Noul „timp al eroilor”. Sau cum Rusia s-a prăbușit în prăpastia putinismului științific

În timp ce Vladimir Putin persistă în campania sa sângeroasă de cucerire a Ucrainei, liderul rus conduce o transformare la fel de importantă acasă – transformându-și țara într-o societate regresivă, militarizată, care consideră Occidentul drept dușmanul său de moarte, scrie The Washington Post.

Învestirea lui Putin marți pentru un al cincilea mandat nu numai că a marcat cei 25 de ani de putere, dar a arătat și transformarea Rusiei în ceea ce comentatorii pro-Kremlin numesc o „putere revoluționară”, hotărâtă să răstoarne ordinea globală, să își facă propriile reguli și să ceară ca autocrația totalitară să fie respectată ca o alternativă legitimă la democrație într-o lume împărțită de marile puteri în sfere de influență.

„Rușii trăiesc într-o realitate cu totul nouă”, a scris Dmitri Trenin, un analist pro-Kremlin, ca răspuns la întrebările legate de un eseu în care susținea că schimbarea anti-occidentală a Rusiei a fost „mai radicală și de mare anvergură” decât tot ceea ce s-a anticipat atunci când Putin a invadat Ucraina, dar și „un element relativ minor al unei transformări mai ample care are loc în economia, politica, societatea, cultura, valorile și viața spirituală și intelectuală a Rusiei”.

The Washington Post documentează amploarea istorică a schimbărilor pe care Putin le implementează și pe care le-a accelerat cu o viteză uluitoare pe parcursul a doi ani de război brutal, chiar și în timp ce zeci de mii de ruși au fugit în străinătate. Este o cruciadă care îi oferă lui Putin o cauză comună cu Xi Jinping, precum și cu unii susținători ai fostului președinte Donald Trump. Și ridică perspectiva unui conflict civilizațional de durată pentru a submina democrația occidentală și – a avertizat Putin – amenință chiar cu un nou război mondial.

Pentru a realiza această transformare, Kremlinul:

  • Forjează o societate ultraconservatoare, puritană, mobilizată împotriva libertăților liberale și deosebit de ostilă față de homosexuali și transsexuali, în care politica familială și cheltuielile de asistență socială stimulează valorile ortodoxe tradiționale.
  • Remodelarea educației la toate nivelurile pentru a îndoctrina o nouă generație de tineri turbo-patrioți, cu manuale rescrise pentru a reflecta propaganda Kremlinului, programe patriotice stabilite de stat și, din septembrie, lecții militare obligatorii predate de soldați, denumite „Bazele securității și protecției patriei”, care vor include instruirea privind mânuirea puștilor de asalt Kalașnikov, a grenadelor și a dronelor.
  • Sterilizarea vieții culturale cu liste negre de artiști, regizori, scriitori și artiști liberali sau anti-război, precum și cu noi mandate naționaliste pentru muzee și regizori.
  • Mobilizarea unui activism zelos pro-război sub simbolul brutal Z, care a fost inițial vopsit pe tancurile rusești care invadau Ucraina, dar care s-a răspândit de atunci pe clădiri guvernamentale, afișe, școli și demonstrații orchestrate.
  • Naționalizarea drepturilor femeilor printr-un torent de propagandă despre necesitatea de a naște și prin limitarea accesului facil la avorturi, precum și prin acuzarea activistelor feministe și a jurnalistelor liberale de terorism, extremism, discreditarea armatei și alte infracțiuni.
  • Rescrierea istoriei pentru a-l sărbători pe Iosif Stalin, dictatorul sovietic care a trimis milioane de oameni în gulag, prin cel puțin 95 din cele 110 monumente din Rusia ridicate în perioada în care Putin a fost lider. Între timp, Memorial, un grup pentru drepturile omului care a expus crimele lui Stalin și a împărțit Premiul Nobel pentru Pace din 2022, a fost închis, iar copreședintele său pacifist Oleg Orlov, în vârstă de 71 de ani, a fost încarcerat.
  • Acuzarea oamenilor de știință de trădare; echivalarea criticii războiului sau a lui Putin cu terorismul sau extremismul; și construirea unei noi elite militarizate de „războinici și muncitori” dispuși să pună mâna pe arme, să redeseneze granițele internaționale și să încalce normele globale la ordinele conducătorului puternic al Rusiei.

