Novaia Gazeta: Banii Kremlinului, greu de confiscat. Rusia a acumulat încă 100 de miliarde de dolari în „rezervele din umbră” stocate în străinătate

27 Aprilie 2023, 11:27 (actualizat 27 Aprilie 2023, 16:09) Știrile TVR |

Vladimir Putin / FOTO: Gil Corzo / Shutterstock.com

La scurt timp după ce Rusia a declanșat invadarea în forță a Ucrainei, țările occidentale au anunțat că vor îngheța rezervele de aur ale Băncii Centrale a Rusiei. Măsura a țintit aproximativ 300 de miliarde de dolari, deoarece aceste fonduri erau stocate în țările care au impus sancțiuni împotriva Moscovei. Cu toate astea, aceste active nu pot fi confiscate din cauza unor obstacole juridice. Mai mult, doar o treime din acești bani au fost depistați cu succes. Între timp, Rusia a reușit să își mărească „rezervele din umbră” din conturile europene cu până la 100 de miliarde de dolari în ultimul an. Novaia Gazeta Europa investighează manevrele Rusiei de eludare a sancțiunilor, menite să îi sporească averea stocată în Occident.

Economiile de război ale Rusiei

În momentul în care Kremlinul a ordonat începerea invaziei la scară largă a Ucrainei, Rusia acumulase aproximativ 630 de miliarde de dolari în rezervele internaționale. Această sumă ar fi fost cu ușurință suficientă pentru a acoperi datoria externă a Rusiei sau pentru a menține bugetul național timp de un an. Rusia se afla pe locul cinci în ceea ce privește valoarea totală a rezervelor, după China, Japonia, Elveția și India.

Experții au descris această operațiune de constituire a rezervelor în ajunul invaziei ca fiind construirea unei „fortărețe financiare” în așteptarea unei confruntări totale cu Occidentul. Cu toate acestea, această politică ar fi destul de rațională chiar și pentru o țară pașnică, a declarat pentru Novaia-Europa Oleg Ițhoki, profesor de economie la UCLA.

„Se încadrează foarte bine într-o politică economică rezonabilă a unei țări producătoare de petrol, chiar dacă nu se pregătește pentru un război. De exemplu, Arabia Saudită își sporește rezervele, Norvegia a adunat o sumă care depășește trei PIB-uri anuale combinate”.

„Rusia a acumulat aproximativ 60% din PIB-ul său. Aceste rezerve sunt folosite [pentru a finanța cheltuielile bugetare] atunci când prețul petrolului scade”, explică economistul. „Cu toate acestea, multe lucruri au devenit clare doar retrospectiv. Putem vedea acum că Putin economisea atât de mult nu doar pentru a duce o politică macroeconomică coerentă.”

Chiar dacă autoritățile ruse nu au reușit să salveze o parte semnificativă din rezervele țării, acestea au încercat să creeze o plasă de siguranță după anexarea Crimeei în 2014. Ponderea aurului în termeni valorici a crescut de la 8% în 2014 la 21% la începutul anului 2022 și acum la 24%. În termeni fizici, aceste active de aur se ridică la 2,3 tone. Yuanul chinezesc, care nu a fost niciodată folosit ca monedă de rezervă înainte de 2015, servește drept un alt pilon pentru Kremlin. În momentul în care a început războiul din Ucraina, ponderea sa în rezervele rusești a crescut la 17%.

Care este treaba cu găsirea acestor rezerve?

La scurt timp după ce tancurile rusești au intrat în Ucraina, SUA, UE, Japonia și alte țări au înghețat rezervele Rusiei. Șefii Băncii Rusiei și ai Ministerului de Finanțe au deplâns faptul că rezerve în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari au fost blocate. Această cifră corespunde datelor pe care Banca Rusiei le-a publicat în ajunul războiului. Rusia a stocat aproximativ jumătate din rezervele sale în țările care au mers pe calea sancțiunilor.

Trezoreria SUA a raportat, de asemenea, vara trecută, că coaliția occidentală a blocat rezervele rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. În același timp, nicio țară nu a precizat unde erau stocate activele rusești și în ce cantități. Să trecem rapid înainte cu un an de la anunțarea primei runde de sancțiuni: iată că nu suntem mai edificați privind rezervele Rusiei.

