Numărul românilor care nu mai lucrează și nu vor să se reangajeze s-a triplat de la începutul anului

Criza sanitară are efecte neașteptate. Numărul românilor care nu mai lucrează și nu sunt interesați să se reangajeze s-a triplat de la începutul anului, arată statisticile oficiale. Sociologii pun fenomenul pe seama lipsei de motivație din cauza salariilor insuficiente, în contextul în care au apărut tot mai multe oportunități de muncă sezonieră în străinătate. Între timp, firmele românești reclamă că sunt în criză de personal și sunt nevoite să angajeze străini.

08 Septembrie 2021, 21:08 |

Numărul românilor care nu muncesc și nu caută de lucru a urcat la aproape 145.000 de la începutul anului. E de trei ori mai mare decât a fost la sfârșitul lui 2020, arată statisticile oficiale. Cei mai mulți au vârste cuprinse între 35 și 49 de ani.

Sociologii consideră că fenomenul e o consecință a crizei sanitare. În categoria persoanelor descurajate, așa cum se numesc în evidența autorităților, sunt cei care cred că nu găsesc de lucru din cauza pregătirii profesionale sau a vârstei. Alții renunță din pricina lipsei de rezultat.

Specialiștii în resurse umane consideră că fenomenul e îngrijorător în contextul în care multe firme sunt în criză de personal și angajează străini.

Specialiștii recomandă cursuri de recalificare și… perseverenţă. Procesul de recrutare durează acum mai mult decât înainte de apariția crizei sanitare.

Source

Distribuie știrea