Pachet de măsuri anticriză în Bulgaria: creșterea pensiilor cu o medie de 20%, eliminarea TVA la pâine un an. În Marea Britanie, facturile la energie au crescut cu 54% pentru gaz și cu 95% pentru electricitate. Cauzele inflației

Inflația continuă să crească în Europa, potrivit celor mai noi date publicate de Eurostat. România a înregistrat în luna aprilie una dintre cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană, în timp ce Marea Britanie este într-o situație critică, cu cel mai ridicat nivel din ultimii 40 ani.

18 Mai 2022, 21:17 (actualizat 18 Mai 2022, 21:27) Știrile TVR |

Datele Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna aprilie până la 8,1%, de la 7,8% în martie.

În România, este calculată la 11,7%, a 6-a cea mai ridicată din Uniunea Europeană, țara noastră fiind devansată de statele baltice, Cehia și Bulgaria.

Guvernul de la Sofia a anunțat un nou pachet de măsuri anti-criză în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Printre acestea se numără creșterea pensiilor cu o medie de 20%, eliminarea TVA la pâine timp de un an și plafonarea celei pentru încălzire și gaze naturale pentru gospodării la 9%.

Kiril Petkov, prim-ministrul Bulgariei: Măsurile decise se bazează pe viziunea noastră comună că atunci când vorbim despre standardul de viaţă al bulgarilor, pentru a ţine sub control criza, trebuie să fim uniţi. Măsurile reprezintă o şansă să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili, care în acest moment sunt cei mai expuşi riscului de a resimţi în plin efectele inflaţiei„.

Inflația a crescut în 22 de state membre UE.

Și în afara spațiului comunitar lucrurile sunt critice.

În Marea Britanie, inflația este de 9%, cea mai ridicată după 1982.

Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii:Este clar o situaţie extrem de dificilă. Ne confruntăm cu provocări globale foarte, foarte serioase, iar inflaţia creşte peste tot. Şi este o consecinţă a pandemiei, dar şi a groaznicului război declanşat de Vladimir Putin în Ucraina şi care are impact asupra preţurilor la energie, asupra preţurilor la mâncare şi afectează oameni din toată lumea„.

VEZI și Un sfert dintre britanici au sărit peste unele mese, din cauza prețului alimentelor. Șeful Băncii Angliei vorbește despre o perspectivă „apocaliptică”

În Marea Britanie, doar facturile la energie au crescut cu 54% pentru gaz și cu 95% pentru electricitate comparativ cu anul trecut.

S-au scumpit și mâncarea, și transportul. Iar viitorul nu sună deloc bine. Potrivit Băncii Angliei, inflația va mai crește cu cel puțin un procent până la finalul anului.

Source

Distribuie știrea