
O colecționară britanică de artă rusă salvează un muzeu din Spania de la o posibilă închidere. Directorul muzeului: Anularea culturii ruse nu rezolvă nimic
Lucrările, care datează din 1876 până în 1980, aparțin lui Jenny Green, care a început să colecționeze artă rusă în urmă cu 20 de ani. În anii 1960, Green a făcut parte din grupul de persoane care a pus bazele Granny Takes a Trip, magazinul de modă Kings Road din Londra.
Este pentru prima dată când colecția este expusă public și include lucrări de Venetsianov, Ivanov, Aivazovsky, Repìn, Serov, Bakst, Benois, Kandinsky, Serebriakova, Larionov, Goncharova, Chelischev și Essaian.
„Cu excepția a șapte lucrări mici, aceasta reprezintă întreaga mea colecție”, a declarat Green la inaugurarea expoziției, care va fi deschisă până pe 5 iunie.
Pe lângă colecția Green, Muzeul Ruso găzduiește expoziția For Sale, un studiu al exilului realizat de cuplul ucrainean Ilya și Emilia Kabakov.
Muzeul Ruso, care este găzduit într-o fostă fabrică de tutun, a fost înființat în 2015 și este, în esență, aripa spaniolă a Muzeului rus de Stat din Sankt Petersburg și prima sa filială europeană.
Expozițiile permanente și temporare ale muzeului se bazează pe vasta colecție de peste 400.000 de lucrări a instituției din Sankt Petersburg. Museo Ruso a organizat 40 de expoziții și a atras 750.000 de vizitatori înainte războiul din Ucraina să pună în pericol proiectul.
Când a izbucnit războiul, muzeul avea deschise patru expoziții: Război și pace în arta rusă, Avangardele rusești, Maiakovski, artist și poet și Dostoievski la bicentenarul său.
Inițial, muzeul a sperat că ar putea să pună la naftalină operele, dar în curând a devenit clar că acest lucru nu era sustenabil, iar operele de artă au fost returnate în Rusia la începutul lunii mai.
La scurt timp după aceea, muzeul a organizat o expoziție Picasso, dar a avut dificultăți în a continua.
José María Luna, directorul muzeului, spune că, întrucât relația sa cu muzeul din Sankt Petersburg a fost „întreruptă”, viitorul se află în colecții private și publice precum cea a lui Green.
„Angajamentul nostru de a aduce arta rusă la Malaga rămâne neschimbat, iar acum trebuie să găsim o altă modalitate de a face acest lucru”, a declarat Luna. „Cultura rusă nu este responsabilă pentru ceea ce se întâmplă. Anularea culturii ruse nu rezolvă nimic. Malevici și Ceaikovski nu sunt de vină pentru această situație”, explică directorul muzeului.
„Lucrăm cu colecții din Spania și Europa pentru a ne acoperi cerințele în 2023 și, dacă este necesar, în 2024. Relația noastră cu Sankt Petersburg este suspendată, dar avem un contract până în 2025, așa că va trebui să așteptăm să vedem ce se întâmplă”.
În ultimii ani, Malaga, văzută mult timp doar ca un punct de intrare pe Costa del Sol, s-a remodelat ca destinație culturală. Pe lângă un muzeu de artă contemporană și unul dedicat lui Picasso, care a fost el însuși un malagueño, există o ramură a Centrului Pompidou și Museo Carmen Thyssen Málaga.