
În Slănic Moldova oamenii se pot liniști. Au scăpat de spaima de a fi atacați pe stradă de o ursoaică. Dădea târcoale prin localitate de două săptămâni, timp în care o echipă de intervenție a stat la pândă. Pentru capturare s-a folosit un container plin cu resturi de mâncare. A fost apoi relocată la câțiva kilometri distanță de localitate.
Urșii coboară în stațiunea Slănic Moldova să caute hrană, în fiecare primăvară. Așa că primăria avea deja cumpărată capcana. O cușcă asemănătoare cu un container, în care au fost puse multe resturi de mâncare.
Chiar și așa, au treecut două săptămâni de veghe până când a fost prins animalul.
Ion Micloş, şef, SVSU Slănic Moldova: S-a făcut urmărire în fiecare noapte de echipa de intervenție. Am fost nevoiți să facem un ambient, în care el se simte în mediul lui, am adus deșeuri. E nevoie de mare atenție asupra procedurii și a securității și asigurări perimetrului, dar nu au fost probleme.
Echipa de intervenție a inclus și un medic veterinar pentru a tranchiliza ursul imediat ce pica în cursă.
Dr. Stelian Popescu, medic veterinar: Am relocat-o în același fond de vânătoare, sus, în pădure, destul de departe. Ursul are crotal și dacă revine în oraș înseamnă pericol mai mare și trebuie luate măsuri mai concrete.
Localnicii și turiștii sunt obișnuiți cu mesajele Ro- Alert care anunță prezența urșilor în localitate. Dar asta nu înseamnă că nu sunt speriați.
E periculos când dai nas în nas cu ursul, dar suntem atenți și noaptea nu ieșim. Atâtea situații am văzut de la balcon.
Circulă, nu sunt răi, n-au făcut rău niciodată, sunt pașnici.
Am auzit că a fost, dar n-am văzut. Normal că ne e teamă.
Numărul urșilor care ajung în stațiunea Slănic Moldova e tot mare de la un an la altul.
Iulian Cazacu, corespondent TVR: Autoritățile locale estimează că în Slănic Moldova ar fi în jur de 4 urși adulți și 6 pui, un risc mediu, după cum spun specialiștii.
Se estimează că în pădurile din Bacău sunt de 5 ori mai mulți urși decât ar permite zona.