O medaliată olimpică belarusă, oponentă a regimului Lukaşenko, condamnată în contumacie la 12 ani de închisoare

Aleksandra Gherasimenia din Belarus, medaliată olimpică la înot / FOTO: Twitter

Gherasimenia, în vârstă de 36 de ani, medaliată cu argint şi bronz la Jocurile Olimpice (2012, 2016), a fost declarată vinovată de un tribunal din Minsk, conform unui comunicat publicat pe site-ul Viasna, care a precizat că procesul a debutat pe 19 decembrie.

Conform ONG-ului, fosta înotătoare, care s-a retras din activitatea sportivă în 2019 şi trăieşte în exil, a fost găsită vinovată de “îndemnuri la sancţiuni împotriva Belarusului şi difuzarea de informaţii false privind evenimentele din ţară în 2020”.

În cursul acestui an, la o mişcare de protest inedită contra realegerii contestate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, Gherasimenia a semnat o scrisoare deschisă, alături de alte sportive belaruse, îndemnând la “alegeri libere”.

Ea a creat Fundaţia belarusă pentru solidaritate sportivă (BSSF), o organizaţie care furnizează un ajutor financiar şi juridic sportivilor belaruşi vizaţi de autorităţi.

Aceasta a fost definită de autorităţile belaruse drept “formaţiune extremistă”.

În aprilie 2021, ea a vândut la licitaţie cu 13.500 de euro medalia sa de aur cucerită la Mondialele din 2012, pentru a obţine fondurile necesare susţinerii sportivilor din opoziţie.

Source