ONU: Secretarul general Antonio Guterres se declară profund tulburat de atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „consternat” de „numărul tot mai mare de victime civile” şi „profund tulburat” de atacul israelian asupra unei clădiri ce găzduia mass-media internaţională în Gaza, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, informează AFP, preluată de Agerpres.

16 Mai 2021, 07:52 (actualizat 16 Mai 2021, 07:54) |

Antonio Guterres

Guterres a fost „profund tulburat de distrugerea de către un atac aerian israelian astăzi (sâmbătă) a unei clădiri mari din oraşul Gaza care găzduia birourile mai multor organizaţii media internaţionale, precum şi apartamente rezidenţiale”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al înaltului oficial, Stephane Dujarric.

Acest atac aerian al armatei israeliene a distrus o clădire cu 13 etaje ce găzduia birourile Al Jazeera şi Associated Press şi a ucis zece membri a două familii înrudite într-o tabără de refugiaţi din enclava palestiniană.

Antonio Guterres s-a declarat „îngrozit” de „numărul tot mai mare de victime civile, inclusiv moartea a zece membri ai aceleaşi familii, printre care copii, în urma unui atac aerian israelian aseară în tabăra Al-Shati din Gaza, care ar fi vizat un lider Hamas”, conform sursei citate.

„Secretarul general reaminteşte tuturor părţilor că orice atac aleatoriu asupra structurilor civile şi media încalcă dreptul internaţional şi trebuie evitată cu orice preţ”.

Începând de luni, atacurile aeriene şi ale artileriei israeliene care au vizat Fâşia Gaza au ucis 145 persoane, dintre care 41 de copii, şi au rănit alte 1.100, cele mai grave violenţe din regiune din 2014.

Grupările armate palestiniene au tras cel puţin 2.300 de rachete asupra Israelului, ucigând 10 persoane, dintre care un copil şi un soldat, şi rănind peste 560 de israelieni.

Apărarea aeriană israeliană a interceptat, de asemenea, numeroase rachete.

Înaltul oficial al Departamentului de Stat american pentru afaceri israeliene şi palestiniene, Hady Amr, urmează să se întâlnească duminică cu liderii israelieni la Ierusalim şi să se deplaseze în Cisiordania pentru discuţii cu oficialii palestinieni.

Tot duminică va fi organizată o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Source

Distribuie știrea