De aproape 2 ani trăim cu un virus nemilos, pe care se chinuie să îl învingă împreună medici, oameni de ştiinţă şi tehnologia viitorului. Un efort umbrit însă de frică. Dar tu ştii adevărul şi a venit momentul să le spunem tuturor că pandemia NU este fake news! Invitată joi seară în Telejurnal, dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, precum şi una dintre vocile foarte prezente din Grupul de Vaccinologie, a demontat câteva dintre miturile intens vehiculate despre vaccinare. O campanie a Ştirilor TVR.
„Ideea cu bolile neurodegenerative a pornit de la momentul în care se studia vaccinul de la AstraZeneca, în care, de la un moment dat, studiul a fost întrerupt datorită apariției unui caz. Cazul însă era un caz de mielită transversă și s-a remis după câteva ore și studiul s-a reluat”, a explicat medicul.
„Adevărul este că există unele efecte adverse de la vaccinare, însă ele nu sunt semnificative și nu afectează viața. În schimb, cei care fac boala pot să facă mult mai multe situații, mult mai grave, și dacă vorbim strict despre Parkinson și Alzheimer, pe care le-ați pomenit, să știți că boala COVID declanșează în mod evident la persoanele care au făcut această boală mult mai devreme simptomele demenței decât dacă boala n-ar fi avut loc, la persoane care probabil ar fi făcut oricum această boală, dar este declanșată mai devreme tocmai datorită bolii”, a adăugat dr. Sandra Alexiu. „De aceea recomandăm vaccinarea acestor persoane, ca simptomatologia demenței să intervină cât mai târziu”.
„La fel și dacă vorbim despre cancer, discuția a fost, dacă vă aduceți aminte, despre felul în care vaccinul intră în nucleul celulei și modifică acel ADN. Ei bine, vorbim de un vaccin ARN mesager care nu influențează ADN-ul nostru, pentru că toată activitatea vaccinului se desfășoară în citoplasma celulei și nu ajunge în nucleu. Deci nu influențează ADN-ul. Prin urmare, acesta este un mit, rămâne un lucru fals și dovadă că noi astăzi recomandăm vaccinarea pacienților, chiar a celor care au cancer. (…) Trebuie doar avut grijă pentru că acești pacienți, mai ales cei care se află în terapie, au imunitatea foarte scăzută și reacția lor la vaccin poate să nu fie cea mai așteptată. Adică numărul de anticorpi pe care îl creează este destul de scăzut. E și motivul pentru care, la pacienții cu deficite imune, astăzi recomandăm chiar 3 doze în loc de două, din vaccinarea împotriva acestei boli”, a mai detaliat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.