„Nu așa va fi combătută evaziunea fiscală”. Mesajul micilor antreprenori pentru guvernanți

Povara noilor măsuri fiscale este acut resimţită de micii antreprenori. Un sondaj realizat printre IMM-uri arată că există probleme şi cu sistemul e-factura. Micii întreprinzători se plâng de costurile prea mari şi le transmit autorităţilor că nu așa va fi combătută evaziunea fiscală.

6 din 10 antreprenori se plâng de cheltuielile pe care le au odată cu obligativitatea accesării sistemului e-factura. În plus, îi încurcă erorile frecvente și lipsa informațiilor pentru utilizarea platformei gestionate de ANAF.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor: „62,5% dintre respondenți au menționat creșterea costurilor cu noile obligații de conformare pentru e-factura, coroborat cu faptul că foarte mulți dintre întreprinzători nu au cunoștințele tehnice, nu au cunoștințe de digitalizare. (…) 65,6% dintre ei că e-factura nu-și atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale.”

Reprezentanții Consiliului IMM-urilor solicită premierului vouchere pentru o parte din costuri. Cer și ca termenul privind sancțiunile să fie amânat până la finalul anului.

Reprezentanți din Ministerul Finanțelor au declarat pentru TVR că iau în calcul o potențială amânare a termenului de la care vor fi date amenzi.

Pe lângă numeroasele nelămuriri, aproape 70% dintre micii antreprenori consideră că sistemul e-factura nu va reduce evaziunea fiscală.

Dan Barbu, președinte Patronatul Operatorilor de Service Auto din România: „Peste 60% din operațiunile care se prestează la autovehicule sunt nefiscalizate în momentul acesta.”

Un astfel de sistem se implementează în câțiva ani și nu peste noapte, susțin reprezentanții micilor firme.

Analiștii economici avertizează că, pe lângă o creștere a evaziunii fiscale, măsura ar putea avea și alte efecte nedorite.

Adrian Negrescu, analist economic: „Sunt foarte mulți antreprenori care scriau facturile în Excel, în Word, pe hârtie, fiecare cum reușea și cum era pregătit să facă acest lucru. Să începi să faci digitalizare forțată, așa, de pe-o lună pe alta, mie mi se pare o greșeală din prisma modului în care statul încasează banii, pentru că efectele se vor vedea, din păcate, într-o scădere a încasărilor din taxe și impozite.”

Sistemul e-factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie, iar operatorii economici au obligația să raporteze pe platformă toate facturile emise pentru livrări de bunuri și prestări de servicii.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea ar urma să fie date de la 1 iulie.

Distribuie știrea