“Nu mă ascund și nu mă tem de nimeni”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, filmează Kievul de la fereastra biroului său și transmite un mesaj de încurajare către concetățeni

În cel mai recent material video, postat în noaptea de luni spre marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vorbește din biroul său. “Rămân aici. Rămân în Kiev. Pe strada Bankova. Nu mă ascund. Și nu îmi este teamă de nimeni”, a declarat Zelenski, filmându-se cu telefonul mobil la fereastră. În tot acest timp, potrivit celor mai recente date, trupele rusești se regrupează pentru a declanșa un asalt asupra Kievului. Statul Major ucrainean a transmis luni seară că printre unitățile de luptă se vor afla “regimentul special” cecen al lui Ramzan Kadyrov și compania militară privată Liga, fostă Wagner.

08 Martie 2022, 02:59 (actualizat 08 Martie 2022, 04:06) | Mihaela Carpea |

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

“Luni seara. Știți, obișnuiam să spunem că lunea este o zi grea. Avem un război în țară, așa că fiecare zi e luni. Și acum ne-am obișnuit cu faptul că fiecare zi și fiecare noapte sunt așa”, a spus Zelenski.

“Suntem toți aici, lucrăm toți. Fiecare este acolo unde trebuie să fie. Eu sunt în Kiev, echipa mea este cu mine. Apărarea teritorială este în teren. Militarii sunt pe poziții. Eroii noștri! Doctorii, salvatorii, cei care asigură transportul, diplomații, jurnaliștii. Cu toții. Suntem cu toții în război. Cu toții contribuim la victoria care cu siguranță va fi atinsă cu forța armelor și a armatei noastre. Cu forța cuvintelor noastre și a diplomației. Cu forța spiritului pe care și primul, și al doilea, și fiecare dintre noi îl are.

Uitați-vă la țara noastră astăzi. Chaplynka, Melitopol, Tokmak, Novotroitske și Kherson. Starobilsk. Peste tot oamenii s-au apărat, deși nu au arme acolo. Dar aceștia sunt oamenii noștri. (…) Au curaj, demnitate și de aici capacitatea de a ieși și de a spune: Sunt aici, este al meu și nu îl dau nimănui. Orașul meu, comunitatea mea, Ucraina mea”.

Zelenski i-a numit “eroi” și pe cei care protestează în orașele ocupate. “Nu vom da înapoi”, a spus el.

Demonstrația de unitate din aceste zile “este ca un coșmar” pentru Rusia, a mai arătat Zelenski. “Nu ne temem de tancuri și de mitraliere când lucrul principal este de partea noastră: adevărul”.

Președintele a reamintit de orașele puternic încercate, printre care: Mariupol, Kharkiv, Chernihiv, Sumy, Odesa, Kiev, Mykolaiv, Zhytomyr, Korosten, Ovruch.

“Vom reconstrui totul”, a subliniat Zelenski.

Potrivit lui, armata ucraineană rămâne pe poziții și provoacă pierderi uriașe inamicului. “Apără, contraatacă. Dacă e necesar, se răzbună pentru fiecare rău, pentru fiecare rachetă sau bombă, pentru fiecare obiectiv civil distrus”.

Zelenski a dat exemplul distrugerii unei fabrici de pâine din Makariv, regiunea Kiev, și al distrugerii unei biserici construite în 1862 în regiunea Zhytomyr. “Pentru ce? Vechea fabrică de pâine. Gândiți-vă! Să tragi într-o fabrică de pâine. Ce fel de om face asta?”.

Zelenski a vorbit și despre cum rușii au așteptat cu tancuri, rachete și mine populația civilă care ar fi trebuit să treacă prin coridoarele umanitare. “Au minat până și drumul pe care ar fi trebuit să se transporte mâncare și medicamente pentru oamenii și copiii din Mariupol”, a subliniat Zelenski.

“Vă spun un lucru: eu rămân aici. Rămân în Kiev. Pe strada Bankova. Nu mă ascund. Nu mă tem de nimeni. Totul pentru câștigarea acestui război Patriotic”, a încheiat el.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea