Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Turk, a cerut joi autorităţilor din Israel „să ţină cont” de opozanţii reformei judiciare care manifestează pentru „apărarea democraţiei şi libertăţilor fundamentale”, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Reforma, dorită de guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu şi care urmăreşte să crească puterea aleşilor asupra celei a magistraţilor, suscită în Israel un val de manifestaţii fără precedent din ianuarie. Parlamentul a aprobat luni o primă măsură, foarte controversată, care limitează posibilitatea pentru Curtea Supremă de a invalida o decizie a guvernului.
„Cei care deţin puterea să ţină cont de apelurile persoanelor angajate în această mobilizare, persoane care şi-au pus încrederea în ideea unei justiţii independente”, cu scopul de a „proteja drepturile tuturor”, a declarat Turk într-un comunicat.
Spunând că urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Israel, Turk notează că de mai multe oameni veniţi din patru colţuri ale ţării „manifestează paşnic, construind alianţe pentru apărarea democraţiei şi a libertăţilor fundamentale”.
„Această vastă mişcare socială a crescut în cursul lunilor pentru apărarea drepturilor omului şi protejarea spaţiului democratic şi a echilibrului constituţional construit cu atâtea eforturi în Israel timp de decenii”, a continuat el. „Aceasta demonstrează gradul de îngrijorare publică”.
Manifestaţiile au atras israelieni de toate orientările politice şi sociale, laice sau religioase, militanţi pacifişti, funcţionari sau angajaţi din sectorul tehnologic, precum şi rezervişti ai armatei, într-un context al creşterii violenţelor israeliano-palestiniene.
Evocând cererile depuse în faţa Curţii Supreme, Turk a apreciat că este esenţial ca Curtea să dispună de spaţiul necesar pentru a le rezolva cu respectarea dreptului şi liber de orice presiune politică sau interferenţă.
Această criză, care divizează profund ţara, a suscitat îngrijorări în rândul mai multor aliaţi ai Israelului, în special în SUA.
Franţa s-a declarat marţi „profund ataşată principiilor democratice, care formează soclul prieteniei noastre cu Israelul de la proclamarea independenţei sale”.