Organizația Mondială a Sănătății: Politica „zero Covid” a Chinei nu este sustenabilă, autoritățile ar trebui să respecte drepturile individuale și umane

Politica Chinei „zero Covid” nu este sustenabilă, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Având în vedere „comportamentul virusului”, o schimbare în abordare ar fi „foarte importantă”, a adăugat el.  Abordarea Chinei a fost ineficientă în oprirea răspândirii variantei Omicron. Directorul general al OMS, a declarat că problema politicii „zero Covid” a Chinei a fost discutată cu experții chinezi, transmite Insider.

11 Mai 2022, 09:23 (actualizat 11 Mai 2022, 09:48) Știrile TVR |

Foto: Captură video/ Wikimedia Commons via China News Service

Politica controversată a Chinei „zero Covid” nu este sustenabilă, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății. Criticile OMS față de modul în care a fost gestionat coronavirusul de către un guvernul de la Beijing au fost foarte rare.

Am discutat despre această problemă cu experți chinezi și am arătat că abordarea nu va fi sustenabilă. Și având în vedere comportamentul virusului, cred că o schimbare ar fi foarte importantă“, a declarat marți doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă.

Dr. Mike Ryan, directorul executiv al OMS, a adăugat că autoritățile ar trebui să își ajusteze în mod constant măsurile în combaterea Covid, dar ar trebui să arate întotdeauna „respectul cuvenit pentru drepturile individuale și umane”.

Trebuie să echilibrăm măsurile de control cu ​​impactul asupra societății, impactul pe care îl au asupra economiei și această calibrare nu este ușor de făcut”, a adăugat el.

Strategia „zero Covid” a Chinei a funcționat în mare măsură la începutul pandemiei, cetățenii bucurându-se de o viață relativ normală, în timp ce restul lumii s-a luptat să țină sub control focarele de Covid.

Cu toate acestea, încercările recente de a elimina coronavirusul s-au dovedit ineficiente din cauza variantei foarte transmisibile Omicron – iar oamenii își pierd răbdarea.

Cei 26 de milioane de locuitori din Shanghai, un important centru financiar, se confruntă cu diferite grade de izolare de la sfârșitul lunii martie – fără în vedere un termen limită. Gestionarea haotică de către autoritățile orașului a focarului de Covid, a inclus la un moment dat o politică dură care i-a separat pe părinți de copiii lor infectați cu Covid, fapt care a dus la furie și frustrare pe scară largă.

În ciuda controverselor, oficialii chinezi au susținut strategia „zero Covid”. Vinerea trecută, președintele chinez Xi Jinping a confirmat că autoritățile nu au intenția de a se îndepărta de această politică, adăugând că ea a fost „științifică și eficientă”.

Source