„Ei încearcă să dezvolte acest putinism științific ca bază a propagandei, ca bază a ideologiei, ca bază a educației istorice”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center. „Au nevoie de o nouă generație obedientă – roboți îndoctrinați în sens ideologic – care să-l susțină pe Putin, să îi susțină ideile, să susțină această militarizare a conștiinței.”

Kolesnikov, vorbind într-un interviu la Moscova, a adăugat: „Au nevoie de carne de tun pentru viitor”.

Chiar înainte de a ordona ceea ce el credea că va fi un război scurt, de șoc, împotriva Ucrainei, Putin a publicat un decret puțin observat, prezentat ca fiind vital pentru securitatea națională a Rusiei. Acesta a cerut măsuri urgente pentru a proteja „valorile spirituale și morale tradiționale rusești” și a numit Statele Unite ca fiind o amenințare directă.

„Amenințările la adresa valorilor tradiționale provin de la organizațiile extremiste și teroriste, de la unele mijloace de informare și platforme de comunicare, de la acțiunile Statelor Unite și ale altor state străine neprietenoase”, se arată în ordin. Un obiectiv-cheie, se arată în acesta, a fost „poziționarea statului rus pe scena internațională ca un custode și apărător al valorilor spirituale și morale universale tradiționale”.

Descrierile lui Putin despre Occident ca fiind „satanic” și despre război ca fiind „sacru” sunt din ce în ce mai des reluate de oficiali și de Biserica Ortodoxă Rusă.

În timp ce rupe legăturile globale și-și pregătește națiunea pentru un război veșnic cu Occidentul, poliția antirevoltă din Rusia face raiduri în cluburile de noapte și la petreceri private, bătând oaspeții și acuzând proprietarii de baruri gay. Rușii au fost închiși sau amendați pentru că au purtat cercei-curcubeu sau au afișat steaguri-curcubeu. Disidenții care au fost închiși în perioada sovietică se află din nou după gratii – de data aceasta pentru că au denunțat războiul.

Kremlinul a apărat represiunea ca fiind un răspuns la voința populară.

Pentru acest articol, The Post a adresat întrebări purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a răspuns la unele dintre ele, dar nu la toate. The Post a solicitat, de asemenea, un interviu cu Putin. Această solicitare a fost refuzată.

„Dacă nu este acceptată de societate, atunci poliția trebuie să ia măsuri pentru a o aduce în echilibru cu cerințele societății”, a scris Peskov în răspunsul său. „Societatea este acum mai puțin tolerantă față de aceste petreceri și cluburi de noapte”.

Obsedat de multă vreme de declinul demografic al Rusiei, Putin le îndeamnă pe femeile ruse să aibă opt sau mai mulți copii, în timp ce, de asemenea, preia cu forța bucăți din populația Ucrainei. Rusia a eliberat peste 3 milioane de pașapoarte în estul Ucrainei începând cu 2019, potrivit Ministerului rus de Interne.

În Ucraina ocupată, este practic imposibil să lucrezi, să conduci sau să obții asistență medicală, ajutor umanitar, beneficii sau alte servicii fără a avea un pașaport rusesc – o potențială încălcare a Convențiilor de la Geneva, care prevăd că „este interzisă obligarea locuitorilor din teritoriul ocupat să jure credință puterii ostile”.

În Crimeea, Rusia a emis peste 1,5 milioane de pașapoarte după ce a invadat și anexat ilegal peninsula în 2014.

Prin ambiție și amploare, efortul lui Putin de a modela o nouă identitate națională este „la fel de profund ca Revoluția rusă din octombrie”, a declarat un membru al elitei moscovite cu contacte la Kremlin, referindu-se la 1917, când bolșevicii lui Vladimir Lenin au preluat puterea. „El răstoarnă toate valorile”, a spus această persoană. „Taie toate legăturile obișnuite”.

Asemeni multor persoane din acest articol, și această sursă a vorbit sub protecția anonimatului de teama represaliilor din partea guvernului rus, care și-a încarcerat și chiar ucis criticii. Unele dintre persoanele intervievate pentru acest articol au primit avertismente deschise, inclusiv înghețarea conturilor bancare și a activelor, iar două au fost încarcerate.

