţilor funcţionari, nu la nivelul conducerii politice de vârf.

”Este esenţial ca organismul să îşi păstreze rolul de cel mai important forum multilateral pentru abordarea problemelor arctice”, a declarat şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt într-un comunicat citat de Agerpres.

Înaintea evenimentului de joi, ministrul adjunct de externe norvegian Eivind Vad Petersson a declarat că este în interesul tuturor statelor arctice să menţină consiliul drept cel mai important forum internaţional pentru cooperarea în Arctica.

Potrivit unei declaraţii comune a membrilor Consiliului, ţara scandinavă s-a oferit să găzduiască o reuniune în 2025, al cărei format exact nu a fost preciza şi nici nivelul de participare a Rusiei.

În opinia experţilor, marginalizarea Rusiei slăbeşte acest forum în care se discută probleme de interes comun, de la protecţia mediului la dezvoltarea durabilă şi la situaţia popoarelor indigene într-o regiune care se încălzeşte de patru ori mai repede decât întreaga planetă.

Source

Distribuie știrea