Infracțiunile violente comise în teritoriile ocupate ale Ucrainei de către soldații ruși împotriva propriilor camarazi au crescut vertiginos: numai în 2023, 190 cazuri au fost judecate, deși numărul real de incidente este probabil mult mai mare, scrie Novaia Gazeta Europa.
În noaptea de 17 octombrie 2022, un soldat rus pe nume Artiom Terehov a decis să își părăsească unitatea în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, ocupată de Rusia. A luat o pușcă și a plecat, plănuind să facă autostopul pentru a ieși din țară. După ce a așteptat ceva timp pe marginea drumului, a oprit o dubă bej. Șoferul era un ofițer militar rus care se îndrepta spre casa soției sale.
Artiom s-a așezat pe scaunul pasagerului, iar mașina și-a continuat drumul. Mai târziu, șoferul a ieșit de pe drumul principal și a oprit mașina. Îngrozit că va fi prins, Artiom a sărit din mașină și a tras cu arma prin portieră.
Artiom a târât cadavrul ofițerului afară din dubă și a plecat cu mașina. A parcurs 5 kilometri prin alte câteva sate, apoi a oprit mașina și a continuat pe jos. În pădurea din apropierea satului Rodakove, Artiom a dat peste un pichet al armatei ruse. A încercat să-i împuște pe soldații de acolo, dar și-a dat seama că își golise tot încărcătorul de 25 de gloanțe când îl omorâse pe ofițer mai devreme. Artiom a fost reținut și, în iunie 2023, a fost condamnat la opt ani și jumătate într-o închisoare de înaltă securitate. Dosarul său a arătat că era beat la momentul respectiv.
Aceasta este doar una dintre zecile sau poate sutele de crime comise de soldații ruși în zonele ocupate ale Ucrainei.
Numărul crimelor este în creștere
Analizând datele judiciare, Novaia Gazeta Europa estimează că, între ianuarie și octombrie 2023, cel puțin 135 de soldați ruși au fost judecați pentru crimă în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia – mai mult decât numărul total de crime comise de veterani în toate regiunile Rusiei la un loc. Aceasta este o estimare minimă, deoarece tribunalele garnizoanelor din regiunile Herson și Zaporijia (parțial ocupate) nu își publică online dosarele.
Alte infracțiuni violente de care au fost acuzați soldații includ omorul prin imprudență, încălcarea regulilor de mânuire a armelor de foc și agresiunea.
Cazurile de omor prin imprudență sunt adesea ascunse prin reducerea acuzațiilor la „încălcarea regulilor de mânuire a armelor de foc”, o infracțiune mai ușoară. În 2023, numărul de astfel de cazuri în regiunile ocupate a crescut la 32, o creștere de aproape zece ori.
Anterior, Novaia Gazeta Europa a investigat modul în care veteranii continuă să comită acte de violență la întoarcerea acasă și a dezvăluit că judecătorii le comută adesea pedepsele și le aplică amenzi, în timp ce trimit ruși obișnuiți la închisoare pentru infracțiuni similare.
Certuri la dugheană
În aprilie 2022, un soldat pe nume Ruslan Vîsoțki a avut o dispută cu un coleg. În timpul disputei, Ruslan și-a împușcat în picior camaradul. Cei doi soldați au fost separați, dar comandantul lor i-a reunit din nou după patru ore pentru a le rezolva conflictul. În timpul discuției lor, Ruslan a scos un pistol și l-a împușcat mortal în cap pe camaradul său, după ce acesta l-a acuzat că este homosexual. Vîsoțki a vrut să se descotorosească de cadavru, raportându-l drept victimă de front, dar, în schimb, a fost raportat poliției militare.
Ca și în viața civilă, crimele de pe câmpul de luptă apar adesea din conflicte și dispute personale, ca în cazul lui Vîsoțki, dar potențialul de violență crește foarte mult din cauza faptului că toți cei implicați sunt înarmați. Pe linia frontului, este foarte tentant să scapi de omoruri punându-le pe seama bătăliilor, astfel încât nu există nicio modalitate de a ști cu siguranță câte dintre aceste omoruri au avut loc.
Alcoolul a fost prezent în 83% din cazurile de crimă analizate de Novaia Europa. Acuzații înșiși ar fi fost în stare de ebrietate în 76% dintre cazuri. Soldații nu sunt aproape niciodată pedepsiți pentru consumul de alcool, cu excepția cazului în care comit o infracțiune gravă, cum ar fi o crimă, a relatat anterior publicația independentă Verstka.