„Ei încearcă să creeze o nouă formă de ideologie pentru mase”, a declarat Mihail Zîgar, un jurnalist și scriitor rus care trăiește în prezent la New York. „Nu este un război cu Ucraina. Este un război cu America, un război cu Occidentul sau cu Satana, cu toate aceste forțe ale decăderii morale”. Putinismul poartă amprenta fascismului, a spus Zîgar. „El folosește războiul și ura ca instrument pentru a spăla creierul poporului rus”, a spus el. „Asta este tot ceea ce știm despre fascism”.

Acuzații și un mandat de arestare pentru diseminarea de „știri false” au fost lansate împotriva lui Zîgar după ce The Post l-a intervievat.

Originile putinismului

Căutările lui Putin nu sunt noi, dar confruntarea Rusiei cu Occidentul privind Ucraina i-a permis acestuia să își accelereze planul. Liderul rus, care și-a moștenit funcția la 31 decembrie 1999, a început imediat să reducă instituțiile democratice și a aprobat un raid asupra NTV, principalul post de televiziune independent, la doar câteva săptămâni după ce a câștigat primele sale alegeri în martie 2000.

În primele două decenii de guvernare, Putin a călărit pe-un val al prețurilor la petrol și gaze, dar nu a avut niciodată o ideologie mobilizatoare care să-i convingă pe cetățeni că drumul său era mai bun decât libertățile democratice și bogăția economică mai mare din Occident. Reorganizarea Rusiei este concepută pentru a oferi această filozofie unificatoare. Simbolul său – litera Z pictată grosolan pe tancurile invadatoare din 2022 – împodobește acum clădirile publice și bannerele.

Invadarea Ucrainei a fost cel mai distructiv pas din planul mai lung și mai măreț al lui Putin de a readuce Rusia la măreția de superputere pe care a avut-o în perioada sovietică și ca imperiu timp de 200 de ani înainte de aceasta. Dar transformarea sa în Rusia a început cu mult înainte de invadarea Ucrainei, folosind homofobia și așa-numitele valori tradiționale pentru a perturba societățile occidentale și pentru a găsi sprijin în Sudul global. De asemenea, a proiectat putere militară prin invadarea Georgiei în 2008 și prin trimiterea de trupe rusești în Siria și Africa.

În Rusia, moartea, în februarie, a celui mai puternic rival al lui Putin, Alexei Navalnîi, a fost un semn clar despre această nouă cale. Putin a dat din umeri moartea lui Navalnîi, fără a arăta nici o simpatie, cu atât mai puțin remușcări. „Se mai întâmplă”, a spus el, susținând constatarea oficială că Navalnîi a murit din cauze naturale. Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, l-a acuzat pe Putin de uciderea soțului ei.

Putin „decide totul”, a spus un membru al elitei rusești, și, deși noul său mandat se încheie în 2030, este de așteptat ca el să rămână la putere atât timp cât dorește.

În discursul despre starea națiunii din februarie, Putin a descris eforturile sale ca femeile să aibă mai mulți copii, spunând că dorește să creeze o nouă elită de muncitori și soldați.

„Putem vedea ce se întâmplă în unele țări în care standardele morale și familia sunt distruse în mod deliberat, iar națiuni întregi sunt împinse spre dispariție și decadență”, a spus el. „Noi am ales viața. Rusia a fost și rămâne un bastion al valorilor tradiționale pe care se sprijină civilizația umană.”

Proclamând un nou „timp al eroilor”, Putin a spus că vechea elită oligarhică a fost „discreditată”.

„Cei care nu au făcut nimic pentru societate și se consideră o castă înzestrată cu drepturi și privilegii speciale, în special cei care au profitat de tot felul de procese economice din anii 1990 pentru a-și umple buzunarele, nu sunt cu siguranță elita”, a spus el. „Cei care servesc Rusia, muncitorii și militarii harnici, oamenii de încredere, care și-au dovedit loialitatea”, a adăugat el, „sunt elita autentică”.

Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, în răspunsurile scrise la întrebările adresate de The Post, că scopul este de a „încuraja poporul nostru să dea naștere la cât mai mulți copii”, pentru a crește populația Rusiei.

