Era o zi de vineri, toamnă târzie, însă o zi caldă pentru final de octombrie. În câteva minute, seara, la un concert rock totul avea însă se schimbe.
“Arde Colectiv”, au fost cuvintele care anunțau la 112 tragedia din clubul din centrul Capitalei. Când au ajuns salvatorii acolo, scenele erau îngrozitoare. Zeci de oameni aveau să moară. 65 arși sau morți din cauza bacteriilor luate din spitalele Romanești.
Astăzi, 8 ani mai târziu, Colectiv este încă o rană vie. Ne-am fi dorit, pentru cei care au murit atunci ca măcar o cicatrice să acopere tot ce s-a întâmplat în Colectiv. Avem însă o rană parțial deschisă, care supurează.
Un primar de sector, între timp liber, Popescu Piedone condamnat. Patronii clubului – Paul Gancea – 6 ani şi 4 luni de închisoare; Costin Mincu – 8 ani de închisoare; Alin George Anastasescu – 11 ani şi 8 luni de închisoare. Și evident, George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la câte 8 ani şi 8 luni închisoare.
Și, ca știre de ultimă oră, patronii clubului Colectiv vor să fie eliberați. Din nou instanță va hotărî. Acesta este doar o parte a monedei. Colectiv ne-a arătat însă prins suferință și moartea unor oameni fața hidoasă a sistemului de sănătate din România. De la avem de toate, la trupuri mâncate de bacterii.
România s-a trezit la Colectiv că nu poate trata mari arși, oameni care au arsuri pe mare parte din corp. Că nu îi poate trata cum ar trebui, pentru că acești pacienți sunt practic carne vie, așa că au nevoie de îngrijiri în centre cu totul speciale.
După explozia de la Crevedia a revenit în atenția publică nevoia de îngrijire a pacienților mari arși. A fost întrebat ministrul Sănătății dacă avem unde să îi îngrijim. Alexandru Rafila a spus public că există 34 de paturi de mari arși în România. Jurnaliștii de la Hotnews susțin că există rapoarte inclusiv ale Ministerului Sănătății care contrazic aceste date. Așa că întrebarea rămâne, cați mari arși putem trata în condiții sigure în România? Un lucru este însă cert. România trebuia să aibă până acum patru centre de mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. Este chiar o lege în acest sens din 2014. Până acum, nimic.
Doar la Timișoara au început lucrările, însă până la finalizare mai este drum lung. Concluzia? La 8 ani de la Colectiv ne trimitem încă pacienții cu arsuri extinse în străinătate. Și e bine că facem asta pentru că astfel îi putem salva, altfel, s-ar putea trezi în coșmarul birocrației, neputinței și uneori indiferenței din sistemul medical românesc.