„Nu pot să mă întorc în Afganistan, pentru că acolo nu e bine”. Asaltul migranţilor la hotarele României. Polițiștii de frontieră fac față cu greu situației

Problema migranţilor devine din ce în ce mai presantă şi pentru România. Poliţiştii de frontieră se plâng de faptul că fac faţă cu greu asalturilor de la frontiera cu Serbia. Ei spun că s-ar fi ajuns în situaţia în care alungă migranţii peste graniţă. Totul pentru a dejuca planurile călăuzelor care îi învaţă pe migranţi să ceara statutul de refugiat.

22 Iulie 2021, 21:32 |

Tânărul din imagini are 21 de ani și se află în România de câteva luni. A plecat din Afganistan în Turcia, acum 3 ani, lăsând acasă un frate mai mic și două surori. Părinții i-au murit de ceva vreme iar acum, ajuns în România, nu știe ce se va întâmpla cu el.

E foarte greu. Azi dimineață a venit poliția și m-a luat. Mi-a dat drumul după care iar am fost luat. Nu știu ce se întâmplă cu mine. Nu pot să mă întorc nici în Afganistan pentru că acolo nu e bine. Vreau să plec din România pentru că nu primesc azil, mărturisește un migrant din Afganistan.

Flavius Ilioni-Loga, manager Asociația LOGS: E un record, o noutate pentru România, 6000 de cereri de azil anul trecut trecut față de 2500 în anul precedent și această creștere se simte cel mai mult în Timiș.

Toate aceste cazuri pun o presiune enormă pe angajații Poliției de Frontieră.

Lucian Bode, ministrul de Interne: Suntem pregătiți să intervenim, avem dotarea necesară, avem oameni pregătiți. Numărul migranților a crescut aproape de trei ori, da, dar vorbim de numărul celor care încearcă să intre ilegal în România dar ei sunt peste 90% respinși.

Un polițist de frontieră din Timiș, care a preferat să își păstreze anominatul, îl contrazice însă pe ministrul de Interne.

Dacă sunt cinci grupuri de câte 5 persoane la o distanţă de 2-3 kilometri, dacă nu e personal, e greu să ajungi la ei. Altădată când veneau pe o tură cinci şase, opt colegi era altceva. Dar degeaba aduci şi personal dacă nu aduci tehnica necesară. Aparatele sunt vechi, se consumă repede bateriile, ne chinuim, spune un polițist de frontieră.

În același timp traficanții de migranți își diversifică metodele ca să scape de pușcărie. O spune chiar omul care a fost declarat  polițistul de frontieră al anului.

Comisar-șef Petrică Bacain, şeful Serviciului Poliţie Judiciară din cadrul Gărzii de Coastă: Grupurile de migranți sunt îndrumate prin intermediul unor grupuri pe rețele sociale pe rute foarte bune de trecere dinspre Bulgaria în Români. Ultima dată i-am descoperit la Negru Vodă. Au intrat ilegal, pe jos, și au fost preluați de niște mașini civile.

În primele 6 luni ale acestui an s-a înregistrat o creștere cu 200% a încercărilor de trecere frauduloasă a frontierei față de anul trecut.

Source

Distribuie știrea