Noua lege a vânătorii stârnește nemulțumiri. Principalele probleme reclamate: renunțarea la sistemul de cote de vânătoare anuale pentru speciile de păsări migratoare și diminuarea timpului de stagiatură necesar pentru a deveni vânător

Societatea Ornitologică Română îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările aduse la legea vânătorii, care a fost adoptată de curând de Camera Deputaților. Prin aceste modificări, susțin specialiștii, vânătorii vor putea împușca mai multe păsări migratoare. În plus, se va diminua timpul de stagiatură pentru cei care vor să intre în breasla vânătorilor.

18 Noiembrie 2021, 21:34 |

Prima modificare a legii care îi deranjează pe specialiști vizează renunțarea la sistemul de cote de vânătoare anuale pentru speciile de păsări migratoare și înlocuirea cu un număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător.

Andreea Oprea, purtător de cuvânt al Societății Ornitologice Române: Vă dau un exemplu. La specia gârlițe mari, pe vechea legea puteau fi vânate într-un an 50.000 de exemplare. Pe noua legea pot fi vânate aproximativ  800.000 de exemplare„.

Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România: Ar fi mai bine să fie ca în țări ca Germania, Franța, Anglia unde nu este deloc cotă și se poate recolta din aceste specii oricât este posibil? Dimpotrivă, legislația propusă de noi este mai restrictivă decât în celelalte țări ale UE„.

Alte voci din rândul specialiștilor susțin că România are cel mai mic număr de vânători – 60.000, în comparație cu Italia, care are 700.000, sau cu Germania – un milion.

Mihai Ovidiu Enea, realizatorul emisiunii „Regatul Sălbatic”: Este dreptul tuturor celor care sunt interesați sau vor să pară că sunt interesați de conservare, să conteste la Curtea Constituțională această lege, dar, pe de altă parte, pe lângă faptul că vânătoarea la păsările migratoare este legală, deci este un drept al vânătorilor, vânătoarea aceasta nu pune nici pe departe în pericol aceste populații„.

A doua modificare la legea vânătorii vizează diminuarea timpului de stagiatură necesar pentru a deveni vânător, de la un un an la 6 luni.

Andreea Oprea, purtător de cuvânt al Societății Ornitologice Române:Timpul scurt de pregătire nu permite viitorilor vânători să recunoască speciile de păsări care nu pot fi vânate și vă dau un exemplu: în 2019, poliția din Buzău ne-a chemat să identificăm speciile de păsări vânate la o partidă de vânătoare. Din peste 600 de specii vânate, peste 500 nu erau pentru vânătoare„.

Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România:Este șase luni, dar nu înveți mai puțin. Tu ai același număr de acțiuni pe care trebuie să le faci în teren ca și atunci când era un an și ai același examen la fel de dificil„.

Noua lege a vânătorii a fost votată de curând de Camera Deputaților, care este for decizional, și urmează să fie promulgată de președintele României.

Source

Distribuie știrea