„Iar în acest context, răspândirea valorilor tradiționale este extrem de importantă pentru noi și, în acest context, nu avem nimic în comun cu acest liberalism extremist în ceea ce privește abandonarea valorilor umane și religioase tradiționale la care asistăm chiar acum în țările europene. Acest lucru nu corespunde cu înțelegerea noastră asupra a ceea ce este corect”, a adăugat el.

Peskov a declarat că Kremlinul va „continua să facă propagandă din această perspectivă, în sensul bun al cuvântului”, adăugând: „Mai ales acum, când avem o consolidare extremă a societății noastre în jurul acestei idei de valori tradiționale și în jurul președintelui, așa că este mai ușor pentru noi să facem asta”.

Rusia remasterizată

La o întâlnire din ianuarie, Putin a stat rigid alături de un grup de familii îmbrăcate în costume naționale strălucitoare. A fost cea mai recentă iterație a imaginii sale, mult timp modelată de activități puse în scenă, cum ar fi mersul cu pieptul gol pe cal. Acum, lăudând valorile tradiționale, el este patriarhul bunicilor, amintind de portretele lui Stalin cu oameni din întreaga Uniune Sovietică.

„În familiile rusești, multe dintre bunicile și străbunicile noastre aveau șapte sau opt copii, și chiar mai mulți. Haideți să păstrăm și să reînviem aceste minunate tradiții”, a declarat Putin într-un discurs din noiembrie dedicat „unei Rusii milenare și eterne”.

Accentul este pus pe un stat special și puternic dominat de Putin, pe încrederea în sine și stoicismul rusesc vechi de secole și pe sacrificarea drepturilor individuale în favoarea regimului. Oamenii își dau viața în război sau la muncă. Femeile ar trebui să își dăruiască trupurile prin nașterea de copii.

Viziunea mondială a lui Putin se inspiră din vikingii secolului al IX-lea, din prinții antici și din țarii expansioniști, dar piatra sa de temelie este cel de-al Doilea Război Mondial sau Marele Război Patriotic, în care Rusia a ajutat la înfrângerea Germaniei naziste. Mândria Rusiei față de această victorie, care este esențială pentru identitatea sa națională, este integrată în mitologia lui Putin despre Uniunea Sovietică.

Stalin, care a supravegheat moartea a milioane de oameni prin foamete, epurări și gulag, a fost promovat ca un lider puternic în timp de război, 63% dintre ruși exprimându-și o părere pozitivă despre el într-un sondaj realizat în 2023 de către Levada Center, iar 47% exprimându-și respectul pentru el.

Admirația lui Putin pentru el datează de zeci de ani. În 2002, când președintele polonez Aleksander Kwasniewski s-a întâlnit cu liderul rus timp de aproape cinci ore, față în față, Putin i-a mărturisit o admirație puternică față de trei lideri – Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare și Stalin – și o dorință de a reconstrui „Marea Rusie”.

„Impresia mea a fost că văd un om care a fost format de KGB: educația KGB, manualele școlare ale KGB și cărțile despre istorie, absolut falsificate”, i-a spus Kwasniewski jurnalistului rus Zîgar, în 2022, „dar foarte favorabil acestei mentalități legate de Marea Rusie și de mândria rusă”.

Putin este de mult timp obsedat de ideea unei bătălii civilizaționale împotriva Occidentului, distorsionând istoria pentru a pretinde că Rusia nu face decât să-și recupereze „pământurile istorice” din Ucraina.

Primul premier al lui Putin, Mihail Kasianov, a declarat că el și alți reformatori din anii 1990 au presupus că, la fel ca ei, Putin a îmbrățișat democrația și reforma pieței. „Dar nu a făcut-o”, a spus Kasianov. „Doar s-a prefăcut”. Kasianov a subliniat că a fost îngrozit de abordarea lui Putin în cazul a două crize ale ostaticilor din 2002 și 2004 – ordonând forțelor să dea buzna, provocând sute de morți.

