O bază militară rusă este aruncată în aer, după ce hackerii ucraineni au creat profiluri false, de femei atractive, pe rețelele sociale, și au păcălit trupele lui Putin să-și divulge poziția

07 Septembrie 2022, 14:46 (actualizat 07 Septembrie 2022, 14:54) Știrile TVR |

O bază militară rusă este aruncată în aer

Vorbind pentru Financial Times, Nikita Knysh, din Harkiv, care este un specialist IT, a explicat că a vrut să-și folosească abilitățile de hacking pentru a-și ajuta țara să câștige împotriva Rusiei și a fondat grupul Hackyourmom, anunță DailyMail.

Nikita, în vârstă de 30 de ani, și grupul său de 30 de hackeri, au păcălit soldații ruși staționați la Melitopol, folosind conturi false pe rețelele de socializare, și i-au determinat pe soldați să le trimită fotografii cu ei pe front.

Hackerii au folosit imaginile pentru a afla că rușii se aflau la o bază militară de lângă Melitopol, în sudul Ucrainei.

După transmiterea informațiilor către armata ucraineană, baza a fost atacată câteva zile mai târziu și au izbucnit explozii, potrivit Ukrainian Pravda.

Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a confirmat știrea pe Telegram.

El a scris: „Încă o noapte explozivă în Melitopol și satul Myrne din districtul Melitopol. La ora 1 locuitorii din toate raioanele au auzit explozii puternice. Prima dintre ele a fost atât de puternică încât ferestrele din unele case s-au cutremurat și a căzut tencuiala. Așteptăm confirmarea că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus o altă bază a ocupanților cu lovituri de precizie asemănătoare bijuteriei. Inamicul nu va fi niciodată în pace pe pământul nostru.”

Fedorov a spus mai târziu: „În Melitopol, una dintre cele mai mari baze inamice de pe teritoriul fabricii „Actovolorlit” a fost distrusă”.

Filmările au arătat zgomotele și luminile strălucitoare ale exploziilor din apropierea bazei.

Și un alt membru al echipei de pe Hackyourmom, numit doar Maxim, a spus că după atac s-au gândit: „Primul meu gând a fost: sunt eficient, îmi pot ajuta țara. Atunci, mi-am dat seama, vreau mai mult din asta – vreau să găsesc mai multe baze, iar și iar.”

Acesta vine în timp ce o ceartă cibernetică se declanșează între Rusia și Ucraina, cu hackerii lansând atacuri feroce de ambele părți.

Când invazia a început pentru prima dată în februarie, ministrul digital al Ucrainei le-a cerut civililor să se alăture „armatei IT” a țării, a raportat și Business Insider.

Hackerii au fost folosiți pentru a afișa mesaje împotriva războiului, în timpul sărbătorilor militare de Ziua Victoriei, din mai.

Alte atacuri cyber au fost, de asemenea, efectuate de Knysh și echipa sa, inclusiv extragerea bazelor de date ale contractorilor militari ruși.

Ei au afișat, de asemenea, videoclipuri cu victime ale civililor ucraineni după ce au înșelat posturile de televiziune rusești.

Knysh a spus că „s-a simțit ca o luptă” pentru el și a adăugat că escrocii pot fi folosiți ca o armă împotriva inamicului tău atunci când nu ai bani, software genial sau hack-uri.

Source