Declarațiile separate făcute de state nu reușesc, de asemenea, să clarifice imaginea de ansamblu. De exemplu, Franța a declarat că a blocat 22 de miliarde de euro, adică doar aproximativ o treime din activele pe care Banca Centrală a Rusiei le deținea în această țară. Este posibil ca Banca Franței să fi raportat doar fondurile deținute în seifurile sale, a emis o teorie Financial Times. Restul activelor ar fi putut fi investite în obligațiuni și titluri de valoare, unde sunt depozitate aproximativ două treimi din rezervele Rusiei.

În total, mai puțin de o treime din cele 300 de miliarde de dolari menționate mai sus au fost identificate cu succes, a scris directorul adjunct al Centrului de Geoeconomie al Atlantic Council, Charles Lichfield, la sfârșitul anului 2022, citând conversații private cu oficiali din SUA și din alte țări. Potrivit acestuia, înghețarea activelor impune practic o interdicție pentru băncile străine în ceea ce privește transferurile lor către Rusia, dar acestea încă nu reușesc să le depisteze pe toate.

„Adoptarea unor proiecte de lege privind blocarea rezervelor rusești nu introduce niciun control real asupra acestora, deoarece atât guvernele străine, cât și instituțiile financiare pot să nu știe unde se află fizic acestea”, a declarat pentru Novaia-Europa Kira Vinokurova, consilier special pentru probleme de sancțiuni la Pen & Paper.

Potrivit acesteia, un lanț complicat de proprietăți se poate afla în spatele naturii evazive a rezervelor Rusiei. În plus, deținătorii de active pot refuza să informeze autoritățile de reglementare cu privire la blocaj sau pur și simplu pot ignora această cerere. Experții de la Școala Superioară de Economie din Moscova consideră, de asemenea, că autoritățile de reglementare americane și europene continuă să caute rezervele valutare ale Rusiei.

Suedia, actualul președinte al Consiliului UE, a condus demersul de înființare a unui grup de lucru care să studieze opțiunile legale în utilizarea activelor Rusiei pentru redresarea Ucrainei.

În plus, cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE are o dispoziție care stabilește noi obligații privind procedura de raportare cu privire la activele Băncii Centrale a Rusiei. „Acest lucru este deosebit de important în ceea ce privește posibila utilizare a activelor publice rusești pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după ce Rusia va fi învinsă”, se arată în document.

Un drum lung spre confiscare

Chiar dacă politicienii occidentali reciclează periodic subiectul folosirii activelor înghețate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina să se pună pe picioare, nu a existat aproape nicio mișcare în termeni juridici. „Voința există, dar din punct de vedere juridic nu este ceva banal. Mai e mult de lucru”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în vara anului 2022.

În declarații ulterioare, Occidentul picura indicii vagi: este puțin probabil ca Ucraina să primească bani din rezervele rusești, cel puțin până la încheierea războiului. „Activele suverane ale Rusiei în jurisdicțiile noastre vor rămâne imobilizate până când va exista o rezolvare a conflictului care să abordeze încălcarea de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Orice rezolvare a conflictului trebuie să asigure că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a provocat”, a precizat G7 într-o declarație din aprilie 2023.

În plus, Comisia Europeană a ajuns simultan la concluzia, în aprilie, că Bruxelles-ul va trebui să returneze activele blocate ale Rusiei după încheierea războiului, a relatat Die Welt, citând un document intern al comisiei. În prezent, UE are în vedere investirea activelor rusești în obligațiuni guvernamentale cu o rată a dobânzii de 2,6% și utilizarea profiturilor pentru a ajuta Ucraina. Potrivit ziarului, oficialii UE consideră că este o opțiune viabilă din punct de vedere juridic, având în vedere „încălcările grave” ale dreptului internațional de către Rusia. Riscul de a pierde bani este „foarte scăzut”, cel mai pesimist scenariu plasează orice pierderi potențiale la maximum 4 miliarde de euro, consideră Comisia.