„Aceasta a fost deja o demonstrație a adevăratei sale naturi, a naturii sale KGB: fără negocieri, fără compromisuri, pentru că nu pot ajunge la un compromis din cauza convingerii că vor fi văzuți ca oameni slabi”, a spus el. În 2004, Kasianov se afla în opoziție. „Am înțeles că este complet nepotrivit”, a spus el.

Prima încercare a lui Putin de a domina Ucraina în 2004 – vizitând Kievul pentru a-l susține pe candidatul prezidențial pro-Kremlin, Viktor Ianukovici – a dat greș și a pregătit terenul pentru Revoluția Portocalie și pentru alegerile revanșarde, pe care omul lui Putin le-a pierdut. Putin a considerat că a fost o „lovitură de stat”, iar sprijinul occidental pentru învingător, Viktor Iușcenko, o ingerință. A fost începutul fixației lui Putin față de „problema ucraineană” și a convingerii sale că un vecin independent și democratic era o amenințare inacceptabilă pentru propriul său regim.

Abbas Galliamov, redactor de discursuri pentru Putin din 2008 până în 2010 și consultant politic la Kremlin până în 2018, a declarat că Putin a invadat Crimeea în 2014 și a efectuat un atac militar la scară largă asupra Ucrainei în 2022, în parte pentru a inversa scăderile în ratingul său de aprobare. După ce a exprimat critici sincere la adresa deciziilor lui Putin, a spus Galliamov, managerii de la Kremlin au amenințat că îi vor tăia legătura. „După aceasta am primit amenințări”, a spus el. „Vei muri de foame. Nu vei primi niciun contract”.

El s-a mutat în Israel împreună cu familia. Anul trecut, a fost pus pe lista persoanelor căutate în Rusia, potrivit unei baze de date a Ministerului de Interne, iar Ministerul rus al Justiției l-a declarat „agent străin”. Un mandat de arestare pe numele său a fost emis la 4 martie.

În Rusia, profesorii sunt folosiți pentru a îndoctrina copiii și chiar pentru a supraveghea opiniile părinților lor.

Cheltuielile pentru educația patriotică și organizațiile militarizate de stat pentru copii și adolescenți au crescut la peste 500 de milioane de dolari în 2024, de la aproximativ 34 de milioane de dolari în 2021, potrivit statisticilor bugetului federal raportate de RBC, un cotidian de afaceri rusesc.

Începând cu luna septembrie, toți elevii vor primi pregătire militară de la soldații care au luptat în Ucraina; de anul trecut, studenții urmează un curs obligatoriu de patriotism care transmite o istorie distorsionată și ideea că Rusia nu are granițe când vine vorba de „compatrioții” vorbitori de limbă rusă.

Studenții de toate vârstele sunt inundați de activități pro-război, inclusiv de discuții susținute de veterani de război îmbrăcați în camuflaj și cagule negre. În Novosibirsk, copiii au confecționat drone pentru front, iar în Mamadiș, în Tatarstan, au produs aripioare de coadă pentru drone. Alții au confecționat cârje pentru soldații răniți sau au tricotat ciorapi pentru cioturile militarilor amputați.

Teoriile superstițioase ale conspirației se instalează, știința fiind în retragere. Mai mult de o duzină de oameni de știință ruși au fost acuzați de trădare, mii de oameni de știință au fugit din țară, iar publicarea de lucrări științifice rusești a scăzut cu peste 14% în 2022, pe fondul izolării Rusiei după invazia din Ucraina, potrivit Scopus, o importantă bază de date independentă de cercetări.

Putin unge eroii ale căror fapte șochează cel mai mult Occidentul. El a onorat trupele pe care Ucraina le-a acuzat că au comis atrocități la Bucea în 2022; a promovat un înalt funcționar al închisorilor rusești la câteva zile după moartea lui Navalnîi; și a adus un omagiu comisarului său pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, care, alături de Putin, a fost acuzată de Curtea Penală Internațională de crime de război pentru „transferul ilegal” și „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni. Kremlinul respinge acuzațiile.

Între timp, elita rusă s-a înăsprit împotriva Occidentului, potrivit unui miliardar care trăiește în afara Rusiei.

„Toată lumea este foarte anti-occidentală, asta este tot ce auzi”, a declarat miliardarul. „Anti-Vest, anti-Vest, anti-Vest, anti-Vest. Și va crește, cu cât acest război va dura mai mult, și ar putea dura 10 ani sau mai mult”.

