Obiceiuri de Sânziene în Bistrița-Năsăud

În ajunul Naşterii Sfântului Ioan Botezatorul, în satele din Transilvania s-a perpetuat obiceiul de Sânziene, un obicei al dragostei, fertilității și binelui. Florile de sânziene se împletesc în coronițe pe care le poartă fetele și băieții. Seara se aprind focuri pe dealuri, iar coronițele se aruncă pe acoperișul caselor.

24 Iunie 2021, 10:06 |

La Maieru, în Bistrița-Năsăud, o învățătoare încearcă să transmită obiceiul generațiilor viitoare prin copiii pe care îi învață.

Copiii învață despre obiceiul de Sânziene de la învățătoarea lor. Îmbrăcați în port popular, ei reconstituie momentele din ajunul sărbătorii Sfântului Ioan Botezatorul când, după ce au cules florile de sânziene, fetele împletesc coronițe, iar băieții se cheamă unii pe alții la întâlnirea cu fetele.

Florilor de sânziene li se atribuie, în credința populară, proprietăți miraculoase și benefice. Coronițele se împletesc din aceste flori sau în amestec cu alte flori de câmp, mai atractive.

Obiceiul Sânzienelor implică și focul. Tinerii se îndeamnă unii pe alții să sară peste foc și replicile sunt amuzante.

La final, după ce tinerii au sărit peste focuri, au cântat și au dansat, coronițele sunt aruncate pe acoperișurile caselor. Dacă rămân pe acoperiș, e semn de măritiș.

Source

Distribuie știrea