OMS: Subvarianta XBB.1.5 Omicron este cea mai transmisibilă variantă de Covid-19 de până acum

05 Ianuarie 2023, 10:29 Știrile TVR |

Ministrul Sănătăţii din Germania, îngrijorat de răspândirea subvariantei XBB.1.5 de coronavirus

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că oficialii din domeniul sănătății mondiale sunt îngrijorați de rapiditatea cu care se răspândește subvarianta în nord-estul SUA.

Numărul persoanelor infectate cu XBB.1.5 s-a dublat în SUA la aproximativ fiecare două săptămâni, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai frecventă variantă care circulă în țară.

„Este cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până în prezent”, a declarat Van Kerkhove reporterilor, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri la Geneva. „Motivul pentru acest lucru sunt mutațiile care se află în cadrul acestei subvariante de omicron care permit acestui virus să se reproducă cu ușurință”.

Acesta a fost detectat în 29 de țări până în prezent, dar ar putea fi și mai răspândit, a spus Van Kerkhove. Urmărirea variantelor Covid a devenit dificilă pe măsură ce secvențierea genomică scade în întreaga lume, a spus ea.

OMS nu dispune încă de date privind gravitatea XBB.1.5, dar nu există niciun indiciu în acest moment că aceasta îi îmbolnăvește pe oameni mai mult decât versiunile anterioare ale omicronului, a spus Van Kerkhove. Grupul consultativ al OMS care urmărește variantele Covid realizează o evaluare a riscurilor privind XBB.1.5 pe care o va publica în zilele următoare, a spus ea.

„Cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât mai multe oportunități va avea de a se schimba”, a spus Van Kerkhove. „Ne așteptăm la noi valuri de infecție în întreaga lume, dar acest lucru nu trebuie să se traducă în noi valuri de decese, deoarece contramăsurile noastre continuă să funcționeze”.

Oamenii de știință spun că XBB.1.5 este la fel de bun la eschivarea anticorpilor din vaccinuri și infecții ca și rudele sale XBB și XBB.1, care au fost două dintre cele mai evazive subvariante imunitare de până acum. Dar XBB.1.5 are o mutație care îl face să se lege mai strâns de celule, ceea ce îi conferă un avantaj de creștere.

În timp ce XBB.1.5 se răspândește rapid în SUA, China se luptă cu un val de cazuri și spitalizări, după ce a renunțat la politica de zero-Covid în urma tulburărilor sociale de la sfârșitul anului trecut.

(w460) Programul

Oficialii americani și cei din domeniul sănătății la nivel mondial au declarat că Beijingul nu împărtășește suficiente date cu comunitatea internațională cu privire la această creștere.

„Continuăm să cerem Chinei date mai rapide, regulate și de încredere privind spitalizările și decesele, precum și o secvențiere virală mai cuprinzătoare în timp real”, a declarat miercuri, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reporterilor.

Un număr tot mai mare de țări, printre care și SUA, cer călătorilor din China să facă un test Covid-19 înainte de a se îmbarca în zborurile lor.

Ministerul chinez de Externe a declarat că astfel de măsuri nu au o bază științifică și a acuzat guvernele că manipulează situația Covid-19 în scopuri politice. Directorul general al OMS a declarat, însă, că cerințele sunt de înțeles, având în vedere datele limitate provenite din China.

„Având în vedere că circulația în China este atât de mare și că nu există date cuprinzătoare, este de înțeles că unele țări iau măsuri despre care cred că vor proteja cetățenii”, a declarat miercuri Tedros.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Beijing a comunicat marți date la OMS care indică faptul că subliniajele BA.5, BA.5.2 și BF.7, sunt responsabile pentru aproximativ 98% din toate infecțiile din țară. Dar Van Kerkhove a declarat că China nu împărtășește suficiente date de secvențiere din întreaga țară.

„Nu este vorba doar de a ști ce variante circulă”, a spus Van Kerkhove. „Avem nevoie ca comunitatea globală să le evalueze, să analizeze mutație cu mutație pentru a determina dacă vreuna dintre acestea este o nouă variantă care circulă în China, dar și în întreaga lume”.

Source

Distribuie știrea