În timp ce Putin se revoltă împotriva decadenței și permisivității liberale pentru a spori sprijinul națiunii, patrioții ruși exultă la promisiunea sa de a crea o nouă elită. Ekaterina Kolotovkina, soția generalului-locotenent Andrei Kolotovkin, comandantul Armatei a 2-a de Arme Combinate a Gărzilor, din Samara, a dezvoltat un proiect numit „Soțiile eroilor”, cu care acum face turul țării – portrete patriotice ale soțiilor de soldați îmbrăcate în uniformele soților lor.

La Casa ofițerilor din Samara, ea conduce un grup de femei pensionare care taie și împăturesc bandaje pentru război. Depozitul este înțesat cu bunuri care urmează să fie trimise pe front: desene pentru copii și pachete cu biscuiți uscați, dulciuri.

„Oamenii care se întorc din operațiunea militară specială trebuie neapărat să devină această nouă elită”, a declarat Kolotovkina într-un interviu. „Aceștia sunt oameni care și-au dovedit dragostea față de Rusia. Ei sunt adevărați patrioți. Trebuie să li se ofere locuri de muncă decente în instituțiile de stat”.

Ea acuză Occidentul că își trimite „mizeria” în Rusia și că promovează persoanele LGBTQ+.

„Noua Rusie este despre valorile familiei, mama și tata”, a spus ea. „Copiii noștri ar trebui să fie sănătoși și patrioți. Va fi o societate puternică și patriotică. Vom scăpa de toți cei care au început să ne distrugă țara. Cred că noua Rusie nu va avea loc pentru acești oameni”.

„Scursuri și trădători”

Pe lângă ridicarea de noi eroi, eforturile lui Putin de a reface Rusia sunt marcate de persecutarea a mii de persoane pe care le numește „scursuri și trădători”, dușmani ai statului. Peste 116.000 de ruși au fost judecați în temeiul unor articole represive penale sau administrative în timpul celui mai recent mandat al lui Putin, cel mai mare număr din perioada stalinistă încoace, potrivit unui studiu realizat de Proekt.

Printre aceștia se numără și Boris Kagarlițki, un sociolog de stânga care a fost încarcerat în 1982 ca disident sovietic în vârstă de 20 de ani.

Acum, în vârstă de 65 de ani, Kagarlițki a fost arestat din nou în iulie de Serviciul Federal de Securitate, care l-a acuzat de promovarea „terorismului”, l-a încătușat și urcat cu forța într-un SUV, fiind apoi condus timp de 17 ore la Sîktîvkar, în nordul Rusiei, unde a fost trimis în fața instanței.

„Kafka”, a spus el scurt. „Toată lumea a înțeles absurditatea”. A fost amendat și eliberat în decembrie, apoi a fost închis din nou în februarie, după ce procurorul a făcut apel. Într-un interviu luat la prânz, înainte de-a fi trimis înapoi la închisoare, The Post l-a întrebat de ce nu a părăsit Rusia. El a ridicat din umeri și a zâmbit. Închisoarea, a spus el, a fost „un risc profesional”.

Kagarlițki a declarat că efortul lui Putin de-a reorganiza Rusia este o aruncare disperată – și sortită eșecului – a zarurilor, deconectată de realitate. „Nu numai că nu este în pas cu rușii obișnuiți. Este în dezacord cu însăși elita”, a spus el, înainte de-a se grăbi să-și hrănească pisica.

Regimul se străduiește, de asemenea, să îi discrediteze pe criticii lui Putin din afara Rusiei, inclusiv pe un îndrăgit scriitor de romane polițiste, Grigori Cihartișvili, stabilit la Londra, cunoscut mai bine sub pseudonimul său, Boris Akunin, care a fost acuzat de „diseminarea de informații false despre armata rusă” și de „justificarea terorismului” pentru că s-a opus războiului din Ucraina.

Magazinele rusești i-au interzis cărțile, i-au fost confiscate drepturile de autor și a fost emis un mandat de arestare în contumacie. Potrivit lui Akunin, Putin pune în aplicare „sharia ortodoxă” folosind clișee xenofobe, intolerante, paranoice, misogine „și inevitabil antisemite” pentru a-i mobiliza pe ruși. „Moscova trebuie să devină o Mecca a cretinilor”, a spus el. „Acesta este planul”.

