O furtună violentă de iarnă bulversează weekendul de Crăciun în Statele Unite

25 Decembrie 2022, 10:14 (actualizat 25 Decembrie 2022, 10:23) Știrile TVR |

Furtună violentă de iarnă în SUA / captura Youtube

Aproximativ 530.000 de familii erau încă private de curent electric sâmbătă seară, potrivit site-ului Poweroutage.us, mai ales în statele Carolina de Nord şi Maine, unde temperaturile au rămas în mare parte negative.

Începând de miercuri seară, centrul şi estul Statelor Unite au fost afectate de această furtună de o rară intensitate, ale cărei vânturi polare au adus şi importante căderi de zăpadă, mai ales în regiunea Marilor Lacuri.

Transporturile au fost deosebit de afectate, într-o perioadă în care zeci de milioane de americani călătoresc pentru a fi alături de familiile lor cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

Peste 5.500 de curse aeriene au fost anulate vineri – reprezentând 20% din traficul aerian din acea zi, a scris pe Twitter secretarul american pentru Transporturi, Pete Buttigieg.

Alte 2.300 de zboruri au fost anulate sâmbătă, mai ales pe aeroporturile din Detroit şi Minneapolis, potrivit site-ului specializat flightaware. Dar, potrivit Autorităţii americane pentru aviaţie (FAA), “perturbările cele mai severe au rămas de acum în urmă, iar companiile aeriene şi aeroporturile îşi vor reveni progresiv”.

Numeroşi călători sperau încă la “un miracol de Crăciun”, sub forma unui loc găsit în ultima clipă într-un avion care să le permită să ajungă la timp alături de cei dragi.

Sute de persoane blocate

În numeroase state americane, drumurile au devenit impracticabile sau foarte periculoase, cauzând accidente uneori mortale.

În Ohio, patru persoane au murit în accidente asociate cu această furtună de iarnă, a declarat guvernatorul local, Mike DeWine.

În total, autorităţile americane au confirmat cel puţin 17 decese la nivelul întregii ţări.

“În zonele cele mai afectate, nu există servicii de urgenţă disponibile, inclusiv în oraşul Buffalo” din statul New York, a anunţat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Mark Poloncarz, un oficial din comitatul Erie. Două persoane cu probleme medicale au murit pentru că serviciile de urgenţă nu au putut să ajungă la ele pentru a le salva.

Cu o zi înainte, o interdicţie de deplasare a fost declarată în acea regiune. Însă sute de persoane au ignorat-o şi au ajuns să rămână blocate în propriile autoturisme, “inclusiv oameni care au încercat să iasă din casă seara târziu”, a precizat Mark Poloncarz.

Garda Naţională a fost trimisă pentru salvarea acelor persoane, care erau blocate în condiţii meteorologice extrem de periculoase.

Aproape peste tot în oraşele americane, precum Denver şi Chicago, numeroase adăposturi au fost amenajate pentru primirea persoanelor nevoiaşe, pentru a le permite să se încălzească şi să se protejeze de riscul de hipotermie.

Presiunea pe reţeaua de electricitate este la rândul ei foarte puternică din cauza temperaturilor foarte scăzute. PJM, un operator din 10 state aflate în nord-estul american, a îndemnat populaţia să îşi reducă consumul pentru toată ziua de sâmbătă, pentru a evita întreruperile de electricitate.

Degerături

Furtuna ar trebui să dureze pe toată durata acestui weekend, înainte ca temperaturile să revină la valori normale sezoniere până la jumătatea săptămânii trecute, a precizat serviciul meteorologic american (NWS).

Până atunci, “dacă trebuie să călătoriţi sau să mergeţi afară, pregătiţi-vă pentru un frig extrem purtând mai multe straturi de îmbrăcăminte şi acoperindu-vă pielea cât mai mult posibil. Uneori, ieşitul afară din casă ar putea să provoace degerături în doar câteva minute”, au avertizat sâmbătă meteorologii americani.

Vânturile încă puternice, potrivit previziunilor, cu rafale care vor depăşi pe alocuri viteza de 95 km/h, riscă să provoace noi distrugeri, inclusiv prăbuşirea unor arbori peste linii electrice.

Canada a fost la rândul ei extrem de afectată, toate provinciile sale având în vigoare alerte meteorologice.

Sute de mii de persoane au rămas fără electricitate în Ontario şi Quebec, iar aeroporturile din Vancouver, Toronto şi Montreal au fost afectate de anularea unui număr mare de curse aeriene.

Sursa: Agerpres

Source