Dacă cercetările anterioare au arătat că meşteşugurile, creațiile artistice reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului din organism, un nou studiu a constatat că implicarea în activități creative poate spori semnificativ bunăstarea relizatorului.
„Implicarea în arte și meserii este accesibilă și la prețuri accesibile. Opțiuni precum tricotatul și desenul necesită foarte puține instrumente și pot fi activități captivante și satisfăcătoare din punct de vedere creativ”, a declarat Dr. Helen Keyes, psiholog cognitiv și director al școlii de psihologie și știință sportivă la Universitatea Anglia Ruskin.
Acum, un nou studiu realizat de Keyes și colegii săi cercetători a constatat că implicarea în activități creative poate spori semnificativ bunăstarea, oferind spații semnificative pentru exprimare și realizare.
Deși studiile anterioare au arătat că meșteșugul este terapeutic pentru persoanele cu afecțiuni mintale, populația generală a fost puțin studiată, potrivit studiului, care a fost publicat recent în Frontiers in Public Health.
Acesta este motivul pentru care au fost chestionaţi membri ai populației generale fără boli diagnosticate pentru a vedea cum artele și meșteșugurile ar putea contribui la bunăstarea lor și ar putea reduce rezultatele singurătății în viața de zi cu zi.
Echipa a utilizat date dintr-un sondaj național major din Marea Britanie din perioada 2019-2020 pentru a investiga modul în care activitățile creative ar putea avea un impact asupra vieții, controlând variabilele cunoscute pentru a afecta bunăstarea, cum ar fi sexul, grupa de vârstă, starea de sănătate, statutul professional.
Cercetătorii au analizat un eșantion de 7.182 de participanți care trăiesc în Anglia (cu vârsta de 16 ani și peste) din sondajul anual Taking Part realizat de Departamentul pentru Cultură, Media și Sport din Regatul Unit, care explorează modul în care publicul se implică în aceste activități.
„Am păstrat analiza noastră privind artele și meșteșugurile la un nivel general, mai degrabă decât să ne concentrăm pe hobby-uri specifice, deoarece știm că preferințele oamenilor variază și că ei vor găsi meșteșugul sau activitatea creativă care funcționează cel mai bine pentru ei”, a declarat Keyes.
Mai mult de 37% dintre respondenții la sondaj au confirmat că au luat parte la cel puțin o activitate meșteșugărească în ultimul an. De asemenea, aceștia au fost întrebați despre statutul lor profesional, starea lor de sănătate, sentimentul că viața merită trăită, cât de des se simt singuri și nivelurile lor de fericire, anxietate și satisfacție în viață.
Fericirea raportată de participanți, satisfacția vieții și sentimentul că viața merită au fost corelate pozitiv cu participarea la arte și meserii, dar artele și meseriile nu au fost asociate cu scăderea anxietății sau a singurătății, ceea ce necesită investigații suplimentare. Este nevoie de studii suplimentare pentru a examina aspectele sociale ale activităților creative, au declarat cercetătorii.
„Toate formele de artă pot fi benefice în stimularea sănătății mintale. Beneficiile includ: creșterea stimei de sine, reducerea anxietății/stresului, îmbunătățirea comunicării și încurajarea creativității”, a declarat, prin e-mail, Dr. Frank Clark, psihiatru la Prisma Health și poet. Clark nu a fost implicat în studiu.
Arte și meșteșuguri pentru sănătatea publică
Cercetătorii au sugerat că artele și meșteșugurile ar putea îmbunătăți sănătatea publică.
„Guvernele și serviciile naționale de sănătate ar putea lua în considerare finanțarea și promovarea meșteșugurilor sau chiar prescrierea acestor activități pentru populațiile cu risc, ca parte a unei abordări de promovare și prevenire a bunăstării și sănătății mintale”, a spus Keyes. „Implicarea în artizanat este ceva relativ ușor de introdus în viața ta”.
Creativitatea nu are un singur aspect
„Un sentiment de măiestrie este important pentru bunăstare și există în mod inerent un sentiment de măiestrie asociat cu meșteșugurile și crearea de artă; adică, oamenii își pot vedea progresul și pot fi mândri de ceea ce produc”, a declarat Keyes prin e-mail.
Dacă nu vă considerați artist sau creativ, Clark are patru sugestii pentru a vă exploata latura creativă: fii optimist cu privire la potențialul tău creativ; nu-ți fie teamă să-ți asumi riscuri pentru a încerca o activitate nouă; favorizează relațiile cu persoanele care se află într-un spațiu creativ interesant pentru tine; și gândește-te la ceea ce ai făcut creativ în copilărie și fă-o din nou.
Încearcă pentru tine
O opțiune ieftină pentru a vă răsfăța creativitatea este coloratul. Deși unii pot percepe coloratul ca o activitate pentru copii, „îmi plac cărțile de colorat pentru adulți și încurajez pe toată lumea să își îmbrățișeze copilul interior”, a spus Clark. „Coloratul este un exemplu de activitate de mindfulness care are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Aceasta poate ajuta la promovarea conexiunii sociale, la îmbunătățirea concentrării și la stimularea creativității.”
Iar atunci când ești creativ, se poate întâmpla orice. „Creativitatea are puterea de a stimula reziliența, restaurarea și reconcilierea”, a spus el. „Este un antidot cathartic care poate contribui la oferirea unui sens și a unui scop pentru umanitate.”