Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional. Incidentele împotriva evreilor se înmulțiseră înainte de atacul Hamas din 7 octombrie

Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică – în raportul său global anual – asupra „nivelului fără precedent” al acţiunilor antisemite înregistrate în 2023, războiul între Hamas şi Israel alimentând un „incendiu care era deja scăpat de sub control”, potrivit AFP.

„Dacă tendinţa actuală continuă, cortina va cădea asupra posibilităţii de a duce o viaţă evreiască în Occident: purtarea unei stele a lui David, frecventarea sinagogilor şi a centrelor comunitare, trimiterea copiilor în şcoli evreieşti, frecventarea unui club evreiesc într-un campus sau comunicarea în limba ebraică„, subliniază profesorul Uriya Shavit de la Universitatea din Tel Aviv în acest document.

Raportul anual al ADL, principalul grup de apărare a drepturilor evreilor, subliniază că incidentele antisemite se înmulţiseră înainte ca războiul să izbucnească în 7 octombrie, după atacul sângeros al Hamas în Israel, urmat de o ripostă militară dură a armatei israeliene în Fâşia Gaza.

„Consecinţele oribilului atac al Hamas împotriva Israelului în 7 octombrie au fost urmate de un ţunami de ură împotriva comunităţilor evreieşti în lumea întreagă„, a declarat Jonathan Greenblatt, şeful ADL cu sediul la New York.

„Raportul din acest an este incredibil de alarmant, cu niveluri de acţiuni antisemite documentate fără precedent, inclusiv în SUA, unde în 2023 a existat cel mai mare număr de incidente antisemite în SUA înregistrate vreodată de ADL„, a adăugat el.

Redactat în comun cu Universitatea din Tel Aviv, raportul arată că incidentele antisemite în 2023 au fost mult superioare cifrelor din 2022 în cea mai mare parte a ţărilor în care trăiesc importante minorităţi evreieşti, în special SUA, Franţa, Marea Britanie, Australia, Italia, Brazilia şi Mexic.

Publicarea raportului coincide cu Ziua comemorării Holocaustului şi a eroismului (în ebraică Yom HaShoah).

ADL a înregistrat 7.523 de incidente antisemite în SUA în 2023, faţă de 3.697 în 2022.

Aceste acţiuni constau în hărţuire, vandalism şi agresiuni împotriva întreprinderilor aparţinând unor evrei, instituţiilor şi organizaţiilor evreieşti şi împotriva studenţilor evrei.

Adoptând o metodologie contestată, care include retorica antisionistă, militantismul şi apelurile la „rezistenţă” în teritoriile palestiniene, raportul informează despre 8.873 incidente în SUA în 2023, dintre care 5.204 între 7 octombrie şi sfârşitul anului 2023.

În Franţa, numărul agresiunilor antisemite a crescut de la 436 în 2022 la 1.676 în 2023, agresiunile fizice trecând de la 43 la 85, potrivit raportului. În Marea Britanie, numărul incidentelor a trecut de la 1.662 la 4.103, între care 266 agresiuni fizice, conform acestui raport care reia cifrele Community Security Trust din Regatul Unit.

Războiul a început în 7 octombrie când comandouri ale grupării islamiste palestiniene Hamas, infiltrate din Gaza în sudul Israelului, au lansat un atac soldat cu peste 1.170 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ al AFP, plecând de la date oficiale israeliene.

În timpul atacului, peste 250 de persoane au fost răpite, iar 128 rămân captive în Gaza, dintre care 35 au murit, conform armatei israeliene.

CITEȘTE ȘI: Numărul acţiunilor antisemite din Franţa a crescut de la atacul Hamas împotriva Israelului. Au fost mobilizate forţe suplimentare pentru paza şcolilor evreieşti și a sinagogilor

Drept represalii, forţele israeliene au lansat o ofensivă de mare anvergură – aeriană, iar apoi terestră – în Fâşia Gaza, soldată până în prezent cu 34.654 morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.

CITEȘTE ȘI: Cancelarul german Olaf Scholz se declară ”ruşinat şi revoltat” de recentul val de incidente antisemite, la comemorarea ”Nopţii de cristal”

Acest bilanţ a declanşat un val de manifestaţii pro-palestiniene în campusurile universitare americane şi în lume, alimentând o dezbatere acerbă la nivel mondial cu privire la antisemitism, unii denunţând-o ca pe o retorică a urii împotriva evreilor, notează AFP, citată de Agerpres.

Distribuie știrea