Experții tribunalului au descoperit că unii inculpați erau alcoolici, dependenți de droguri și persoane care suferă de boli mintale, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD). Mărturiile experților sunt solicitate în doar 10% din cazuri. Cu toate acestea, personalul militar diagnosticat cu tulburări psihice este de obicei considerat suficient de apt din punct de vedere mintal pentru a fi judecat, adesea pentru acuzații de agresiune agravată și crimă.
„În ce măsură o persoană care suferă de PTSD este responsabilă pentru acțiunile sale? Ar trebui să fie tratat, nu judecat. Poate forțat”, a declarat avocatul Serghei Golubok. „Dar nimănui nu-i pasă de acest lucru în Rusia. Mai ales în teritoriile ocupate.”
Conflictele personale nu duc întotdeauna la crimă, desigur. Soldații încearcă adesea să își sperie sau să le dea o lecție camarazilor lor, țintindu-le brațele și picioarele sau înjunghiindu-i.
În ianuarie 2023, un ofițer rus beat pe nume Vladimir Poliakov, care servea în regiunea ocupată Lugansk, l-a chemat prin radio pe unul dintre subordonații săi la adăpostul său. Cu o zi înainte, în timp ce discuta cu o femeie într-o cafenea, soldatul a dezvăluit informații sensibile despre obiectivele și desfășurarea batalionului său. La întoarcere, Poliakov a decis să îl pedepsească pentru indiscreția sa, împușcându-l în picior. În timp ce militarul era la pământ, Poliakov l-a lovit de două ori în cap cu mânerul armei sale, fapt pentru care a primit o condamnare cu suspendare de trei ani și trei luni pentru abuz de putere.
Dintre cazurile disponibile audiate în teritoriile ocupate de Rusia, cel puțin 27 au fost pentru agresiuni agravate, excluzând bătăile care au dus la moartea victimei. Acest număr este mai mare decât cel audiat în instanțele militare ruse pe parcursul anului 2022.
În total, 36 dintre cazuri au implicat acuzații de „acte de violență împotriva unui superior” și „abuz de putere”, ambele fiind utilizate pentru a ascunde lupte și răniri.
Victime civile
Într-o seară, târziu, un camion militar s-a oprit în fața unui magazin dintr-un sat de lângă Starobelsk, în regiunea Lugansk. Militarii au părăsit camionul pentru a cumpăra băuturi. Se presupune că unul dintre civilii aflați în fața magazinului a început să-i insulte pe bărbați.
După ce s-au aprovizionat, soldații s-au urcat din nou în camion. Cu toate acestea, unul dintre soldați „a decis să îl sperie” pe civil, îndreptându-și pușca spre el din spatele camionului. Când camionul a început să se miște, Efremov a apăsat accidental pe trăgaci și l-a împușcat pe civil în piept, omorându-l.
La 4 iulie, procurorii ucraineni au deschis un dosar penal privind uciderea unui civil care călătorea prin regiunea ocupată Herson către Crimeea împreună cu alți doi adulți și un copil. „Ei au fost opriți de soldați ruși în stare de ebrietate și bătuți crunt”, au declarat procurorii.
Numărul exact al civililor uciși de soldații ruși în teritoriile ocupate este greu de estimat, deoarece mass-media rusă relatează rareori despre astfel de incidente, iar datele judiciare sunt ținute sub lacăt. Puținele relatări media ruse disponibile despre astfel de cazuri nu se referă direct la uciderea civililor, ci la „agenți ucraineni” care „au planificat acte de sabotaj” sau „au transmis informații forțelor armate ale Ucrainei”.
Raportarea crimelor comise de soldații ruși în Ucraina ocupată ar contrazice narațiunea oficială, în care localnicii sunt uciși doar de „naziștii” ucraineni.
În ciuda faptului că autoritățile ruse consideră populația civilă din Ucraina ocupată drept cetățeni ruși, indiferent dacă au solicitat sau nu acest statut, deoarece crimele împotriva localnicilor sunt de fapt adesea crime împotriva cetățenilor ucraineni, acestea ar trebui să fie recunoscute drept crime de război, afirmă avocatul Serghei Golubok, ceea ce înseamnă că astfel de cazuri ar trebui să fie judecate de Curtea Penală Internațională.