Mulți dintre cei intervievați pentru acest articol au fugit din Rusia sau au fost ulterior încarcerați, inclusiv un YouTuber excentric, Ashabali Alibekov, care se autointitulează „parașutistul sălbatic”. Alibekov, din Novorossiysk, în sudul Rusiei, a fost încarcerat de trei ori pentru că l-a criticat pe Putin și războiul. El era fugar când a vorbit cu The Post în decembrie.

A crescut într-un orfelinat, câștigându-și porecla „Micul Lup”, mereu dornic să dea ultimul pumn. Dar luptând împotriva lui Putin, a spus că a simțit „neputință totală, neputință, neputință”.

„Țara se transformă într-un stat absolut totalitar. Există o totală anarhie”, a spus Alibekov. „Nu există democrație. Există oameni bogați și sclavi, asta e tot”. La 20 februarie, poliția l-a dat jos dintr-un tren și l-a arestat, așteptând acum procesul pentru că ar fi agresat poliția.

Ministerul de Interne al Rusiei nu a răspuns la o solicitare de informații legate de acuzațiile aduse lui Galliamov sau privind cazurile împotriva lui Zîgar, Akunin și Alibekov.

Vânătoarea șocantă de dușmani din Rusia este suficientă pentru a înăbuși majoritatea disidențelor. În ianuarie, Evghenia Maiboroda, în vârstă de 72 de ani, o pensionară singuratică și profund religioasă, a fost acuzată de extremism și încarcerată pentru 5 ani și jumătate pentru două postări antirăzboi pe rețelele de socializare.

O prăpastie distopică

Într-un vagon dintr-un tren de noapte, o mamă dintr-un oraș din sudul Rusiei și-a mărturisit îngrijorarea față de copiii ei și viitorul lor.

Familia ei adoră să-și petreacă vacanțele în Italia, Spania, Egipt și Turcia. Ea a arătat fotografii și videoclipuri cu vacanțe pe plajă și cu o petrecere de Anul Nou în Sharm el-Sheikh, Egipt, plină de ruși, care, spunea ea, își doreau cu toții ca războiul să se termine.

Fiica ei, în vârstă de 15 ani, se simte atrasă de Europa și vrea să devină jurnalistă. Fiul ei, în vârstă de 10 ani, adoră jocurile de noroc. Ambii sunt dependenți de iPhone-urile și iPad-urile lor. La fel ca prietenii lor, ei folosesc rețele virtuale private (VPN) pentru a intra pe site-uri interzise, cum ar fi Instagram.

Autoritățile ruse își intensifică tehnologia pentru a limita disidența. Oficialii au semnalat o interdicție a VPN-urilor, iar analiștii consideră că o interdicție asupra YouTube este inevitabilă.

Noua Rusie are o latură distopică. Activiștii pentru pace, tineri și bătrâni, se află în spatele gratiilor, în timp ce criminali condamnați, violatori și alți infractori violenți au fost eliberați – grațiați de Putin pentru a lupta în Ucraina. Unii se întorc din război și comit crime oribile.

Mulți liberali, printre care Kagarlițki și Galliamov, se îndoiesc că Putin și adepții liniei dure pot reuși. „Societățile nu se de-modernizează niciodată”, a declarat Kagarlițki.

Galliamov a spus că mulți ruși sunt „cu adevărat speriați” și că în cele din urmă vor renega guvernarea lui Putin, la fel cum Germania i-a respins pe naziști.

„Populația rusă în general s-a săturat de militarismul său, de război, de această isterie patriotică, anti-occidentală”, a spus Galliamov. „Ei doresc cu disperare o revenire la normal”.

Poate că oboseala este murmurată prea încet, iar Kremlinul n-o aude. În trenul de noapte, femeia a avut grijă să se ferească de politică, un subiect de care se teme. Și totuși, nu și-a putut masca disperarea.

„Mi-aș dori doar să se pună capăt acestor vremuri tulburi”, a spus ea, cu o voce joasă și amară.

Distribuie știrea