Cu toate acestea, există țări în lume ale căror active de stat au fost confiscate. Aceste cazuri arată că rezervele Rusiei pot foarte bine să fie confiscate dacă SUA desemnează Rusia ca stat care sponsorizează terorismul sau dacă SUA își retrage recunoașterea guvernului rus. Vinokurova remarcă faptul că țările occidentale pot adopta o legislație care să trateze rezervele de stat ca proprietăți private.

„Acesta este modul în care SUA au confiscat rezervele Băncii Centrale a Iranului. Au fost adoptate amendamente la proiectul de lege care au retras imunitatea activelor deținute de o țară etichetată drept sponsor al terorismului.”

„Amendamentele au deschis calea pentru ca cetățenii americani afectați de acțiuni teroriste să dea în judecată Iranul și să primească compensații pe seama activelor iraniene blocate în SUA”, spune Vinokurova. Între timp, rezervele Venezuelei și Afganistanului au fost confiscate, deoarece Washingtonul nu recunoaște guvernele celor două țări ca fiind legitime.

Fondurile și proprietățile private sunt un lucru mult mai ușor de rezolvat. SUA au trecut deja de la simpla blocare a conturilor bancare la confiscarea activelor oligarhilor ruși vizați de sancțiuni. De exemplu, o instanță din New York a decis să confiște 5,4 milioane de dolari deținuți de omul de afaceri rus și mogul media Konstantin Malofeiev și să transfere suma către Ucraina ca ajutor.

Acesta este primul caz de acest fel de când Departamentul de Justiție al SUA a înființat, în primăvara anului 2022, KleptoCapture, un grup operativ pentru menținerea în vigoare a sancțiunilor și a restricțiilor la export împotriva Rusiei, precum și pentru riposta împotriva „oligarhilor ruși corupți”. De asemenea, țara a adoptat la sfârșitul anului 2022 un proiect de lege care face posibilă predarea activelor confiscate ale „oligarhilor ruși” către Ucraina ca ajutor umanitar și militar.

Proprietățile persoanelor private și rezervele Băncii Centrale a Rusiei din străinătate sunt reglementate prin norme juridice diferite, explică Vinokurova. „Bunurile persoanelor private sunt tratate sub jurisdicția legislației naționale a țării în care se află, prin urmare, aceste bunuri pot fi blocate sau arestate”, notează avocatul. „Cu toate acestea, nu există încă o poziție unificată cu privire la rezervele și activele băncii centrale. Este unanim acceptat faptul că activele băncilor centrale sunt protejate de dreptul internațional, în special de suveranitatea statului. Aceasta înseamnă că proprietățile unei țări străine nu pot fi arestate sau confiscate dacă statul însuși nu este de acord cu acest lucru.”

Economistul Oleg Ițhoki preconizează că elaborarea cadrului juridic necesar pentru a confisca activele Rusiei din străinătate poate dura până la 10 ani. „Acest război a inaugurat o destrămare completă a ordinii mondiale acceptate în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Multe instituții care au fost construite după 1945 vor fi revizuite în următorii ani”, crede el.

Rezervele din umbră

Ideea din spatele sancțiunilor occidentale a fost aceea de a folosi mijloace financiare pentru a forța Rusia să pună capăt agresiunii sale împotriva Ucrainei. Jumătate din rezervele Rusiei au fost indisponibilizate cu succes, dar cât timp pot rezista restul?

Fondul național de asistență socială a rămas oficial fără dolari americani, lire sterline și yeni japonezi spre sfârșitul anului 2022. În același timp, se pare că mai dispune încă de 10 miliarde de euro. De la începutul războiului, guvernul rus a stimulat în mod activ cotele de yuani și de aur din fond. Acestea sunt acum ultimele active reale care pot fi folosite pentru a acoperi deficitele bugetare: aproximativ 83 de miliarde de dolari.

Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 2.400 de miliarde de ruble (26,5 miliarde de euro) în primul trimestru al anului 2023. Între timp, Kremlinul a planificat un deficit de numai 3.000 de miliarde de ruble (33,1 miliarde de euro) pentru întregul an 2023. Cheltuielile publice s-au accelerat la 122 de miliarde de ruble (1,35 miliarde de euro) pe zi în prima jumătate a lunii aprilie, după 75 de miliarde (830 de milioane de euro) în martie și aproape 100 de miliarde (1,1 miliarde de euro) în februarie și ianuarie. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a concluziona că ar putea exista un deficit în aprilie, deoarece acest vârf al cheltuielilor poate fi temporar și nu este clar ce se întâmplă cu veniturile.

Pe lângă cele oficiale, Rusia are și rezerve „din umbră”, valoarea totală a acestora fiind și ea neclară. Bloomberg a calculat că, din cele 227 de miliarde de dolari din excedentul balanței de plăți, aproximativ o treime (80 de miliarde de dolari) rămân în străinătate. Kremlinul le păstrează sub formă de numerar sau de investiții imobiliare și în companii. Ițhoki notează că stocarea veniturilor din exporturi în Occident nu este interzisă de Rusia.

Institutul de Finanțe Internaționale (IIF) a prezentat cifre similare: potrivit calculelor sale, companiile rusești păstrează aproximativ 87 de miliarde de dolari în conturi din străinătate. IIF a primit aceste date de la Banca pentru Reglementări Internaționale din Basel, la care raportează 63 de țări, inclusiv SUA, UE și principalii parteneri comerciali ai Rusiei: China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Potrivit numărătorii lui Brad Setser, cercetător senior la Council on Foreign Relations, pe baza statisticilor bancare ale UE, aproximativ 90 de miliarde de dolari din veniturile din 2022 ale companiilor rusești au rămas în Europa. Un grup de economiști a scris un articol pe site-ul Băncii Centrale Italiene, estimând această sumă la 100 de miliarde de dolari la mijlocul anului 2022.

Rapoartele conform cărora o parte semnificativă a veniturilor exportatorilor ruși rămân peste hotare este confirmată și prin datele Băncii Centrale. În ultimele 6 luni, cei mai mari exportatori au vândut valute străine doar pentru a plăti taxe și dividende, a subliniat fostul analist-șef al Ingosstrakh Investments, Viktor Tunev. În 2022, companiile au vândut 133% din volumul total al veniturilor bugetare din petrol și gaze, în timp ce în perioada antebelică acest număr depășea 200%.

„Faptul că societățile noastre își păstrează veniturile în străinătate le permite să plătească importurile necesare”, a recunoscut în aprilie șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina. Rezervele din străinătate pot fi necesare și pentru a plăti importurile paralele sau livrările de arme, subliniază Ițhoki.

Chiar dacă aceste fonduri aparțin în mod oficial companiilor, experții și presa occidentală le cataloghează în unanimitate drept rezerve de stat. „Cred că este corect să ne imaginăm Rusia ca pe un stat mafiot în care este complet irelevant dacă sunt banii [șefului gigantului petrolier de stat Rosneft, Igor] Secin sau ai Gazprombank. Acesta este doar un buzunar folosit pentru a atinge obiectivele lui Putin”, adaugă economistul.

Unii experți consideră că aceste rezerve trebuie, de asemenea, să fie înghețate. Totuși, aceasta este o sarcină uriașă. Dacă Rusia este deposedată de veniturile sale din mărfuri, poate înceta să mai furnizeze petrol și gaze în străinătate.

„Când SUA și-au conceput sancțiunile, au vrut să evite scăderea volumelor de petrol pe piața mondială, ceea ce ar fi dus la creșterea prețurilor. Washingtonul a căutat să facă Rusia să primească mai puțini bani din exporturile de petrol, dar să mențină nivelul exporturilor la aproximativ același nivel”, a declarat Ițhoki.

La fel ca alți economiști, el nu crede că rezervele Rusiei s-ar putea epuiza prea curând. Iar dacă Kremlinul le va epuiza, nu va fi din cauza sancțiunilor. „Un deficit bugetar cronic poate deveni cu siguranță o realitate, [autoritățile] vor căuta modalități de a-l acoperi. Dar nu este o situație în care nu vor mai fi bani. Se va întâmpla dacă prețul global al petrolului va scădea sub 50 de dolari”, prognozează el.

Source

Distribuie știrea