OMS: Sistemul de sănătate din Fâşia Gaza este „în genunchi”. Un copil este ucis la fiecare 10 minute

Sistemul de sănătate din Fâşia Gaza este „în genunchi”, a avertizat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, menţionând că jumătate din cele 36 de spitale ale enclavei nu mai funcţionează „deloc”. Tedros Adhanom Ghebreyesus a descris situația de pe teren din Gaza, de la spitalele care efectuează operații fără anestezic până la faptul că un copil este ucis la fiecare 10 minute, scrie The Guardian.

11 Noiembrie 2023, 08:34 (actualizat 11 Noiembrie 2023, 08:40) Știrile TVR |

Tedros Adhanom Ghebreyesus / FOTO: Captură Twitter

„Nicăieri și nimeni nu este în siguranță”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Sistemul de sănătate din Gaza „este îngenuncheat”, a spus el. El a precizat că au avut loc peste 250 de atacuri asupra centrelor de sănătate din Gaza și 25 în Israel de la începutul conflictului, luna trecută. Mai mult de 100 de colegi din cadrul ONU au fost uciși.

Jumătate din cele 36 de spitale din Gaza și două treimi din centrele sale de asistență medicală primară nu funcționează, a spus el. Cele care funcționau își depășeau cu mult capacitățile, a spus el.

„Situaţia de pe teren este imposibil de descris: coridoarele spitalelor în care sunt îngrămădiţi răniţi, bolnavi şi muribunzi, morgi pline, operaţii fără anestezie, zeci de mii de oameni refugiaţi în spitale”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, menţionând peste 250 de atacuri asupra instituţiilor sanitare din Gaza şi Cisiordania de la începutul războiului declanşat de atacul fără precedent al Hamas din 7 şi 25 octombrie împotriva unor instituţii din Israel.

„Cel mai bun mod de a sprijini oamenii care lucrează în domeniul sănătăţii şi pe cei care pe care îi îngrijesc este să le oferiţi mijloacele de care au nevoie: medicamente, echipamente medicale şi combustibil pentru generatoarele din spitale”, a adăugat el, solicitând o creştere a ajutorului umanitar şi reluând apelurile repetate din partea oficialilor ONU pentru o „încetare a focului”.

„Înţeleg prin ce trec copiii din Gaza pentru că eu am trăit acelaşi lucru când eram copil”, a spus directorul general al OMS, originar din Tigray, Etiopia.”Zgomotul împuşcăturilor şi obuzelor care şuierau prin aer, mirosul de fum după ce loveau, gloanţe, trasoare în noapte, frica, suferinţa”, a descris el, denunţând, pe de altă parte, atacurile „barbare” din 7 octombrie şi cerând eliberarea ostaticilor Hamas.

În timp ce Consiliul de Securitate, profund divizat pe această temă, nu a putut de la începutul războiului să vorbească cu o singură voce, secretarul general al OMS a cerut şi reforma organismului ONU.”Consiliul de Securitate, de multă vreme cred asta, nu mai îndeplineşte rolul pentru care a fost creat”, menţinerea „păcii şi securităţii” globale, a insistat el.

Directorul Semilunii Roşii Palestiniene, Marwan Jilani, vorbind prin conexiune video, le-a cerut membrilor Consiliului „să facă tot ce le stă în putinţă pentru a preveni noi decese şi noi suferinţe”. El a denunţat în special situaţia de la spitalul Al-Quds din oraşul Gaza, care, potrivit Semilunii Roşii, a fost vineri ţinta soldaţilor israelieni de elită.

„Mă pregăteam să informez Consiliul despre deficitul critic de combustibil, alimente şi apă, dar sincer, preocuparea noastră principală acum este ameninţarea directă la adresa vieţii răniţilor şi a bolnavilor şi a zecilor de mii de civili adăpostiţi în spital, a spus el. „Ei vă imploră să acţionaţi pentru a preveni un alt potenţial masacru”.

La începutul şedinţei sale, Consiliul de Securitate a păstrat un minut de reculegere în omagiu victimelor atacurilor Hamas împotriva Israelului (1.200 de morţi conform bilanţului revizuit al autorităţilor israeliene), civililor ucişi în bombardamentele din Fâşia Gaza (peste 11.000 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas), precum şi jurnaliştilor şi personalului ONU care şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui război.

Source

Distribuie știrea