Până în 2030, România ar trebui să implementeze şi să obțină rezultate cu noua strategie naţională de combatere a bolilor cardiovasculare

În România, bolile de inimă sunt una din principalele cauze de deces, deși ele pot fi prevenite. Strategia, care este publicată spre consultare, conţine recomandări şi soluţii, inclusiv pentru ca românii să mânânce mai sănătos sau să renunțe la fumat.

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare (BCC) sunt principalele cauze de mortalitate și morbiditate la nivelul României. Boala cardiacă ischemică a reprezentat prima cauză de mortalitate în România (19% dintre toate decesele), în timp ce mortalitatea prin accident vascular cerebral a fost de 14%.

În strategia privind combaterea bolilor cardiovasculare sunt subliniate şi barierele cu care se confruntă pacienţii când vine vorba de tratamentul sau prevenţia acestora.

Este vorba de lipsa unei asigurări medicale care să acopere costurile serviciilor de prevenţie sau accesul limitat la cabinete sau centre medicale, mai ales în zonele rurale.

Sunt invocate şi motive precum educaţia medicală deficitară sau obstacolele de ordin cultural.

Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie: Strategia este esenţială. Existența unei strategii închegate este foarte importantă pentru a reduce mortalitatea și morbiditatea.

Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că aproape jumătate dintre decesele din Romania în 2019 au fost cauzate de fumat, dieta neadecvată, consumul de alcool și activitatea fizică redusă. Dar aici este invocată şi lipsa specialiştilor.

Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: România are 2440 de cardiologi și 1285 neurologi, cei mai mulți în București.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Incă de acum un an de zile am pus la punct un atestat, adică o competență, la care au acces mai multe categorii de profesioniști, nu numai radiologii intervenționiști, neurologi, neurochirurgi, cardiologi, intervenționiști și ATI-ști. Prima generație va termina într-un timp relativ scurt și atunci vom putea să începem să avem personal.

Strategia conţine şi elemente ce ţin de elaborarea unor protocoale terapeutice sau dezvoltarea şi finanţarea corespunzătoare a centrelor de tratament existente.

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare a fost publicată pentru a fi consultată şi urmează să fie dezbătută.

Distribuie știrea