Premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, favorit pentru a fi următorul secretar general al NATO, a declarat sâmbătă că Europa ar trebui să înceteze să se mai plângă de Donald Trump și ar trebui să se concentreze în schimb pe ceea ce poate face pentru Ucraina. Mesajul a fost transmis la Conferința de Securitate de la Munchen.
„Ar trebui să încetăm să ne mai văităm, să ne plângem și să ne mai batem capul în privința lui Donald Trump”, a declarat Mark Rutte la Munchen, citat de Reuters.
„Depinde de americani. Eu nu sunt american, nu pot vota în Statele Unite. Trebuie să lucrăm cu cine e pe ringul de dans”, a adăugat el.
Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au semnat, la Paris, un acord de securitate franco-ucrainean
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat, vineri seară, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia.
Rutte a subliniat că, în oricare dintre scenarii, Europa ar trebui să cheltuiască mai mult pentru apărare și să intensifice producția de muniții, nu doar pentru că Trump s-ar putea întoarce. Mai mult, Europa trebuie să-și sporească sprijinul pentru Ucraina, pentru că acest lucru este în interesul ei.
„Și toate acele vaiete și plângeri despre Trump. Aud asta în mod constant în ultimele două zile. Să nu mai facem asta„, a spus Rutte, adăugând că, după ce a discutat cu politicienii americani la Munchen, este „prudent optimist” că pachetul de ajutor militar blocat în Congresul SUA ar putea trece în cele din urmă.
Președintele Joe Biden: Eșecul de a sprijini Ucraina în acest moment critic nu va fi uitat niciodată
Președintele SUA, Joe Biden, a criticat pe 16 februarie impasul în care se află Congresul în legătură cu ajutorul pentru Ucraina, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de mesaje adresate republicanilor. Biden a caracterizat inacțiunea acestora în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei ca făcând direct jocul președintelui rus Vladimir Putin și a dat de înțeles că este o greșeală de proporții istorice.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este în funcție din 2014 și urmează să demisioneze în octombrie 2024.
Mandatul său a fost prelungit în iulie pentru a patra oară. Cei 31 de membri ai Alianței au optat să rămână cu un lider cu experiență, mai degrabă decât să încerce să cadă de acord asupra unui succesor, în condițiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Înainte ca NATO să decidă să rămână cu Stoltenberg, mai multe surse diplomatice au indicat că Rutte ar fi fost un candidat puternic pentru a-l succeda, dar olandezul a insistat că nu era disponibil la acel moment.
Rutte, care și-a anunțat în mod neașteptat plecarea din politica olandeză în iulie, a spus că nu știe dacă este considerat un favorit pentru conducerea NATO și că nu va începe o campanie personală.