Până la soluții oferite de autorități, în Brașov a fost creată Brigada Antidrog a Părinților. Prietenii tinerilor accidentați mortal la 2 Mai au înființat un ONG pentru lupta cu acest flagel

La început de an universitar, miniștrii Educației și Sănătății au anunțat că elevii vor fi testați antidrog în centre specializate. Însă nu au dat și detalii. La Brașov, sute de oameni au decis să nu mai aştepte după promisiunile guvernanţilor şi au înființat Brigada Antidrog a Părinților.

02 Octombrie 2023, 19:04 (actualizat 02 Octombrie 2023, 20:25) Știrile TVR |

Grupul tehnic de la nivelul Ministerului Sănătății recomandă testarea antidrog a elevilor în centre specializate. Unde, cum și când vor funcționa, încă nu se știe.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: (Care au fost argumentele comisiei care a decis ca testarea să nu se facă în școală?) Nu a decis nimeni nimic, doamnă. Eu am psus că e un grup tehnic, care a făcut niște propuneri. Decizia este la nivel guvernamental. Respingem total screeningul elevilor, testarea în masă a elevilor.

Aceleaşi nedumeriri sunt și la Ministerul Educației.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: (Care e locul de testare dacă nu e școala?) E evident că avem nevoie de o colaborare. În legea învățământului preuniversitar e o prevedere care vorbește de cabinete medicale pentru orice școală de peste 300 de elevi și în contextul acesta se poate face și informarea profesorilor și prin medici se poate face informarea elevilor. (Putem lămuri care va fi locul de testare?)

Insistența nu a dat roade și ministrul Educației a plecat, în loc să răspundă.

Întarzierea autorităţilor în găsirea unor soluții i-a determinat pe părinți să se organizeze. Așa s-a înființat, la Brașov, Brigada Părinților Antidrog. Membrii asociaţiei sunt uimiți cu câtă ușurință vorbesc adolescenții despre anturajele în care se consumă droguri.

Cristina Timaru, Asociaţia „Brigada Părinţilor Antidrog”: Din necesitate a apărut mișcarea asta și mă uimește că în foarte scurt timp au aderat părinții și întreabă. Se confruntă cu situații similare și întreabă ce să fac, cum să fac, cum să identific simptomele, ce să fac când anturajul copilului meu consumă, ce să fac că mi-am găsit copilul într-o situate de genul acesta? Ultimul caz care a zguduit Brașovul era colega de liceu a fiului meu.

Despre înființarea unui ONG similar vorbesc și prietenii celor doi tineri morți în urma accidentului provocat de Vlad Pascu în localitatea 2 Mai.

Iancu Radu, fost prieten al lui Sebastian Olariu: Avem nevoie ca societatea să ne ajute să propagăm ce înseamnă pericolul drogurilor, de aceea am înființat ONG-ul ”Tânărul de Azi, schimbarea de mâine”. Ne propunem să aducem un nivel mai mare de conștientizare la nivelul societății a ceea ce înseamnă pericolul drogurilor. Acestea nu sunt doar un bau-bau. Trebuie să știm ce ni se întâmplă, care sunt pericolele de dependență.

În numai 24 de ore de la înființarea Brigăzii Pătinţilor Antidrog, 600 de părinți s-au înscris pe platforma online a asociației.

Tel verde 0800.870.070 pentru situații privind consumul de droguri.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea