Pacient chinuit de dureri, plimbat între spitale. E dependent de morfina prescrisă pentru un cancer neconfirmat. Apelul fiicei: Cineva să mă ajute să reuşesc să-l internez pe tata şi să-i facă o dezintoxicare

09 Decembrie 2021, 21:05 (actualizat 09 Decembrie 2021, 22:20) |

În urmă cu 3 ani, domnul Stănculeanu a ajuns cu dureri cumplite la spitalul din Buzău, unde i s-a spus că are pancreatită acută. În patru luni, slăbise 40 de kg. Şi nu-i era deloc bine.

Familia l-a dus la Bucureşti, la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde i s-au făcut mai multe investigaţii, inclusiv RMN. Şi a fost diagnosticat cu o tumoră de pancreas.

A fost însă externat la cerere după 7 zile și după ce familia a discutat cu chirurgul care s-a ocupat de caz.

Ana Maria Tănase, fiica pacientului: Ne-a explicat că nu mai avem ce să facem, că va muri practic. Zice, mergeţi la Oncologie să i se prescrie morfină ca să-l ajute să treacă peste dureri, că o să aibă dureri foarte mari. A zis, cancerul de pancreas e foarte greu şi foarte urât, una din cele mai grave forme de cancer.

Reporter: A făcut biopsie?

Ana Maria Tănase, fiica pacientului: Nu. A zis că pancreasul este un organ foarte vascularizat şi este riscul să moară în momentul ăla.

Medicul Liviu Iustin Gheorghiu nu a putut fi contacat.

Oficialii Spitalului la Bagdasar-Arseni ne-au transmis însă că pacientului i s-au făcut toate investigaţiile posibile, iar examenul RMN nu poate preciza de ce ordin este problema de la pancreas. In plus, în spital nu se poate face puncţie la pancreas. De aceea, pacinetului i s-a recomandat consult gastroenterologic și oncologic.

Familia a mers la oncolog, la Buzău, iar pacientul a ajuns la morfină, după ce alte antialgice nu i-au mai calmat durerile.

Surpriză însă: deşi credeau că mai are cel mult 3 luni de trăit, după un an şi jumătate, la tomograf nu a mai apărut tumora.

Reporter: Nu a luat tratament oncologic niciodată, nu?

Dr. Pompilia Băileșteanu, medic oncolog la Buzău: Nu, pentru că nu avea biopsie. Dar tratament simptomatic avea nevoie. Mulţi pacienţi, nemaiputând fi operaţi, starea nu permite, nu se pot recolta biopsii.

Reporter: Dacă ar fi fost cancer, ar fi trecut aşa, de la sine?

Dr. Pompilia Băileșteanu, medic oncolog la Buzău: Nu, nu ar fi trecut, tocmai de asta mi-am pus şi eu această întrebare. Văzând că se prelungeşte situaţia şi m-am gândit, totuşi, o tumoră trebuie să evolueze. Nedeplasabil, nedeplasabil, dar i-am zis să facă totuşi o investigaţie.

În octombrie, la 3 ani de când i s-a spus că are tumora, omul a mai făcut un RMN, la Fundeni. Nu a apărut nimic la pancreas, dar durerile cumplite nu au dispărut.

Când a încercat să renunţe la morfină, a intrat în sevraj, iar tensiunea i-a urcat la valori critice. A mai avut două atacuri cerebrale, o semipareză, probleme grave la inimă şi la rinichi.

Familia l-a dus din nou la Bucureşti, la Obregia, pentru dezintoxicare.

Dr. Eduard Moțoescu, purtător de cuvânt, Spitalul Obregia: Nu ne-am putea asuma răspunderea să primim pacientul într-o secţie în care avem un stetoscop şi un tensiometru de mai bună calitate şi cam atât.

Pacientul a ajuns apoi la Floreasca, unde i s-a spus că nu au tratamentul necesar. Şi a fost trimis la Sfântul Stelian. Şi acolo i s-a spus că e un caz care trebuie tratat într-un spital multidisciplinar, cu secţie ATI.

Ana Maria Tănase, fiica pacientului: Am sunat la toate clinicile private de toxicologie pe care le-am găsit pe internet să mă ajute să-l internez să poată trece de această dependenţă de morfină. Toată lumea se sperie.

Fiica încearcă să-i scadă singură doza de morfină tatălui său, dar se teme pentru viaţa lui. A luat legătura cu un avocat şi se gândeşte să ceară daune de la spital.

Între timp face însă un apel disperat.

Ana Maria Tănase, fiica pacientului: Cineva să mă ajute să reuşesc să-l internez pe tata şi să-i facă o dezintoxicare. Dacă-l las aşa şi nimeni nu se bagă pentru dezintoxicare, moare oricum. Fac tot ce pot că este tata, vă daţi seama, şi este singurul pe care-l mai am, că pe mama am pierdut-o deja.

Source

Distribuie știrea