De aproape doi ani, trăim cu un virus nemilos pe care se chinuie să îl învingă împreună medici, oameni de ştiinţă şi tehnologia viitorului. Un efort umbrit însă de frică. Dar tu ştii adevărul şi a venit momentul să le spunem tuturor că pandemia NU este fake news. Se alătură campaniei Știrilor TVR medicul ATI Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Reţelele sociale au devenit în această pandemie un mediu în care teoriile conspiraţiei s-au viralizat. S-au răspândit, cu usurinţă, ştiri false, iar taberele s-au polarizat.
Printre primele mituri legate de COVID-19 şi care încă mai este întreţinut, cu precădere în online: virusul SARS-CoV-2 nu este mai periculos decât cel gripal. Iar gripa a omorât mai mulţi oameni decât a omorât COVID. Cum combatem aceste afirmaţii?
Florin Roșu Medic ATI, Manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: Există o foarte mare diferență, nu există comparație între virusul gripal și virusul SARS-CoV-2. Virusul gripal determină gripa, virusul SARS-CoV-2 determină Covid-19. Din punctul meu de vedere, pandemia va dura până spre finalul anului 2022, începutul anului 2023, când cu toții vom putea preveni îmbolnăvirea Covid-19. Putem să facem o comparație între gripă și Covid-19 din următorul punct de vedere: vom avea prevenție printr-un vaccin antigripal și un vaccin anti Covid-19 și printr-un tratament. Un tratament antigripal și un tratament anti Covid-19.
Apar şi declaraţii controversate ale unor oameni cunoscuţi în spaţiul public. Cea mai recentă ar fi aceea potrivit căreia ‘vaccinurile nu ar avea prospecte precise’ şi ‘cei bolnavi, care se vaccinează, mor’. Cât de periculoase sunt aceste abordări?
Florin Roșu Medic ATI, Manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: A privi Covid-19 ca pe o boală care este o simplă gripă sau că nu există, este un percept total eronat. Cu toții trebuie să înțelegem: va urma și următorul val. Valul 5. Depinde de noi cum vom gestiona.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă