NY Times: SUA presează partenerii să elimine comerțul ilicit cu Rusia. Americanii se tem că activitățile comerciale din Turcia și Emiratele Arabe ar putea alimenta mașina de război a Rusiei

04 Februarie 2023, 17:11 (actualizat 04 Februarie 2023, 17:18) Știrile TVR |

Iaht al unui oligarh rus

Statele Unite își intensifică eforturile pentru a convinge națiunile partenere care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale impuse Rusiei să ia măsuri drastice împotriva activităților comerciale din țările lor care ar putea ajuta la efortul de război al Moscovei în Ucraina, au declarat oficiali americani.

Aceste eforturi includ semnalarea către guvernele străine a tranzacțiilor pe care Statele Unite le suspectează că ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor și amenințarea cu noi sancțiuni americane împotriva persoanelor și companiilor despre care Statele Unite consideră că alimentează mașina de război a Rusiei, au declarat vineri oficialii, citaţi de The New York Times.

Noul impuls vine în contextul în care se apropie prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina și în timp ce oficialii americani, recunoscând efectul limitat al sancțiunilor împotriva Rusiei, caută noi modalități de a afecta tot mai mult economia rusă și de a submina capacitatea președintelui Vladimir Putin de a-și susține forțele.

Rusia caută noi căi economice alternative, a declarat un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu a fost autorizat să discute public despre aceste eforturi.

În pofida unui consens larg în Statele Unite și Europa cu privire la necesitatea pedepselor economice aplicate Rusiei, alte națiuni mari – inclusiv China, India și Arabia Saudită – au refuzat să aplice sancțiuni.

Noile eforturi ale SUA s-au concentrat asupra Turciei, aliat NATO, și a Emiratelor Arabe Unite, un partener politic și de securitate apropiat al Statelor Unite. Ambele țări au rezistat presiunilor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei, continuând în schimb să facă comerț cu aceasta și oferind paradisuri pentru rușii bogați și pentru capitalul lor.

Săptămâna trecută, Brian Nelson, cel mai înalt responsabil cu sancțiunile din cadrul Departamentului Trezoreriei, a insistat asupra cazului Statelor Unite în fața oficialilor din ambele țări, subliniind tranzacțiile pe care SUA le suspectau că ar putea ajuta Rusia să se sustragă sancțiunilor și evocând posibilitatea unor noi măsuri împotriva persoanelor și companiilor implicate.

Înaltul oficial american a declarat că Statele Unite au indicat moduri specifice în care au văzut unele companii interacționând cu cei sancționați.

Aceste activități au inclus tranzacții cu companii rusești sancționate, comerțul cu Rusia cu produse fabricate în SUA și exportul în Rusia a așa-numitelor bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi materialele plastice, cauciucul și produsele electronice care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare, a declarat oficialul de rang înalt.

Departamentul Trezoreriei a declarat săptămâna trecută că sancțiunile impuse companiilor implicate în astfel de activități le-ar putea împiedica să facă afaceri în unele dintre cele mai bogate țări din lume, ceea ce ar putea să le submineze profiturile.

În Turcia, Nelson s-a întâlnit cu oficiali ai Băncii Centrale și ai Ministerelor de Finanțe și de Externe, precum și cu reprezentanți ai băncilor turcești, a declarat Morgan Finkelstein, purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei.

De la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut, Turcia a frustrat alți membri NATO nu numai prin refuzul de a impune sancțiuni Rusiei, ci și prin aprofundarea legăturilor comerciale cu Moscova. Guvernul turc a intensificat importurile de petrol și gaze rusești la preț redus, iar companiile turcești și-au consolidat exporturile către Rusia, în multe cazuri umplând golurile lăsate de firmele europene care s-au retras de pe piață.

Zeci de mii de ruși s-au stabilit în Turcia, aducând valută străină care a ajutat la stabilizarea economiei slăbite a țării. Unii au înființat afaceri, pe care oficialii americani și alți oficiali occidentali le suspectează că ar putea ajuta Rusia să importe produse pe care se străduiește să le obțină în altă parte.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat invazia rusă din Ucraina, dar a menținut legăturile cu Putin, prezentându-se ca un intermediar.

Oficialii turci au pus la îndoială eficiența sancțiunilor și au declarat că impunerea lor ar afecta economia turcă. Dar ei i-au asigurat pe omologii lor americani că nu doresc ca firmele cu sediul în Turcia să ajute războiul dus de Rusia în Ucraina.

Nelson a făcut un efort similar în Emirate, subliniind, de asemenea, disponibilitatea Statelor Unite de a „lua măsuri suplimentare împotriva celor care se sustrag sau facilitează sustragerea de la sancțiuni”, a declarat joi Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

De când a început războiul din Ucraina, Emiratele au devenit o destinație importantă pentru ruși, inclusiv pentru vizitatorii din clasa de mijloc, precum și pentru oligarhii bogați care și-au parcat iahturile în porturile sale de agrement și s-au mutat în clădirile sale înalte, determinând un boom în domeniul imobiliar de lux.

Luna trecută, Statele Unite au impus sancțiuni unei firme din domeniul aviației cu sediul în Emirate, Kratol, acuzând-o că a furnizat avioane companiei militare private Wagner, apropiată de Putin, despre care a spus că au fost folosite pentru a muta „personal și echipamente” între Republica Centrafricană, Libia și Mali, a declarat Departamentul Trezoreriei.

Oficialii din Emirate și-au prezentat țara ca un mediator neutru în conflict, găzduind un schimb de prizonieri între Statele Unite și Rusia, continuând în același timp să se angajeze în diferite relaţii cu oficiali ruși.

„Există mulți ruși care nu sunt sancționați și care sunt interesați de paradisuri mai sigure”, a declarat anul trecut reporterilor Anwar Gargash, consilier diplomatic al președintelui Emiratelor. „Aceste persoane nesancționate nu au nimic de-a face cu războiul și încercarea de a le amesteca în probleme mai mari este problematică.”

Source

Distribuie știrea