Organizațiile de mediu cer program național pentru ape și maluri curate

Organizațiile de mediu cer program național pentru curățarea apelor și a malurilor. 52 de ONG-uri solicită ministerului de profil să pună la punct o infrastructură de colectare a deșeurilor din natură. Autoritățile locale ar trebui să asigure igienizarea domeniului public, inclusiv malurile râurilor și lacurilor, dar spun că nu au bani și personal suficient pentru a gestiona această problemă.

Someșul Mare, în Bistrița-Năsăud, este unul dintre cele mai murdare râuri din țară. Tone de gunoi se depun în fiecare an pe malurile apei. Cea mai mare mizerie este între comuna Șanț și orașul Năsăud.

Nicoleta Cherecheșiu, corespondent TVR: În loc să fie un râu pitoresc, Someșul Mare este un adevărat depozit de deșeuri menajere. Asta deși în fiecare an aici se fac numeroase acțiuni de ecologizare.

Localnicii ridică din umeri. Spun că, deși există condiții de depozitare și colectare, lumea aruncă gunoiul la râu.

Citește și: Apele din România sunt pline de microplastic, arată un studiu făcut în premieră în țara noastră

Vasile Borș, primar Maieru, Bistriţa-Năsăud: S-au făcut acțiuni de ecologizare, dar, din păcate, în fiecare an trebuie să revenim la acest lucru. Se cheltuie destul de mulți bani. Anul acesta, după estimările pe care le-am făcut, vom depăși un 100.000 de lei.

O problemă generalizată pe toate cursurile de apă

Pentru că acesta nu e un caz izolat, ci o situație întâlnită peste tot în țară, 52 de organizaţii neguvernamentale solicită Ministerului Mediului un program naţional pentru salubrizarea apelor şi malurilor.

Loredana Pană, iniţiatoarea demersului: Am ajuns la concluzia că UAT-rile au nevoie de bani și ele ar trebui finanțate din Fondul pentru Mediu. Agenția Națională pentru Protecția Mediului, de exemplu, ar putea să coordoneze acest program și o campanie cu primăriile. Este clar că responsabilitatea intră în atribuțiile autorităților locale, însă este nevoie de o preocupare la nivel central, pentru că problema este foarte mare și generalizată pe toate cursurile de apă din România.

Apele Române și autoritățile locale

Apele Române, principala autoritate pentru administrarea apelor la nivel naţional, ne-a spus că nu are în atribuţiile sale salubrizarea, deoarece deșeurile de pe maluri nu ar influenţa scorul dat stării apei. Instituția arată cu degetul spre autoritățile locale.

Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt, Apele Române: În interiorul localităților, responsabilitatea igienizării cursurilor de apă revine autorităților locale, de aceea, de-a lungul timpului, instituția noastră a dezvoltat o serie de parteneriate cu autoritățile locale, desfășurând activități periodice a igienizării cursurilor de apă, inclusiv cu implicarea societății civile.

Un demers care s-a dovedit ineficient având în vedere poluarea la nivel național.

Ministerul Mediului nu a transmis deocamdată un răspuns în legătură cu solicitarea celor 52 de organizații.

Citește și: Amplu studiu în Antarctica privind poluarea cu microplastice. Anual în oceanele lumii ajung 12 milioane de tone de plastic

Distribuie știrea