Papa Francisc evocă în mesajul de Crăciun situația din Ucraina: „Fie ca Domnul să lumineze spiritul celor care au puterea să facă armele să tacă şi să pună capăt imediat acestui război fără sens”

Papa Francisc a cerut ca „armele să tacă” în Ucraina după „un război fără sens”. În cadrul tradiţionalului său mesaj de Crăciun, Suveranul Pontif a vorbit încă o dată despre un „al treilea război mondial”, care afectează 10 țări.

25 Decembrie 2022, 15:03 (actualizat 25 Decembrie 2022, 15:21) Știrile TVR |

Papa Francisc

„Fie ca privirea noastră să se îndrepte spre chipurile fraţilor şi surorilor noastre din Ucraina, care trăiesc acest Crăciun în întuneric, în frig şi departe de casele lor, din cauza distrugerilor cauzate de 10 luni de război”, a declarat Papa Francisc, în faţa miilor de credincioşi reuniţi duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma.

„Fie ca Domnul să ne ajute să fim pregătiţi pentru gesturi concrete de solidaritate, pentru a-i ajuta pe cei care suferă, şi fie ca El să lumineze spiritul celor care au puterea să facă armele să tacă şi să pună capăt imediat acestui război fără sens”, a adăugat Suveranul Pontif, care pledează fără încetare pentru pace după ce Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie.

„Din păcate, se preferă să se asculte alte argumente, dictate de politicile lumii”, a regretat liderul spiritual al Bisericii Catolice, constatând cu tristeţe că „vântul războiului continuă să răspândească frig asupra omenirii”.

Înainte să rostească binecuvântarea sa tradiţională de Crăciun, „Urbi et Orbi” („Către oraş şi lume”), Papa Francisc a făcut, ca de obicei, o trecere în revistă a conflictelor de pe mapamond, citând 10 ţări afectate de violenţe sau de tensiuni, pe care le-a descris ca fiind „teatre ale acestui al treilea război mondial”.

Printre ţările evocate se numără Afganistan, conflictul israeliano-palestinian, Yemen, Siria, Myanmar, precum şi Liban, afectat de o criză economică şi socială, alături de Haiti, unde peste 1.400 de oameni au fost ucişi în violenţele din acest an, potrivit ONU.

Pentru prima dată, Papa Francisc a evocat şi Iranul, afectat de un val de proteste fără precedent după Revoluţia Islamică din 1979. 

Liderul de la Vatican a cerut, totodată, ca hrana să nu mai fie folosită „ca o armă”.

„Orice război provoacă foamete şi foloseşte hrana ca pe o armă, împiedicând distribuirea ei către populaţii care suferă deja”, a deplâns Suveranul Pontif.

Papa Francisc a invitat omenirea să lupte „pentru ca alimentele să devină doar un instrument al păcii”.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea